Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Min farfars krig / Cobolt / 160 sider
Tekst: Anne Mette Kærulf Lorentzen, ill: Anne Mette Kærulf Lorentzen
Anmeldt 24/10 2024, 08:44 af Teddy Tofte

Traumer gennem generationer nedfældet på papir


Traumer gennem generationer nedfældet på papir

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Min Farfars Krig er en både rørende og visuelt slående graphic novel, der blander en personlig fortælling med historiske begivenheder. Anne Mette Kærulf Lorentzen dykker ned i sin egen familiehistorie ved at følge sin farfar, som var soldat under Første Verdenskrig på den tyske side.

Igennem sine egne minder om sin aldrende farfar og hendes far, og samtaler med hendes nuværende familie, genoplever vi en af de mest sørgelige perioder i Danmarks moderne historie, set gennem øjnene på en familie, der både blev formet af og ødelagt af krigen.

Lorentzen formår med sin enkle, men effektive streg at formidle følelser og indre konflikter på en måde, der går lige i hjertet. Hendes valg af farvetoner og layout understøtter den dystre, eftertænksomme tone i historien, samtidig med at hun gør plads til øjeblikke af lys og håb. Det er i detaljerne og de små visuelle hints, at bogens styrke virkelig ligger. Billedsproget er ikke bare en illustration af ordene; det tilføjer dybde og giver læseren en følelse af at være med i fortiden.

Temaerne om krigstraumer, familieforhold og tavshed er på en måde universelle, men det personlige præg, som Lorentzen tilfører gennem sin farfars fortælling, gør det til en særlig intim læseoplevelse. Hun stiller de spørgsmål, som mange efterkommere af krigsveteraner måske selv har stået med: Hvordan håndterede de det, de havde set? Og hvordan påvirkede det de kommende generationer?

Bogen formår at balancere mellem at være en historisk fortælling og en dybt personlig rejse. Lorentzen dømmer ikke, men viser respekt for både de oplevelser, hendes farfar gennemgik, og de måder, han forsøgte at overleve dem på, både under og efter krigen. Og alligevel er det tydeligt, at håndteringen af oplevelserne har været ”forkerte”. Tavsheden og hårdheden i hendes barndom, af både farfaren og faren, sætter sine præg på hendes liv, selv i dag.

Dette gør, at Min Farfars Krig ikke blot er en historie om en enkelt mand, men også et spejl på, hvordan vi som samfund håndterer vores kollektive og individuelle traumer.

For dem, der elsker historiske værker eller grafiske romaner med dybde og substans, er Min Farfars Krig en nødvendig bog. Den formår at kombinere dokumentarisk præcision med en kunstnerisk nøjagtighed, der giver læseren en stærk følelsesmæssig oplevelse. Det er en bog, der hænger ved længe efter, den sidste side er vendt.

Forrige anmeldelse
« Belzebubs 2 – Ingen hvile for... «
Næste anmeldelse
Ikke flere anmeldelser