Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Thomas Winding – mere end stemmen (236 min.) Købsfilm / Nordisk Film
Anmeldt 24/2 2010, 17:11 af Torben Rølmer Bille

Dansuenza i Omvendeslev


Dansuenza i Omvendeslev

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Der er næppe nogen, der er født i starten af 70erne, som ikke bliver som børn igen når man hører Thomas Windings karakteristiske fortællerøst. Windings varme, dybe røst har været som en slags allestedsnærværende, narrativt soundtrack til så mange af de udsendelser man så, dengang der var monopol på dansk fjernsyn. Selv om internettet nu om dage giver alle en fantastisk mulighed for at grave i arkiverne (som eksempelvis http://www.dr.dk/Bonanza/) så er det også indimellem rart at se tv på sit tv – og det er gjort muligt gennem en række DVD-udgivelser, der fokuserer på de store stjerner fra DR.

Thomas Winding – mere end stemmen er inddelt i fire overordnede kapitler. ”Mest for sjov”, består primært af episoder fra Op på ørerne vi er kørende, som foruden en masse utroligt velartikulerede børn, byder på makkerparret Poul Nesgaard og Thomas Winding som studieværter der i hver udsendelse tager en smuttur til byen Omvendeslev, hvor folk gør alting omvendt. Det er også i en af disse udsendelser at man får mulighed for at gense indslaget om den farlige sygdom dansuenza, der smitter lige som influenza, men som gør at folk begynder at danse som tossede. Eller hvad med den spektakulære opfindelse, der gør os i stand til at slukke for solen? Især denne del af DVD’en går lige lukt i hjertet på nærværende anmelder, da det er utroligt hvor klart erindringen om disse klassiske tv-øjeblikke stadigt står, så mange år efter de blev fordøjet første gang.

Anden del, ”Mest for børn”, byder både på et afsnit af Supercarla, samt fem andre korte indslag, mest henvendt til de alleryngste, men hvem kan ikke stadig blive blød når man hører temasangen til Goddag, goddag? Et sjovt indslag her er også den lille film om manden og hunden, fortalt af Winding med en storrygende Otto Brandenburg i rollen som manden. Piben var vist ikke gået i moderne børnefjernsyn.

Tredje del har fået titlen ”Mest om manden” er interviews med Winding både af nyere og ældre dato. Lidt ærgerligt at Gotha udsendelsen ikke optræder i fuld længde, da der sikkert sidder mange og mægtigt gerne havde hørt hvad Winding havde haft af holdninger til de klip Palle Strøm viser ham. Endelig er der en række godnathistorier, den første er Brødrene Bisps oprindelseshistorie fra Tonny Toupé Show og de næste består af Winding, der sidder og læser højt.

Selv om der er mange der har parodieret Winding og selv om der siden hen har været mange studieværter på børnetv der har forsøgt at vække børns lyttelyst som han, er hans talent og væsen ikke til at replikere. Selv om DVDen bærer undertitlen Mere end stemmen så er det jo netop stemmen Thomas Winding var og er så kendt for. Der er noget underligt uskyldsrent og hypnotisk ved at høre ham læse historier op og samtidig kan man heller ikke undgå at bemærke de helt igennem anarkiske træk som Op på ørerne, vi er kørende har. Det er sikkert programmer som disse, der har fået Erhard Jakobsen til at fare til telefonen og råbe af DR, for at give røde lejesvende så meget taletid.

Især Op på ørerne, vi er kørende har klaret tidens tand godt. For selv om det er meget minimalistisk børnefjernsyn, så er det samtidig både alvorligt, fjollet og byder på en masse filmede sketches og situationer, der allermest minder om en slags Monty Python for børn. Dertil kommer at de, som nævnt, selv lader børn komme til ordet, en ting man også har set langt senere i en række børne- og ungdomsprogrammer – men det fede er, at de unger som optræder her, faktisk er langt mere fornuftige og velreflekterede at høre på end de voksne studieværter – eller for den sags skyld mange af de børn man ser på tv i dag.

Thomas Winding – Mere end stemmen er, med andre ord, ren nostalgi - en samling virkelig seværdige indslag og en DVD der præges af en sær nostalgisk tristesse over at det virvar af animéfigurer, stroposkopklip og pulserende technobeats som poderne nu til dags ukritisk sluger hver mprgen, sagtens kunne erstattes med lige så meget substans, som der er i disse gamle fjernsynsudsendelser. Sikrer dig derfor en kopi, så du stadig har en chance for at præge dine poder, lige som du selv er blevet præget.


Forrige anmeldelse
« Vanvittig forelsket «
Næste anmeldelse
» Kurt blir grusom »


Filmanmeldelser