Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Bumblebee (114 min.) Købefilm / 20th Century Fox Home Entertainment
Anmeldt 28/5 2019, 16:39 af Torben Rølmer Bille

Få humlebien hjem


Få humlebien hjem

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Alle de læsere, der trofast følger med på Kapellets sider, vil vide at redaktøren altid har haft et svagt punkt for Transformers-filmene. Selv de længste, mest larmende fortsættelser har fået en forholdsvis kærlig behandling hér. Dette skyldes flere faktorer. For det første er det grundlæggende svært at hade film om robotter der slås med hinanden. For det andet er filmene i denne serie visuelt imponerende, selv om dette aspekt nogen gange overskygger plottet totalt. Endeligt, så er der en indbygget nostalgifaktor i disse film, idet at mange i undertegnedes generation voksede op med såvel Hasbros legetøj men måske især med de tegnefilm, der reklamerede for de formskiftende biler.

Det seneste knopskud på Transformers-franchisen, dukkede op i starten af 2019 og denne film er nu blevet gjort tilgængelig på flere forskellige medier. Selv om det måske virker lidt mystisk at lave en Transformersfilm, der fokuserer på en enkelt af de mange figurer i universet, så giver det virkelig god mening, ikke mindst fordi det lykkes Bumblebee præcis at udnytte den ovennævnte 80’er nostalgifaktor, til at skabe en sci-fi-actionfilm, der er den mest vellykkede i serien siden Dark of the Moon

Der er muligvis ikke megen fidus i at gentage det handlingsreferat, som blev leveret i biografanmeldelsen, ud over at gentage at det som adskiller denne film fra mange af de øvrige i serien, er at Bumblebee er den film der har mest hjerte af alle Transformers-film til dato. Dette skyldes nok især at filmen fokuserer på det nære venskab mellem en pige og hendes robotven. Der er sikkert de der vil hævde, at det samme sker for de første film i serien, hvor udgangspunktet netop også er venskabet mellem selvsamme transformer og den unge mand Sam, men forskellen er blot, at Bumblebee i langt højere grad er i stand til at gøre forholdet mellem menneske og maskine nærværende. På en eller anden måde er det også nemmere og mere hverdagsagtigt, når bilen er en gul folkevognsboble i stedet for en laber Carmaro.

I stedet for at fokusere på selve filmen, der helt bestemt er mindst lige så underholdende anden gang, som den var i biografen, har Kapellet valgt at fokusere på det ekstramateriale, der følger med Blu-Rayudgaven af filmen. Ikke fordi at ekstramateriale i sig selv skal være incitament til at få fat i filmen, for er man glad for Transformers-film, så skal Bumblebee selvsagt hjem på hylden, eftersom den måske er den bedste film i serien, men i stedet skal dette ses som en slags forbrugeroplysning, til de der overvejer om de måske blot skal få fat i filmen digitalt, eller om den skal anskaffes på et fysisk medie.

Der er i alt fem forskellige kapitler i ekstramaterialet. Det første Sector 7 archive er en lidt mystisk størrelse. Den første film herunder, Agent Burns: Welvome to Sector 7 består af John Cena, der i rollen som agent Burns byder nye rekrutter til denne tophemmelige organisation velkommen. Et indslag der sikkert er produceret til at blive brugt som film i filmen. Herefter kommer Sector 7 Advetures: The Battle at Half Dome der er en slags animeret tegneserie, der fortæller om den en kamp mellem Soundwave og Bumblebee set fra soldaternes i Sektor 7s synspunkt. Denne såkaldte ”motion comic” foregår, såvidt Kapellet er informeret, efter selve hovedfilmen, men det er lidt svært at finde ud af kronologien hér. Det forlyder også at en fysisk udgave af denne tegneserie fulgte med visse udgaver af filmen, dog ikke i Danmark.

Herefter kan du fornøje dig med hele nitten minutters slettede og alternative scener, der blandt andet inkluderer en ret fed alternativ start på filmen, der bogstaveligt talt er fortalt fra Bumblebees perspektiv. Flere af de slettede scener uddyber også forholdet mellem Charlie og hendes ret så irriterende lillebror, og du finder også en scene hvor et par af filens Deceptecons snakker sammen på et militærlager. Det interessante ved den scene er at animationerne af roboterne ikke er lavet helt færdigt, så man får et indblik i hvordan scener som disse bliver bygget op.

Faktisk er flere af disse slettede scener virkeligt fede og især de der viser hvordan tingene i Chalies hjem, blandt andet opvaskemaskinen og køleskabet, har fået deres eget liv, efter en nysgerrig Bumblebee har givet dem Energon. Faktisk undres man lidt over hvorfor disse ikke er med i filmen. Desværre er der hverken et director’s commentary på hovedfilmen eller på disse scener, så man kan få en mere grundig forklaring på det.

Herefter finder du Outtakes der byder på scener hvor skuespillerne, især John Cena, fjoller rundt og improviserer med de andre skuespillere, og det er faktisk meget sjovt. Især fordi de der har lavet ekstramaterialet har klippet disse improviserede og fejlslagne scener ind som var de en del af den færdige film. Så følger en alternativ version af filmens oprindelige åbningskamp på roboternes hjemplanet, hvor billedet konstant fryser og giver tilskueren navnene og lidt info på alle de Autobots og Deceptecons der kæmper mod hinanden.

Endelig er der er masse småfilm, samlet under overskriften Bringing Bumblebee to the Big Screen der til sammen har en spilletid på over tre kvarter og som dykker ned i de forskellige aspekter af hvordan filmen er blevet til.

Derfor er dommen klar. Er du fans af Transformers og var du enten vild med Bumblebee i biografen eller har du endnu ikke fået den set, så nøjes ikke med at streame - sørg for at få fat i filmen på Blu-Ray, da du på den led så får mulighed for at nørde helt ud i mange af filmens afkroge. Det er stadigvæk lidt trist at Travis Knight ikke har indspillet et egentligt kommentarspor, men det må så også siges at være det eneste der trækker ned i den samlede bedømmelse.


Forrige anmeldelse
« The Mule «
Næste anmeldelse
» Holmes & Watson »


Filmanmeldelser