Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Skriften i vandet – Blodstormen 1 / John Ajvide Lindqvist / 512 sider
Gyldendal. ISBN 9788702399356
Anmeldt 4/12 2023, 09:28 af Torben Rølmer Bille

Glimrende sporskifte


Glimrende sporskifte

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

For en håndfuld uger siden skrev vi her på Kapellet om den norske krimiforfatter Jo Nesbø, der med sin bog dramatiker kastede sig over gysergenren. I denne uge kan vi så bringe anmeldelsen af svenske John Ajvide Lindqvists seneste roman Skriften i vandet. Lindqvist betragtes af mange som gyserforfatter (det er bl.a. ham, der skrev romanerne Lad den rette komme ind, Nathavn og senest Venligheden) men nu forsøger han sig som krimiforfatter. Et genreskifte han lykkes overraskende fint med. Når det er sagt, så er der jo også mange fællestræk mellem de to genrer – fokus på død, menneskelige tragedier, mørke og stormfulde nætter, osv.

John Ajvide Lindqvists forfatterskab har altid været præget af både et glimrende sprog mandens evne til at taget velkendte gysertroper og vende disse på hovedet eller gentænke disse. Et fint eksempel er zombiefablen Om håndteringen af udøde. Her er de levende døde ikke blodtørstige væsener, der vil dræbe dig eller inficere dig med zombievirus, men i stedet blot din nyligt afdøde bedstefar der rejser sig fra graven og flytter ind i sit gamle hus. Fokus er hér, hvordan vi som mennesker og samfund vil reagere. Mandens seneste roman er derfor både en helt klassisk thriller, men samtidig er den også en leg med genren og måske især med arven efter landsmanden Stieg Larsson https://kulturkapellet.dk/prosaanmeldelse.php?id=12.

Bogen starter med en voldsom hændelse på Midsommeraften. Nærmest ved et tilfælde bliver romanens ene hovedperson, krimiforfatteren og den forhenværende politiefterforsker Julia Malmros, blandet ind i denne sag. Julia er taget til sin hytte i skærgården for at få skrivero. Hun er nemlig fra sit forlag blevet valgt som den forfatter der skal overtage arbejdet med netop Millenium-serien fra David Lagerkrantz . Hun finder dog ikke arbejdsro, for ukendte, maskerede gerningsmænd angriber et Kräftskiva på en nærliggende ø med automatvåben. Kun et eneste vidne, en ung teenagepige, overlever massakren.

Romanen fortsætter herefter i to spor. I det ene følger læseren politiets opklaringsarbejde, i det andet Julia og hendes nye ven hackeren Kims jagt på gerningsmændene. Du tænker måske at dette minder om noget du har set før og det har du også! John Ajvide Lindqvist har da heller ikke gjort meget for at sløre sin egen inspiration til hans planlagte trilogi, der har fået titlen Blodstormen. I starten af romanen (og her følger en spoiler, som du kan undgå ved at skippe til det næstsidste afsnit – red.) så bliver Julias udkast til hendes egen bog i Milienium-serien vraget af en nærtagende forlægger. Julia er nedslået, men en veninde foreslår, at hun da bare kan skrive bogen om med andre hovedpersoner og på den måde stadigvæk udgive den. Julia tøver først lidt, men så får hun ideen om at lade Michael Blomkvist være en kvindelig efterforsker og skifte hacker-Pipi – bedre kendt som Lisbeth Salanders køn, så hun i stedet bliver en mandlig hacker. Julia forkaster ideen, men det gør Lindqvist helt tydeligvis ikke. Det er nemlig præcis det greb han har foretaget i Skriften i vandet.

Ovenstående er en meget morsom og en fin metakommentar til den roman man er i færd med at læse. Er det en nøgleroman? Har Lindqvist selv fået tilbudet om at fortsætte efter Lagerkrantz? Kapellet vil ikke spekulere mere herom, men blot konstatere at selv om der er en del lighedspunkter i dynamikken mellem de velkendte Millenium-figurer og Lindqvists ´nye´ makkerpar, så undgår han på denne elegante måde at selv at blive anklaget for plagiat.

Skriften i vandet er en solid og velkomponeret spændingsroman. Den leverer varen i korte, overskuelige kapitler og til trods for sine 500 sider, så er det er roman du pløjer sig gennem. Selv om den både lægger sig i forlængelse af handlingsforløb og figurer man kan være stødt på tidligere, så gør det i anmelders optik ikke så meget. Genrer er jo, som en der er langt klogere end Kapellets skribent engang har sagt, kendetegnet ved ”lighed og variationer”. Der skal helst ikke være alt for mange forstyrrende elementer, som fans af genren ikke ønsker og samtidig skal der leveres et plot og en afdækning af forbrydelsen, der vil overraske. Begge dele lykkes hér.

Næste del i Blodstormen, bliver en roman med titlen Rummet i jorden. Den udkommer i marts 2024 på svensk og den kan man allerede nu godt se frem til, for til dato har John Ajvide Lindqvist i anmelders optik endnu ikke skrevet en eneste dårlig bog. Selv om der måske er læsere, der ville foretrække at han blev i den mere overnaturlige genre, så viser han med Skriften i vandet at han også er en habil krimiforfatter.

Holder man derfor både af forfatteren og af krimigenren mere overordnet, så bør Skriften i vandet stå helt øverst på ens juleønskeliste.


Forrige anmeldelse
« De vindfølsomme – en Schwart... «
Næste anmeldelse
» Den virkelige verden »


Flere prosaanmeldelser