Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Projekt X (Weapon X - org.) / Fahrenheit / Faraos Cigarer / 160 sider
Tekst: Barry Windsor-Smith, ill: Barry Windsor-Smith
Anmeldt 18/10 2023, 20:40 af Torben Rølmer Bille

Jærven fødes


Jærven fødes

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

For gamle, danske Marvelfans – og ja, Kapellets redaktør vil selv betegne sig således (i al fald både gammel og fan af Marvel) – så kan titlen Projekt X godt forvirre. Dette skyldes, at de danske udgivelser af Marvels tegneserie X-Men udkom med netop den titel på dansk i en lang årrække. På engelsk blev historien om hvordan mutanten Logan blev forvandlet til den udødelige superhelt Wolverine oprindeligt udsendt med titlen Weapon X, men da det sikkert har været svært at finde en mundret dansk oversættelse af dette, har man altså valgt at gå med Projekt X.

Den danske version af denne ikoniske tegneserie, er ”dedikeret i respekt og taknemmelighed til Morten Søndergård.” For de tre eller fire danske tegneserieentusiaster der ikke har nogen idé om hvem det er, så er der selvsagt tale om selveste ´Marvel-Morten´, der både var med til at grundlægge danmarks første tegneseriebutik Fantask og som i mange år fungerede som redaktør, oversætter og som gavmildt øste ud af sin enorme viden om superhelte i sin brevkasse i de danske Marvelblade fra Interpresse.

Kulturkapellets anmelder har også stor kærlighed til netop Weapon X og derfor anser undertegnede det også som en gave, at den nu er blevet samlet og genudsendt i et lækkert tryk i Danmark. Det er egentlig ikke fordi at selve historien er vildt kompliceret eller tilføjer en masse detaljer til det ekspanderende X-Men-univers, for det er jo blot en banal origin story. Til gengæld er det fascinerende ved netop denne, måden den er tegnet og fortalt på.

De stakler der aldrig har læst den før har måske set en filmversion af selvsamme i X-Men: Apocalypse. Her oplever seeren i al fald Hugh Jackman i Logans skikkelse blive indfanget og under store smerter få erstattet sine knogler med det fiktive, uforgængelige metal adamantium, hvorefter det lykkes Wolverine med besvær at flygte fra den forskningsstation i Alaska, som han holdes fanget på.

Det er stort set det samme handlingsforløb du kan opleve i tegneserien. Hverken mere eller mindre. Til gengæld er det i den originale version af historien en fryd at opleve hvordan denne forholdsvis enkle fortælling spiller så enormt fint sammen med tegningerne.

Selv om det egentlig er Wolverines fortælling, så er Logan faktisk ikke særlig aktiv på de 160 sider. Selvfølgelig er han helt central for handlingen, men i lange perioder følger læseren i stedet det forskerhold, som arbejder på at transformere vores hovedperson, til den superhelt vi kender ham som.

I lange passager oplever læseren perspektivet fra Logans, som er nedsænket i væske og på den vis kun opfanger brudstykker af de samtaler af ofte teknisk karakter, som foregår udenfor den beholder han er nedsænket i, med hundredevis af nåle og slanger i alle dele af sin krop. I næste nu følger vi det hold af videnskabsmænd, der er i gang med at eksperimentere med den forhenværende soldat . Det er ikke dem alle, der har lige så få skrupler over det de har gang i, som lederen af projektet.

Weapon X starter godt nok med en kort scene hvor Logan bortføres, men genistregen ved Barry Windsor-Smiths historie er, at det i det første lange stykke tid er ganske vanskeligt at vide hvad det egentlig er som foregår. Læseren er som nævnt placeret meget i samme situation som Logan og først efter en del sider, begynder man at ane en sammenhæng, specielt da forskerne mere eksplicit forklarer at deres plan er at forvandle Logan til det ultimative fjernstyrede våben, som kan give dem en klar fordel i alverdens kampsituationer.

Som antydet er det næppe nogen hemmelighed, at det lykkes Logan efter et stykke tid at fravriste disse skumle nazi-forskertyper deres fjernbetjening og selv tage kontrol. Dette resulterer i en afslutning som til dato hører til blandt de mest brutale og vilde nærkampsskildringer i Marvels univers. Når Wolverine først slippes løs, så kan ingen vide sig sikker.

På mange måder har denne tegneserie en masse lighedspunkter med alle science fictionfortællingers moder nemlig Mary Shelleys Frankenstein. Selv om Logan ikke er død, så undergår han, på samme måde som Viktors hjemmeflikkede monster, en vild metamorfose i et laboratorium og straffer efterfølgende sin skaber og dennes nærmeste. Moralen er i begge historier, at videnskaben ikke bør fifle for meget ved naturen og Guds skaberværk, for så går det bare grueligt galt. Omvendt set, havde de skumle forskere ikke med vold forceret adamantium ind i Logans marv, så var han næppe blevet til den superhelt som vi allesammen kender og holder af i dag. Det samme gælder jo også for Frankensteins monster.

Så er du fan af superhelte, er du tillige vild med Jærven og har du endnu ikke læst Weapon X (der er en samling af Marvel Presents vol. 72-84 fra 1991) så kommanderer Kapellets redaktør dig hen til din nærmeste tegneseriebutik, så du kan få rettet op på denne latente mangel i din opdragelse. Det kan godt være at det er en banal historie, men som sagt så er den fortalt på så nærværende en facon, at du nærmest fysisk kan fornemme på egen krop, de voldsomme overgreb som Logan udsættes for. Det er bragende godt lavet.

Forrige anmeldelse
« Forældrene der blev væk «
Næste anmeldelse
» Undrestrøm »