Batman – Bogen om Nattens Ridder / Carlsen / 204 sider
Tekst: Daniel Wallace, ill: Diverse
Anmeldt 25/10 2013, 14:13 af Teddy Tofte
En 75 år gammel helt
En 75 år gammel helt
« TilbageI en tid hvor superhelte er det helt store i filmens verden, er det virkelig ærgerligt, at der ikke bliver udgivet flere superheltetegneserier i Danmark. Mange gange er det blevet forsøgt, men i sidste ende lukker og slukker tegneserierne på grund af dårligt salg. Batman er ikke blevet udgivet månedligt herhjemme siden 1997, kun i nogle enkelte løse udgivelser her og der. Batman – Bogen om Nattens Ridder er derfor en tiltrængt og markant tilføjelse til Batman-udgivelserne i Danmark, fordi det er en omfattende og detaljeret skildring af en superhelt, vi ikke har set så meget af på de danske tegneseriehylder i 16 år.
Historien om Batman og hvordan han blev skabt, skal ikke gennemgås her. Hvis du vil vide det, kan du med god samvittighed læse Batman – Bogen om Nattens Ridder. Her er en bog, som er mere kompakt end heltens altmuligbælte, og som rummer flere oplysninger end den store databank nede i Batgrottens mørke. Alt det du mangler at vide om tegneserieuniversets Batman, og alt det du ikke vidste, du manglede at vide, står skrevet i denne bog, komplet med gamle og nye billeder og grundig research i heltens fortid, nutid og fremtid.
Batman – Bogen om Nattens Ridder er et superhelteencyklopædi, som går så dybt i detaljen om den mytiske selvtægsmand Batman og det skrøbelige sind bag masken, Bruce Wayne, at du vil kunne få god indsigt i, hvordan han fik sin spæde start, hvordan hans popularitet voksede, og hvordan miljøet omkring ham spillede en mere kompleks, sofistikeret rolle. Og det selvom du ikke har det mindste bekendtskab til Batman i tegneserieform.
Batman selv har ikke ændret sig meget i sin 75 år lange karriere. Du kender dragten, du kender symbolet, du kender masken, du kender hans forkærlighed for dimser. Ja, du kender hans venner og fjender. Selv hans baggrund, hvorfor han blev til Batman, er så enkel og forståelig, at det ikke har ændret sig det mindste i knap otte årtier: Bruce Wayne så sine forældre blive skudt som dreng, og nu bekæmper han kriminalitet for at andre ikke skal møde samme skæbne. Slut.
”Tegneserie” er nøgleordet i denne bog. Den beskæftiger sig ikke med filmene, tv-serierne eller videospillene. Det findes der andre bøger til. Den fokuserer hundrede procent på det allerførste hæfte, Nattens Ridder optrådte i, Detective Comics nr. 27 i 1939, til den allernyeste inkarnation af figuren i de amerikanske tegneseriehæfter i 2012.
På trods af at bogen er enorm og fylder over to hundrede sider, er den ikke så svær at gå igennem, som man skulle tro. Side op og side ned er der fyldt med oprindelige illustrationer fra både de helt gamle hæfter til de nyeste. Næsten hvert billede har en faktaboks ved siden af sig og hver side indeholder nye oplysninger om figuren eller miljøet. Detaljerne er nærmest skræmmende, især når der bliver brugt hele fire sider på Batdragten, mens altmuligbæltet, våbnene og dimserne får seks dybdegående sider.
Efter at have brugt en del tid på at gennemgå Batgrotten og de forskellige fartøjer, Batman har brugt gennem årene, dykker bogen så endelig ned i den mytologi, der omkredser helten. Fortællingen om Bruce Waynes beslutning om at blive Batman er rystende. Mens det rent faktisk at forvandle sig til og træne sig op til at være Batman er en helt anden historie, og denne bog afdækker alt i tiden op til den dag, Bruce ifører sig den berygtede flagermushætte.
Ud over hovedpersonen får vi også en grundig diskussion og fremvisning af Wayne Manor, hans palæ, Wayne Enterprises, hans families firma, og Gotham City hvori han bor og rumsterer om natten. Men lige så interessant som Batman selv er de tilbundsgående blikke på tegneseriernes bifigurer. Vi får et indblik i de forskellige Robin’er, der har været, hans trofaste tjener Alfred, politikommissær Gordon og andre allierede. Derudover bliver så godt som hver eneste af Batmans fængslende skurke nævnt. Den mest medrivende, og genkendelige, må siges at være Jokeren. Hvis du ikke har læst noget om den morderiske klovn før, så led endelig ikke længere. Bogen skal nok gennemgå det. Vi får også et kig ind i verdenerne tilhørende bl.a. To-Fjæs, Bane, Kattekvinden, Gækkeren og Pingvinen. Andre og mindre kendte skurke er også inkluderet.
Efter alle baggrundsinformationerne er gennemgået, dissekeret og sat under lup, fortsætter Bogen om Nattens Ridder med at fortælle om de banebrydende historier, Batman har været med i siden begyndelsen. Denne gennemgribende analyse tager fat i fortællinger, som har hængt ved figuren, lige fra den gyldne tidsalder til den moderne. Væsentlige tegneserier inkluderer de skelsættende År Ét og Arkham Asylum fra firserne, mens de mere omfattende historier, som bliver nævnt, er bl.a. Knightfall (hvor Bane knækker Batmans ryg), Hush og A Death In The Family (hvor den anden Robin bliver banket til døde af Jokeren).
Vi bliver så ført hen til den aktuelle udgave af Batman i det ”nye 52”, som er DC Comics nye begyndelse på alle deres superhelte (Superman, Wonder Woman, Grønne Lygte osv.). Når du er færdig med Bogen om Nattens Ridder, er du dermed opdateret på, hvad der sker med Batman i USA lige nu. Det, sammen med oversætterens (Morten Søndergård) efterskrift, slutter denne omfattende bog.
Batman – Bogen om Nattens Ridder er et must-have for alle danske Batman-fans. For alle andre, der knap er så interesseret i superhelte og tegneserier, er bogen en informativ skildring af et 75 år gammelt amerikansk ikon.