Mest læste
[Lyrikanmeldelse]

1 - Lyrikanmeldelse
Poesi og andre former for trods
2 - Lyrikanmeldelse
Digte 2014
3 - Lyrikanmeldelse
White Girl
4 - Lyrikanmeldelse
det nemme og det ensomme
5 - Lyrikanmeldelse
Hvedekorn, nr 3 / 2012
6 - Lyrikanmeldelse
Poesibog
7 - Lyrikanmeldelse
ABC
8 - Lyrikanmeldelse
Hvedekorn, nr 2 / 2012
9 - Lyrikanmeldelse
Koordinater
10 - Lyrikanmeldelse
Husundersøgelser

Den store danske drømmebog / Pejk Malinovski / 233 sider
Forlaget Basilisk. ISBN 978-84-91407-39-0
Anmeldt 20/6 2010, 23:00 af Peter Stein Larsen


Jeg drømte om mejetærskere og skaldyr

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

”Jeg drømte at jeg stod og puttede gamle, defekte lamper ind i bagagebokse i Vejle. // Jeg drømte at jeg kørte i min bil gennem nationalparken Murchinson Falls med åbent vindue. Pludselig ser jeg en løve kommende løbende i fuldt firspring. // Jeg drømte at jeg var til orgie med Annemette Hommel, Lynndie England og Lene Espersen”. Sådan lyder nogle afsnit fra den første side af Pejk Malinowskis 233 sider lange Den store danske drømmebog. Og sådan fortsætter det resten af bogen.

Skal man vurdere dette værk, er det ligesom med megen anden koncept- og montagekunst rimeligt at skelne mellem henholdsvis idéen bag værket og den måde, de kunstneriske principper føres ud i livet på. Hvad angår det idémæssige, må man sige, at Den store danske drømmebog absolut er original.

Bogen tilhører en ny strømning i dansk litteratur, som kan benævnes Google-poesi, der foreløbig ud over Malinovskis værk omfatter Christian Yde Frostholms Ofte stillede spørgsmål fra 2008. Essensen i Google-poesien er, at den skabende bevidsthed og personlige udsigelse er erstattet med montagekunstnerens evne til at sammensætte citater hentet fra nettet. Og Pejk Malinovski har, som man kan gætte, sammenstykket sit omfangsrige værk af Google-søgninger på ordet ”jeg drømmer” eller ”jeg drømte”.

Det er der faktisk kommet et ret fascinerende resultat ud af. For evident er det, at montagen af citater af, hvad nogle tusinde personer har skrevet på nettet om, hvad de ’drømmer’, giver et mangefacetteret billede af, hvad nutidens danskere har af fantasier, forestillinger, fobier, drifter, længsler og illusioner.

Man må i denne forbindelse anføre, at mottocitatet af Walt Whitman er særdeles velvalgt. Dette lyder:”Whoever you are, now I place my hand upon you, that you be my poem”. For man kan i sandhed sige, at Den store danske drømmebog er et værk, hvor lyrikkens traditionelle kendetegn med et centralt jeg er totalt elimineret, og at værket i stedet låner stemmer til et utal af andre subjekter.

Projektet er kort sagt nyt, forfriskende og i mange momenter vellykket gennemført. Man kan dog også have visse forbehold over for udførelsen. For 233 sider er efter min mening rigeligt for at kunne aflevere den pointe, som Pejk Malinovski har. En bog med den halve størrelse kunne sagtens have gjort det.


Forrige anmeldelse
« Trækfuglens kompas «
Næste anmeldelse
» Elementære oder »


Flere lyrikanmeldelser...