Mest læste
[Musikessay]

1 - Musikessay
Signe er single
2 - Musikessay
Sonic Youth
3 - Musikessay
Sangeren der selv designer sit tøj
4 - Musikessay
Nye toner i musikradioen
5 - Musikessay
Interview med Tina Dickow
6 - Musikessay
Lokal musik med udsyn
7 - Musikessay
Happy new ears!
8 - Musikessay
Vildskaben beholder vi
9 - Musikessay
Interview med Spleen United
10 - Musikessay
Fejl er spændende

Sangeren der selv designer sit tøj

- Interview mew Aura Dione

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Den 28-årige Aura Dione er blevet et kæmpehit i Tyskland. Hendes første singeudspil, I Will Love You Monday (365), toppede allerede i 2009 hitlisterne og har siden indbragt hende en platinplade for mere end 300.000 solgte eksemplarer.

I 2011 udsendte hun sit andet album på det tyske marked, Before the Dinosaurs. Singleforløberen for Before the Dinosaurs hedder Geronimo, og den gik ind som nummer ét på hitlisten i Tyskland. Det er første gang nogensinde, at en dansk kunstner er gået direkte ind på singlehitlisten i Tyskland.

Axel Wirtz er seniormanager ved Universal Music i Berlin og jagter nye talenter primært på det tyske marked. Han mener ikke, at Aura Diones fanbase er færdig med at vokse i Tyskland - og heller ikke uden for Tyskland.

Først var det singlen, som de fleste kendte. Men nu med udgivelsen af endnu et album, store interviews i de vigtigste magasiner og spektakulære optrædener på tv, er der blevet skabt et billede af Aura Dione som en albumkunstner, siger Axel Wirtz.

Aura Dione er også begyndt at hitte i det øvrige tysksprogede område, Østrig og Schweiz. I Sony Music skal der nok sidde nogen og ærgre sig lige nu. På et tidspunkt tabte Sony nemlig interessen for Aura Dione og gav hende efter længere tids forhandlinger videre til Universal Music, som troede på hende.

Hippie-forældre
- Aura Dione skriver ikke blot sine egne meget personlige sange. Hun magter også at give numrene et udpræget poppet udtryk. Derudover designer hun selv sit tøj, og det gør, at hun skiller sig positivt ud fra så mange andre, siger Axel Wirtz.

Hendes far er en blanding af fransk og færøsk, og hendes mor er dansk og spansk. Hun fik en stærk musikalsk opdragelse og skrev allerede som otte-årig sin første sang. Forældrene var hippier og sejlede rundt med hende på verdenshavene, da hun var barn - for at slå sig ned på Bornholm, hvor hun voksede op og gik i skole. Hun sprang fra gymnasiet og rejste til Australien, hvor hun slog sig ned blandt fattige aboriginals og skrev sangen ”Something From Nothing”.

Selv om Aura Dione altid har troet på chancen, har hun dog nogle gange svært ved helt at forstå, hvad der er sket for hende.

- Når man får chancen, så gælder det bare om at gribe den. I første omgang gælder det om at sende en plade til de rigtige mennesker, som det skete for mig i Tyskland, siger Aura Dione, der drømmer om et gennembrud på det amerikanske marked.

Et stop i Norder Bratwurst
I Tyskland oplever hun paparazzi-agtige tilstande. Der er fans, der skriger, fotografer og filmhold, der venter i lufthavnen eller ved tour-bussen.

- På en tur gennem Tyskland gjorde vi holdt i »Norder Bratwurst«. På benzintanken gik jeg ind for at købe en flaske vand, og ved kassen bad ekspedienten om min autograf. Først troede jeg, at hun forvekslede mig med en anden. Hvis det havde været i Berlin eller Köln eller Hamborg havde jeg kunnet forstå det, men ikke herude på landet, siger Aura Dione.

Hun har været vidt omkring. 22 lande har hun besøgt, og i 2010 blev det til mere end 180 koncerter.Det nye dusin sange på Before the Dinosaurs lægger sig pænt op ad mainstreamen og er også blevet vurderet til det gennemsnitlige af anmelderne i Danmark.Et er de fleste enige om, nemlig at stemmen er hovedattraktionen på albummet. Hun har bevidst valgt at bevæge sig væk fra singer-songwriter traditionenen, som hun lagde ud med.

- Jeg ville hellere lave en popplade i verdensklasse end en folk-plade mere. Det var nu, jeg skulle gøre det. I USA arbejdede jeg sammen med produceren Rick Nowels, der tidligere har lavet noget for Madonna, Dido og Stevie Nicks fra Fleetwod Mac. Mødet med ham var en til tider skræmmende oplevelse. Han pressede mig til mit alleryderste, var råbende og krævende, men åbnede samtidig for noget, der tidligere har holdt mig tilbage. Jeg synes selv, jeg har været i stand til at sætte min kreativitet mere fri, siger Aura Dione.

Biografi - Aura Dione
• Født: 21. januar 1985 i København.
• Musik: Debutalbummet Columbine (2008) har solgt mere en 100.000 eksemplarer uden for Danmark og ca. 20.000 eks. herhjemme. »Årets kvindelige kunstner« og »Årets popudgivelse« ved Danish Music Awards for albummet.
• Singlerne: I Will Love You Monday ( nr. 1 i Tyskland, Østrig, Schweiz og Polen) og Song for Sophie (nr. 1 i Tyskland) har tilsammen solgt en halv million eksemplarer.
• Albummet Before The Dinosaurs rummer moderne popsange skrevet af Aura i samarbejde med tyskeren David Jost (sangskriver og manager for Tokio Hotel) og amerikanske Rick Nowels, som har skrevet hits for blandt andre Belinda Carlisle, Madonna, Dido, Celine Dion til Cher, Nelly Furtado og Santana.

pil op
Forrige essay
« Fejl er spændende «
Næste essay
» Lyd lagt på lag på lag »