Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Shingouzlooz Inc. – et ekstraordinært eventyr med Linda og Valentin / Cobolt / 56 sider
Tekst: Wifrid Lupano, ill: Mathieu Lauffay
Anmeldt 14/8 2020, 14:21 af Torben Rølmer Bille

Tidsrejsende krejlere


Tidsrejsende krejlere

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Som tidligere nævnt på disse sider skal fans af tegneserien Linda og Valentin ikke regne med flere albums fra Christin og Mézirèz. Til gengæld har de tidligere tilladt andre tegnere og forfattere at lave albums med de ikoniske agenter i tid og rum. I 2016 udkom Jakolassens Rustning, og her i sommeren 2020 er der så kommet endnu et album i rækken af ’ekstraordinære eventyr’. En fortælling, der har fået den sære titel Shingouzlooz Inc..

Langt de fleste der er bekendt med Linda og Valentin kender Shingouzerne rigtigt godt. Faktisk er de, ud over Linda og Valentin, muligvis de mest ikoniske figurer i serien. For de uindviede er der tale om tre rumvæsener, der godt kan minde lidt om Alf fra tv-serien af samme navn. I modsætning til den kattespisende tv-darling fra firserne, er Shingouzerne skruppelløse, intergalaktiske krejlere. En trio, der ikke går af vejen for en god handel, selv om det også betyder delvist eller helt at omgå gældende regler. De er en samling grådige men også charmerende og fjollede figurer. Selv om de blot omtales som Shingouzer (hvilket er deres race – jvnf. evt. L&V-opslagsværket Folk og Fæ i Himmelrummet) så er der én af de tre, der skiller sig ud, for den ene Shingouz er håbløst forelsket i Linda, hvilket han konstant giver udtryk for.

Som titlen antyder har trioen etableret et firma, der ikke kun sørger for at indkøbe billigt og sælge dyrt, men også opspore varer på tværs af tid og rum. Det er nemlig deres nyoprettede firma og især det, som de handler med, der sætter en række begivenheder i gang, der er fundamentet i det nye album.

Selv om det synes som et irritationsmoment for læseren af denne anmeldelse, så er det faktisk lidt fesent, hvis undertegnede gav sig til at gengive de nærmere plotmæssige detaljer i Shingouzlooz Inc.. Uden at afsløre for meget, så er nogle af de vigtige ting, som skal opspores og handles med blandt andet to supercomputere, der befinder sig i en robot, en utroligt sjælden, interdimensionel blå fisk og ikke mindst rettighederne til selveste Linda. Alle disse elementer er artefakter i en sindrig historie, der benytter tidsparadokser og tidsrejser som sit omdrejningspunkt.

Selv om gamle fans måske godt kan finde på at rynke lidt på næsen af Mathieu Lauffays streg, der minder mere om en tegnestil man finder mange andre steder end om den ganske unikke måde Linda og Vallentins oprindelige illustrator Jean-Claude Mézirès tegnede på, så er den nye udgivelse altså ret flot tegnet. Det ville til gengæld også være fjollet at forsøge at efterligne Mézirès. Mathieu Lauffay er i øvrigt en virkelig dygtig tegner og Wifrid Lupanos fortælling er helt i tråd med det univers, man kender fra de klassiske albums.

Der sker virkelig meget i løbet af de 56 sider som albummet strækker sig over. Hvad, der starter som et forholdsvis hyggeligt tropisk ophold på en ferieplanet, udvikler sig meget hurtigt til en historie hvor historiens to hovedpersoner bliver nødt til at slukke den ene ildebrand efter den næste, idet begivenhederne tvinger dem til at forsøge at få styr på alt, inden det – bogstaveligt talt – er enden på alt som vi kender det.

Selv om Kapellet har lovet ikke at afsløre noget, så er en af de mest morsomme idéer i Shingouzlooz Inc. konceptet om hvordan livet på jorden er opstået. Anmelder måtte i al fald grine højlydt flere gange under læsningen, hvilket bestemt skal opfattes som en ros, for selv om der sikkert er nogle læsere, der tager Linda og Valentin meget seriøst, har der altid været plads til en god portion humor foruden al samfundskritikken i serien.

Envidere er svært ikke at mistænke Mathieu Lauffay for at have insisteret på at bruge masser af plads på at tegne vores allesammens Linda i forskellige udfordrende positurer. Det sker i de passager, hvor det diskuteres om det er etisk forsvarligt at sælge rettighederne til hendes DNA, uden hun selv har en indflydelse på dette. Der er sikkert andre end både Shingouzerne, der i tidens løb har været betaget af Linda. Før Prinsesse Leia klemte Linda sig ned i et outfit, der nemt kunne lingne Jabbas slavepigekbikini (dette sker i Landet uden stjerner), og Kapellets skibent vil postulere, at der i snart mange år har været masser af raske drenge og piger, der lige som den tredje Shingouz har været småforelskede i Linda. Dette gælder muligvis også folkene bag det nye album.

Shingouzlooz Inc. er en flot og velfortalt hyldest til Linda og Valentin. I Kapellets optik må makkerparret Lupano & Lauffay gerne overtage serien permanent, eller om ikke andet, så skabe flere ’ekstraordinære eventyr’ for denne udgivelse er langt mere stilsikker og veloplagt end Jakolassens rustning var det, selv om også den viste gode takter. Så er du fan af tegneserien, så bør du skynde dig ned til din lokale tegneseriepusher og sikre dig et eksemplar. Det er i al fald ikke sidste gang undertegnede læser Shingouzlooz Inc., for uanset om man holder af Linda og Valentin eller ej, så får du serveret en fed historie, der både er flot tegnet og sjovt fortalt.

Forrige anmeldelse
« Natteræd «
Næste anmeldelse
» Cool Valley - Ukendt brændpunk... »