Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Burn Out / Forlaget Fahrenheit / 96 sider
Tekst: Antoine Ozanam , ill: Mikkel Sommer (ill.)
Anmeldt 15/12 2015, 19:29 af Torben Rølmer Bille

Noir midt på dagen


Noir midt på dagen

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Burn out er en helt klassisk detektivhistorie i tegnet form. Vi befinder os i Reno, Nevada og bogens plagede hovedperson Ethan, er en respekteret betjent. Han har en sød kone, et godt job og både hans kollegaer og hans overordnede synes vældigt godt om ham.

Ethan har dog en del skeletter i skabet, for det viser sig nemlig, idet han bliver kaldt hen til et gerningssted, at den kvalte, rødhårede kvinde der livløst ligger på motelværelsets seng, er ingen mindre end den skønhed, som Ethan gennem flere år har haft et seksuelt forhold til.

Ethan befinder sig i en unik position, idet han bliver sat på sagen som efterforskningsleder. Han kan nemlig forholdsvist uproblematisk sørge for at eliminere alle de spor og ledetråde, der ellers ville få hans kollegaer til at pege på Ethan som potentiel gerningsmand. Desuden kan han sørge for at plante spor og forsøge at mistænkeliggøre andre potentielle gerningsmænd i lokalområdet.

Ikke desto mindre bliver det, idet fortællingen skrider frem, mere og mere vanskeligt for Ethan at sortere ud i sine egne løgne og fornægtelser, alt imens han bliver mere og mere desperat for at finde den eller de personer, der har slået elskerinden ihjel. For det virker som om gerningsmanden bevidst synes at gå efter netop at få bragt Ethan i fedtefadet.

Burn out er utroligt velfortalt og rammer både i streg og ord den stemning man kender fra den mere hårdkogte amerikanske krimier og thrillers. Selv om den foregår midt i ørkenlandskaberne i Nevada, er det samtidig en klassisk noir-fortælling, idet det handler om den svage mand, der uden at ville det bytter lidenskabeligt seksuelt samvær med en lækker steg ud med en konstant voksende paranoia. Det ender naturligvis fatalt for den ”femme” i historien her, men det er stadigt mødet med hende, der i sidste ende får altafgørende konsekvenser for vores pressede hovedperson.

Det ville ikke være svært at omsætte Burn out til et andet medie, for den kunne faktisk ganske nemt fungere som decideret storyboard til en kort spillefilm. Tegneserien er, til trods for at dens historie med garanti godt ville kunne være foregået i virkeligheden, alligevel meget bevidst om dens format, for danskfødte Mikkel Sommer tilføjer fortællingen en ekspressiv streg, der understøtter Antoine Ozanams historie perfekt.

Farveholdningen i udgivelsen er matgul og brun, hvilket er nærmest perfekt til at gengive det brændende sollandskab som vores figurer bevæger sig rundt i. Gråbrun og rød blander sig også i denne pallette, for blod og skygger spiller selvsagt også en rolle i historien. Bladrer man hurtigt gennem bogens sider, vil man efterlades med et indtryk af at Burn out er en nærmest monokrom oplevelse, hvilket bestemt er tilsigtet fra Mikkel Sommers side.

Rent indholdsmæssigt kunne man godt forestille sig dette være en historie fra Sin City men her ville Frank Millers kontrastfyldte sort/hvide tegninger ikke passe nær så godt, som Sommers tegninger, for de er skabt på en måde så man nærmest fornemmer varmedisen fra siderne og selv tørrer sved væk fra panden, idet man kommer længere og længere ned i fortællingen.

Burn out er altså en oplagt julegave til den i familien som elsker hårdkogte krimier, men som altid har ment at tegneserier var for børn, eller bare til den tegneseriefan der holder af serier som Fatale, Sin City, 100 Bullets eller mange andre. Det fine ved Burn out er også at der er tale om en afsluttet historie, som afsluttes så nederdrægtigt, at læseren ikke kan undgå at blive overrasket.

Forrige anmeldelse
« Mogens og Madhi «
Næste anmeldelse
» Pimo & Rex – Den magiske muse... »