Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Sorte kugler (90 min.) Biografversion / Sandrew Metronome
Anmeldt 9/6 2009, 20:33 af Claus Krogholm

Sorte kugler


Sorte kugler

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

I Danmark kan man fodre svin med stand-up komikere. Der er mange af dem, men kun få har egentlig komisk talent, endsige noget på hjerte. En af undtagelserne er Anders Matthesen, der nu er aktuel med filmen Sorte kugler.

Den handler om ejendomsmægleren Alex Klein (Anders Matthesen), hvis liv udgøres af en række skuffelser. Han er såvel ud- som indebrændt. Oprindelig ville han være politimand, men blev kasseret, da han var for lille. Som om det ikke var skuffelse nok, så blev kæresten Dorthe (Iben Dorner) optaget på politiskolen. Alex blev altså i stedet ejendomsmægler, og havde faktisk succes så længe ejendomsmarkedet ekspanderede. Han fik råd til stor strandvejsvilla. Men så kom finanskrisen og der var ikke længere råd til villa. Alex må derfor lide den tort at skulle sælge sin drømmevilla, og dermed også symbolet på sin eneste succes. Han formår dog hver gang at forkludre salget, hvilket føjer nok et nederlag til rækken. Han irriteres over sine omgivelser, grammatisk ukorrekthed og over, at han får cafe latte, når han vil have kaffe med mælk.

En dag, hvor alt er ved at brænde sammen, går det galt, og han kolliderer med en anden bil. Da han kommer til sig selv, er han ved at blive sminket til et quizshow. Det går op for ham, at hans hårdt kvæstede krop ligger på hospitalet. Quizshowet, der ledes af Lurifax (Søren Rislund), skal afgøre om han overlever eller ej. Quizzen består af en række tests, der alle går på hans personlighed og karaktertræk. Falder de negativt ud, får han sorte kugler; består han bliver det hvide kugler. Antallet af sorte og hvide kugler kommer til at afgøre om han overlever eller ej.

Der er på mange måder tale om en klassisk, moralsk komedie, hvor hovedpersonen bliver konfronteret med sine egne dårlige karaktertræk, hvorved han lærer - helt bogstaveligt - at sætte pris på livet. Han må træffe en række valg: er succes prisen værd, hvis det koster livet? Er ens eget liv noget værd, hvis det er på bekostning af andre osv. Det er en moralsk fortælling, og moralen er - ikke overraskende - at man først kan værdsætte livet, når man værdsætter andres liv.

Det er altså ikke den originale historie, der gør Sorte kugler seværdig. Anders Matthesen har selv skrevet manuskript og instrueret. Man genkender tonen og stilen fra hans stand-up shows. Der er få, der som Matthesen kan give indebrændtheden et så ekvilibristisk udtryk. Han evner på en og samme tid at forsvare og udlevere sin figur, der er både komisk og tragisk. Alvoren er altid nærværende, og her strammer Matthesen til, så alvoren bliver knugende, før han igen slipper grebet og leverer den forløsning, genren kræver. Som altid hos Matthesen, så er der noget på spil: livet, døden og kærligheden - og alt det, der har det med at komme i vejen, men som ikke betyder noget, når det kommer til stykket.

Anders Matthesen er en af de få komikere, der tør være moraliserende; og en af de endnu færre, der evner at være det uden at bliver til klæg belæring. Sorte kugler er en alvorlig komedie, der vil noget, men som også er forrygende morsom. Kan kun anbefales.


Forrige anmeldelse
« Matthæusevangeliet «
Næste anmeldelse
» Zack & Miri make a porno »


Filmanmeldelser