Mest læste
[Musikessay]

1 - Musikessay
Signe er single
2 - Musikessay
Sonic Youth
3 - Musikessay
Sangeren der selv designer sit tøj
4 - Musikessay
Nye toner i musikradioen
5 - Musikessay
Interview med Tina Dickow
6 - Musikessay
Lokal musik med udsyn
7 - Musikessay
Happy new ears!
8 - Musikessay
Vildskaben beholder vi
9 - Musikessay
Interview med Spleen United
10 - Musikessay
Fejl er spændende

Signe er single

- Interview med Signe Svendsen

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Den danske sangerinde Signe Svendsen har længe været et kendt - og ganske skattet - ansigt. Alligevel skulle der gå lang tid, før hun i 2010 udsendte sin første soloplade, Ny passager. Pladen med hendes egen musik fik pæne anmeldelser i den danske musikpresse. Mest gavmild var musikmagasinet Gaffa, der uddelte fire af seks stjerner til albummet.

De fleste danskere kender hende fra Melodi Grand Prix med Rollo og King, hvor de hentede en andenplads i den europæiske finale. Da den kønne blonde pige optrådte med Rollo og King, blev hun hurtigt hele Danmarks darling.

Det er godt 12 år siden.Siden tog hun med jægersoldaten B.S. Christiansen »På afveje« på dansk tv og rådgav om dette og hint i programserien »Spørg Charlie«.

Og efter flere turneer med Niels Hausgaard og en solotour har hun samlet de numre, hun spillede live, på Ny passager. Indspillet med et simpelt band med to guitarer og en bas, trommer og ind imellem lidt violin og orgel.

Signe Svendsen har taget meget af Niels Hausgaards syn på publikum med sig. Hun har prøvet at stå for 40.000 mennesker som popsanger, men har hjertet mest med, når hun blot spiller det mere folk-agtige for et halvt hundrede mennesker.

Jeg har aldrig kedet mig sammen med Niels Hausgaard. De fleste kender Niels Hausgaard for humor på et højt, intellektuelt plan. Jeg kender kender hans bundniveau, og det kan godt være lavt. Til gengæld er han blevet en god ven, og det sætter jeg pris på. Niels holder virkelig meget af sit publikum og respekterer det. At opleve det på nært hold har været godt og sund for mig. Omdrejningspunktet er kontakten med publikum, siger Signe Svendsen.

Det var i »Spørg Charlie«, at hun mødte Niels Hausgaard, som her spurgte, om hun ikke ville med ud at spille.-Jeg anede ikke, om det bare var en enkelt aften eller hvad, men i den næste mail, han sendte mig, var jeg med på resten af hans turne, husker Signe Svendsen.

Et velment skub
Hun har først spillet sine sange live, før hun indspillede dem i studiet. Den normale procedure er den omvendte.Hvordan var det - først at spille koncerter og så gå i pladestudiet?

- Det var Niels Hausgaards manager, Tess Pedersen, der efter min første tour med Niels mente, at jeg skulle tage springet og spille mine egne koncerter. Jeg var sådan lidt bange for det, så jeg skulle lige have et velment skub. Og efter et par overvejelser kunne jeg mærke, at det var det rigtige at gøre. Jeg holder meget af at spille koncerter og synes helt klart, det er sjovere end at være i studiet. Det var ikke for at prøve sangene af over for et publikum, at det gik den vej. Nærmere at jeg ville ud og se, om jeg kunne lave nogle gode aftener for folk og bygge et publikum op ligeså stille. Hvis jeg kunne det, kunne jeg jo senere lave en plade, og det er så gjort nu, siger Signe Svendsen.

Publikum ville have cd
Sammen med Tess Pedersen fik Signe Svendsen skruet en turné på 11 koncerter sammen. Det var stadig et fåtal af danskere, der havde oplevet den jordbundne fynbo solo, og det blev da heller ikke de store halkoncerter, der ventede.

- Turneen stod især på små musikforeninger, og prisen blev bevidst holdt på et lavt niveau for at sikre, at publikum gad komme. Folk anede jo ikke på forhånd, hvad de fik, siger Signe Svendsen.

Ny passager består primært af egne sange, og til de viseklingende kompositioner har hun hentet assistance hos guitarist og producer Lars Skjærbæk.

- Efter flere koncerter oplevede jeg, at folk spurgte efter et album. Og efter to soloturneer kunne jeg godt se ideen i at indspille sangene og forsøge at få det enkle udtryk fra koncerterne med over på albummet, siger hun.

Uden dikkedarer
Hvordan har springet været fra poppen til folkmusik-scenen?

- Jeg kan godt forstå, at folk ser det som noget af et spring - sådan er det vel. Men for mig har der ikke været noget spring. Jeg har altid lyttet til folkmusik og singer-songwriterstilen. Rollo og King skrev sangene og musikken dengang, og jeg var deres korpige. Det var sjovt at være med i det popcirkus, helt sikkert. Nu er jeg på en måde fremme ved mit udgangspunkt. Men det er også svært at kategorisere min musik og mine sange. Jeg er dårlig til at genrebestemme. Jeg er inspireret af folk, lytter til blå country og elsker den enkle og ligefremme musik uden dikkedarer. Min musik er vel påvirket af det, vil jeg tro.

Arrangementerne, som det sydslesvigske publikum vil få at høre, er sparsomme, men stemningsfulde. Hun har indspillet sangene i studiet, stort set som var det live.Et af numrene hedder ”Tæppefald” og handler om at leve op til andres forventninger.

»Hun står i kulissen og venter på at gå på scenen. Hun kunne godt gå derind og sige, hvad hun ville, men replikken er givet på forhånd«, synger Signe Svendsen.

- Kvinden i teksten døjer med at ville leve op til andres forventninger, samtidig med at hun kan mærke en indre nødvendighed af at følge sit hjerte. Det er en konflikt, jeg kender til. Forhåbentlig er der flere, der gør det, siger Signe Svendsen.

Vandreture om natten
I nummeret ”Rævesøvn” er Signe Svendsen på nattevandring i København. Hun mener, det er en disciplin mange dyrker - flere end man lige regner med.

- Dan Turèll gjorde det med stil, og det er tydeligt at se på gaderne om natten, at flere holder af at vandre. Jeg gjorde det selv, da jeg en overgang boede på Vesterbro. Det var en god måde at møde sig selv og byen i en anden stemning. Så kunne man være heldig at ende derhjemme med et klart hoved og et par trætte ben, fortæller hun.

I 2012 udsendte Signe Svendsen singlen Din sang som optakt til hendes kommende album. Hun turnerer igen i foråret 2013 med Niels Hausgaard under overskriften Sådan er det jo.

I efteråret 2013 turnerer hun solo. De første datoer er på plads og kan ses på Signe Svendsens hjemmeside

pil op