Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Future / Baggaardsbaroner / 288 sider
Tekst: Tommi Musturi, ill: Tommi Musturi
Anmeldt 22/8 2024, 18:10 af Torben Rølmer Bille

Tegneserietrip til fremtiden


Tegneserietrip til fremtiden

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Den finske tegner Tommi Musturi har tidligere gæstet Kapellet med henholdsvis Håbets bog (2015) og de to mærkværdige tegneserier om Samuel (2017). Alle udgivelser som gør, at har man først læst dem, så glemmer man dem ikke lige med det samme.

Derfor var det også fantastisk, da det altid cool, danske forlag Baggaardsbaroner annoncerede en 288 sider lang moppedreng skabt af den knaldskøre finne. Future hedder værket, og du har bare nødig at se på det psykedeliske omslag eller blot bladre kort tid i udgivelsen for at erkende at dette næppe er noget, der ligner nogen anden tegneserie du har haft i hænderne.

Når det så er sagt, opdager man hurtigt, at bogen er lavet som en samling af 10 ´enkelthæfter´, der alle bærer titlen Future. De indledes konsekvent af en forside efterfulgt af en side, hvor en halv- (eller hel-)rådden fyr, der - som en anden Fætter Maddike (fra de gamle Gru hæfter) – byder dig velkommen. Hæfterne afsluttes også konsekvent af en sides tekst, hvor en kunstig intelligens fra fremtiden besvarer læsernes mange sære spørgsmål. Mellem disse finder du så de forskellige tegneserier, der byder på en række figurer og handlingsforløb, der ofte fortsættes i næste nummer. Det vides ikke, om Future oprindeligt har været udgivet som enkelthæfter, men sikkert er det i al fald, at når man når slutningen, så er det ret definitivt slut med fremtiden.

Bemærkelsesværdigt er det også, alle de enkelte historier og striber er tegnet i hver deres unikke stil eller farvetoning. Der er eksempelvis historien om Cenrta, der rettelig er den eneste utopiske fortælling blandt alle de dystopiske rædsler. Den er holdt i sirlige pastelfarver og svømmende streger, som passer fremragende til skildringen af den idylliske fremtidsvision. I kontrast hertil finder man eksempelvis Reality Showet, som er holdt i en langt mere ekspressiv, grotesk streg, hvor pangfarver og vilde, voldsomme scener dominerer.

Selv om vi læsere udmærket ved, at det er Tommi Misturi der ene og alene er afsenderen af disse gale streger, ser det ud som om, der er tale om en antologiudgivelse, noget en af de sidste ”brevkasser” da også italesætter direkte. De mange udknaldede, syrede og abstrakte fortællinger danner til sammen en slags mærkværdig helhed, som på én gang fremmedgør læseren og på samme tid trækker på nogle af de aktuelle bekymringer, sociokulturelle tendenser og visioner om fremtiden, som mange af os slås med.

Dette er helt sikkert en nichetegneserie, der bestemt ikke vil falde i alles smag. Det er den ganske enkelt for mærkværdig til. Holder man til gengæld af science-fictionlitteratur, og har man mod på at blive udfordret både fortællemæssigt og visuelt, så er dette virkeligt interessant. Rent personligt var der faktisk flere gange undervejs, at undertegnede følte sig meget præcist ramt i forhold til nogle af de spydige, kyniske kommentarer, som slynges i læserens retning undervejs.

Future er på den led en virkelig anarkistisk udgivelse, der især synes at rette en bredside mod vores overforbrugssamfund, vores vestlige privilegieblindhed og ikke mindst den tankeløse omgang med jordens ressourcer, som desværre ikke er ren science-fiction men beklagelig virkelighed. Tegneserien er på den led en slags LSD-infunderet samfundssatire, der på en gang både fremtår gravalvorlig og grotesk humoristisk.

Future er et imponerende værk. Det er kunst i tegneserieform. Ikke alene fordi Mursturi viser sig som en meget alsidig tegner, der synderligt er i stand til at udfordre sin egen stil konstant, men som samtidig synes at ville levere et syrligt, dystopisk budskab, der ofte rammer plet.

Future er også en krævende tegneserie. Iæsr de lange tekstpassager kan godt blive lidt trættende (især fordi den omfangsrige tekst er trykt med sort skrift på ofte mørke, farvede baggrunde, hvilket til tider gør teksten vanskelig at læse, med mindre man sidder i direkte sollys – red.), men spring endelig ikke disse over, for det er især hér, at Musturi træder i karakter og spidder sin læsers fordomme og samtid. Vær klar på at blive overvældet! Tag med på et trip til fremtiden, som den forhåbentlig kun tager sig ud hér.

Forrige anmeldelse
« Meschugge «
Næste anmeldelse
» Bravo the Brothers »