Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Made Flesh / Afkom / 160 sider
Tekst: Lars Kramhøft, ill: Tom Kristensen
Anmeldt 10/7 2024, 18:28 af Torben Rølmer Bille

Gysets genkomst


Gysets genkomst

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

maj 2014 måned anmeldte vi her i Kapellet Fordærvet en dansk gysertegneserie med internationalt potentiale skrevet af Lars Kramhøft og tegnet af Tom Kristensen. Her i slutningen af maj 2024, præcis ti år senere, er tegneserien blevet genudgivet i en lækker 10-års jubilæumsudgave i stift bind.

Kapellets anmelder står stadigvæk ved hvert et ord fra den oprindelige omtale, og måske kan det forekomme lettere bizart at kaste sig over at anmelde en udgivelse der har ti år på bagen, men vi anmelder jo blandt mange nyheder også nye udgaver af klassiske film, opdaterede versioner af populære videospil og genudgivelser af klassisk litteratur, så hvorfor ikke også tage en tur tilbage til Heslev i Nordjylland sammen med Michael, hans kæreste og Kulturkapellets gyserglade anmelder?

Måske undres du over valget af titlen, for hvorfor ikke blot genudgive den som Fordærvet? Det hænger sammen med at makkerparret bag serien, oprindelig havde lavet den på engelsk da, for som Lars Kramhøft skriver: ”Tom og jeg have ingen forventninger om, at noget fornuftigt dansk forlag ville binde an med at udgive ´Made Flesh´.” Derfor havde de først selv udgivet den på engelsk, inden forlaget Valeta i sin tid bed på. Så til trods for at sproget i taleboblerne alle er på dansk, har man her i jubilæumsudgaven altså valgt at bibeholde udgivelsens oprindelige titel.

Der er ingen grund til at bruge spalteplads på en genfortælling af hovedplottet, for leder du efter en sådan, så kig blot forbi den oprindelige anmeldelse, der både roser Kramhøfts manus og Tom Kristensens fine streg, der - lige som forlægger Anders Fjølvar eksplicit nævner i det nye forord - har en del fællestræk med Ben Templesmiths (ham der har tegnet 30 Days of Night-serien – red.).

Det er vanskeligt at skabe en gyserhistorie, uden at låne fra de tusindvis af andre horrorfortællinger der omgiver os og det er da også muligt at spotte flere både visuelle og indholdsmæssige ting i Made Flesh der forekommer at være løftet andetsteds fra. Til gengæld er kombinationen af disse elementer sat virkeligt elegant sammen.

Til trods for at hovedparten af Made Flesh foregår i den fiktive nordjyske by, så er det ikke vanskeligt at forestille sig at den sagtens kunne foregå nærmest hvor som helst i den vestlige verden. Der er i al fald ingen specifikke nordjyske eller nationale kendetegn at spore undervej, med den mulige undtagelse af et billede af den lokale hvidkalkede kirke med det traditionelle røde tag. Dette gør, at historien vil være ganske nem at eksportere til udlandet, hvis Kristensen og Kramhøft stadig er interesseret i det.

Foruden hovedhistorien byder denne jubilæumsversion efter hovedfortællingen på en række helsidesillustrationer inspireret af Made Flesh tilsyneladende skabt til netop denne udgivelse af en række andre tegnere. Dog finder man også det oprindelige cover til af Tom Kristensen. Læseren får også en lille håndfuld sider med arkivfotos, hvor man både kan se forfatter og tegner drikke øl og dukke op til Krimimessen i 2013 for at modtage prisen for årets danske horrorudgivelse .

Som om det ikke er nok, så får vi også for første gang lov til at se den korte fortælling Dramatikeren der er den første tegneserie som Kramhøft og Kristensen lavede i fællesskab. Den har rent handlingsmæssigt ikke noget til fælles med hovedhistorien, men samtidig er det fedt, at den er blevet inkluderet hér.

Made Flesh aka. Fordærvet er mindst lige så uhyggelig, veltegnet og velfortalt her i 2024, som den var for ti år siden. Så er du til en af dem, der desværre ikke nåede at sikre sig et eksemplar dengang, kan det kun på det varmeste anbefales at du får gjort det nu. Det er ganske enkelt en fremragende tegneserie.

Forrige anmeldelse
« Planet Hulk 1 & 2 «
Næste anmeldelse
» Den blå gorgon – et ekstraor... »