Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Monk comes down the mountain (123 min.) Købefilm / Sony
Anmeldt 17/7 2016, 17:30 af Torben Rølmer Bille

Wire-fu revy


Wire-fu revy

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Det kan godt være at filminstruktørerne, der arbejder i Kina, kan lave imponerende kampscener, der får vesterlandske actionfilm til at virke rimelig gumpetunge, men til gengæld er det svært for langt de fleste ”gweilos” at forstå den særlige form for kinesisk humor, der som oftest virker meget infantil og kejtet, selv sammenlignet med selv de mest platte mainstreamkomedier fra Hollywood.

Det skyldes sikkert kulturelle forskelle, at kinesisk humor bare ikke slår an hos undertegnede, men heldigvis lykkes det for Monk Comes Down the Mountain at lade de allerfladeste fysiske og verbale morsomheder ligge, selv om humoren på udsatte steder bliver lige på grænsen til det groteske. Et eksempel på dette kunne være scenen hvor vores hovedperson, munken (som vi kommer til senere), forsøger at distrahere et drengebarn på ca. 5 år, mens doktoren som munken har fundet ansættelse hos, lige ordner den lille purks forhudsforsnævring med en skalpel og et snuptag. En scene som måske ikke alle seere vil finde lige passende.

For de der aldrig har set en wuxia-/wire-fu-/martial-arts-film før, så vil Monk Comes Down the Mountain sikkert være noget af en øjenåbner. Den byder selvsagt på virkelig intense og flot koreograferede kampscener og en eksotisk historie om en lidt fjollet munk, der bliver smidt ud af klostret, så han kan lære noget om den verden, der eksisterer uden for klostrets mure. Er man derimod ganske velbevandret i kinesisk actionfilm, er filmen langt fra så spektakulær og man ville måske ønske at man i stedet (gen)så Ip Man, Burning Paradise eller andre, bedre film.

Filmen er instrueret af Chen Kaige, som langt de fleste over 35 sikkert kan huske instruerede filmen Farvel min konkubine, men som i denne film leverer en helt anden form for letfordøjelig slåskampsfest krydret med komiske revy-agtige, slapstick elementer.

I starten af filmen ser vi vores hovedperson munken besejre alle andre munke i klostret i en kamp, hvor alle slås mod alle. I stedet for at få en præmie, eller blive læremesterens højre hånd, får han lov til at pakke sine nelliker og drage ud i verden. Han finder ud af at han er landet i Kina omkring 1920’erne og forbløffes selvsagt over både mylderet af menneskerne i storbyen og stort set alt han ser.

Da vor munk bliver sulten senere på dagen beslutter han at snuppe en madpakke fra en korporlig herre. Tyveriet ender dog med at han bliver venner med ofret: en lokal læge, der praktiserer vestlig medicin. Han har en virkelig dejlig og sexet hustru, som dog er sin mand utro med et egocentreret fjols. Dette opdager munken og straffer både kone og elsker ved at lukke dem inde i en husbåd, som sænkes.

Sideløbende har vores munk også opdaget at der er en kung-fu kæmper i byen, som er ham vildt overlegen. Han mener at han i ham har fundet en ny ”sifu” og ønsker brændende at lære denne beskedne mands særlige form for kampsport. Det er dog ikke uden problemer, for denne mester plages nærmest konstant af en led skurk, der også har et udestående med den gode doktor og dennes praksis. Den stakkels munk må derfor indse, at han er blevet blandet ind i et drama og samtidig er han også ved at få øjnene op for mere verdslige, kødelige glæder.

Monk Comes Down the Mountain er helt tydelig en film, som selskaberne bag har troet på og derfor har de skudt en masse yuan i produktionen. Den har et flot og gennemført produktionsdesign, fine CGI-effekter og så er der en række velkendte kinesiske skuespillere med, bl.a. Chen Chang, Wah Yuen og flere andre. Alt dette ændrer dog ikke ved det faktum, at filmen er en martial-arts-fans godt kan blive en smule frustreret over.

Dette handler ikke i så høj grad om iscenesættelsen af de mange fysiske kampe, men snarere om den noget fjantede hovedfortælling, der ikke synes at have noget egentligt overordnet plot, men i stedet virker som en række mere eller mindre tilfældigt sammensatte hændelser, som alle har det til fælles at vores munk bliver en del af dem.

Så kunne man muligvis tro, at man kunne se det som en slags dannelseshistorie, men dertil udvikler filmens munk sig ikke synderligt meget. Han lærer godt nok nye kung-fu-tricks undervejs, bliver smaskforelsket i en yndig paraplybærende pige og får en hel del indsigt i hvordan man praktiserer vestligt orienteret medicin, men så heller ikke mere. Det virker som om han er lige så naivt fjollet ved filmens slutning som han er i starten.

Filmen, der i øvrigt er baseret på en bestsellerroman af Xu Haofeng (der på vore breddegrader nok bedst er kendt som medforfatteren på Wong Kar Wais The Grandmaster) blev en kæmpesucces i Kina, da den havde premiere i 2015. Faktisk slog den Jurassic World i de kinesiske biografer. Det er muligvis derfor at det er lykkedes filmen også at udkomme på Bluray på den anden side af kloden.

Det kræver nok at man både er glad for kinesiske mainstreamfilm og at man godt kan abstrahere fra de mest lavpandede komiske scener, for at man vil kunne nyde denne film fuldt ud, men selv om man tager sig selv i at krumme lidt tæer over den overspillende hovedperson, den karikerede skurk og ikke mindst de mystiske gags som smides i hovedet på seeren, så er det også nemt at holde af de fysiske kampe og akrobatiske stunts som filmen drives frem af. Det hjælper selvsagt at have en god rammehistorie til at bakke alle kampene op med, og det kniber ganske voldsomt her. Har man til gengæld bare lyst til at se et letbenet komisk drama, krydret betydeligt med en masse udemærkede kampscener og flotte effekter, så bør man give Monk Comes Down the Mountain en chance.


Forrige anmeldelse
« Zootropolis «
Næste anmeldelse
» Feed the devil »


Filmanmeldelser