Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Thor (114 min.) Købsfilm / Paramount
Anmeldt 27/9 2011, 14:46 af Torben Rølmer Bille

Gensynets glæde


Gensynets glæde

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Der er vist ingen grund til, for nytilkomne, at endeløst at repetere hvad undertegnede allerede en gang har slået fast i biografanmeldelsen af Marvels filmudgave af Stan Lee og Jack Kirbys superhelteguddom Thor – for filmen har ikke ændret sig. Den er stadig rudimentært underholdende, enormt flot lavet og måske vigtigere – virkelig morsom. Det er en film der vil glæde både unge og gamle, såfremt man ikke forventer at dette er en film der er tro over for den Thor som optræder i den nordiske mytologi.

Der er til gengæld al mulig grund til at fokusere på hvad man kan glædes over, såfremt man får fat i Bluray-udgaven af filmen, for den byder nemlig ud over den to timers fornøjelige rundtur med Thor fra Asgaard over Jotunheim til Midgaard, på en masse ekstramateriale, som fans og filmtosser sikkert vil nyde at nærstudere.

Ikke nok med at Kenneth Brannagh har laveret et glimrende kommentarspor, så har han også taget tid til at kommentere fravalget af de elleve scener, som ikke kom med i den endelige film. Det er selvfølgeligt lidt et paradoks at mange digitale udgivelser af film altid byder på disse ”slettede scener” – for seeren kan jo nærmest sige sig selv, at der altid har været en god grund til at scenerne aldrig er endt op i den færdige film.

Selvom valget med at slette en scene i enkelte tilfælde kan være et spørgsmål om at den bremser filmens overordnede tempo (som i sagens natur er utrolig vigtig i denne type af action/eventyr film) eller blot ikke fungerer ordentligt, så er det alligevel spændende at se scenerne. De byder blandt andet på flere dialogscener mellem Loke og Thor, flere scener med Thors moder og en scene hvor Thor redder livet på en hårdt såret karakter i den centrale kampscene mod filmens slutning. Alt i alt bydes der på over 24 minutters ekstra scener, som man til hver scene kan vælge hvorvidt man vil se den med eller uden Brannaghs kommentarer.

Ud over disse slettede scener er der syv featuretter om forskellige aspekter af filmens tilblivelse. Der fokuseres blandt andet på designet af Mjølner, musikken og meget mere. I alt varer disse film, der alle går bag om produktionen, næsten 50 minutters tilsammen.

Et virkeligt clou er dog filmen The Consultant som præsenteres som et ”Marvel one-shot” i hæder til de hæfter, som ofte udgives for at binde flere forskellige tegneserienarrativer sammen. Marvel-universet ses af mange fans netop som et sammenhængende hele, til trods for fortællinger der indimellem synes at stå i kontrast til hinanden. The Consultant fungerer dels som en promovering af den forestående Avengers film, idet den trækker tråde til både Iron Man, Hulk og Thor samtidig med at den benytter sig af enkelte af de korte scener, som hard-core fans ved med sikkerhed kommer efter hovedfilmenes mange, lange rulletekster. Det er selvfølgeligt muligt at finde The ConsultantYoutube, men det har svært ved at konkurrere med billedkvaliteten på BluRay.

Og i samme åndedrag så står Thor rigtigt flot i både billede og ikke mindst lyd. Har man mulighed for at se den på en stor skærm med et godt anlæg, er det klart at foretrække, for Thor er en film der på mange måder forsøger at være større, mere episk i sin fortælling end mange af de andre superheltefilm – hvilket måske er forståeligt, når man nu rent faktisk har en guddom i hovedrollen.

Uanset om man er til ekstramateriale eller ej, så bør man se, eller gense filmen om Thor, der som nævnt andetsteds beviser at selv en forholdsvis obskur superhelt i de rette hænder (læs: en dygtig instruktør med sans for personinstruktion, et virkeligt talentfuld cast – Anthony Hopkins, Natalie Portman, Stellan Skarsgaard og ikke mindst Chris Hemsworth i den karismatiske hovedrolle – og et produktionsdesign der forekommer langt mere ambitiøst end i mange andre lignende film) kan løfte sig fra noget banalt, til en film man har lyst til at gense mere end en enkelt gang.


Forrige anmeldelse
« Superclásico «
Næste anmeldelse
» Utroskab (La Fidélité) »


Filmanmeldelser