Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Toolbox Murders (94 min.) Købsfilm / Another World Entertainment
Anmeldt 27/5 2011, 21:51 af Torben Rølmer Bille

Hvad værktøjskassen gemte


Hvad værktøjskassen gemte

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

De, der har set Tobe Hoopers ganske underholdende Toolbox Murders (2004), vil nok blive ganske overraskede over at se originalen, for hvor Hoopers version både bød på et skummelt hotel med løngange og en arketypisk slasherskurk, der jagtede folk gennem hotellet, er den originale Toolbox Murders fra 1978 langt tættere på en gyserkrimi. I filmens første to tredjedele minder den om en krimi, idet morderens identitet bliver holdt hemmelig og det gør at man, ganske som hovedpersonerne i filmen, gætter på hvem det mon er, der trækker i cottoncoaten, tager skimasken på og leder i værktøjskassen efter endnu et passende stykke værktøj, som kan bruges til lemlæstelse af de halvnøgne kvinder som er filmens primær ofre.

Langt de fleste som er velbevandrede i gyserfilmhistorie ved også godt at det blandt andet var denne film, der var en af såkaldte ”video nasties” – altså film der blev totalforbudt i England da hysterien om denne type films skadelige virkning brød ud i starten af firserne. Faktisk er filmen stadig – i al fald ifølge wikipedia klippet over halvanden minut ned hvis man får fat i en version fra England. Heldigvis har man ikke nødig at sende bud efter den, for AWE har for nyligt gjort den uklippede version af filmen tilgængelig for os i Danmark. Toolbox Murders kom også nærmest samtidig med stærke genrefilm som Halloween og Friday the 13th, men mange hævder at det var Black Christmas fra 1974 som var den første, egentlige slasherfilm.

Filmen er på mange måder en arketypisk slasherfilm, idet der er alle de elementer, som man forbinder med genren. Først og fremmest er der den maskerede morder. Så er der de ofte ganske opfindsomme mord på kvinder, der alle har det til fælles, at de opfører sig alt andet end seksuelt afholdende, faktisk synes morderen at straffe de kvinder som er utugtige og uartige. Hvad bevæggrundene må være for at morderen er blevet så indebrændt, må man selv se filmen for at finde ud af.

Er man fan af denne genre af film er Toolbox Murders bestemt en som man ikke skal snyde sig selv for. Der findes utroligt mange usle slasherfilm fra perioden umiddelbart efter Halloween, men dette er ikke en af dem, for skuespillerne er for det meste ganske gode og så er gættelegen om morderens identitet faktisk ganske sjov. Dertil kommer at filmen byder på hæderlige mængder blod og nøgenhed, især når man tænker på hvor gammel den i det hele taget er. I sammenligning virker mange af de samtidige film forholdsvis tamme. Ser man dog filmen ud fra et nutidigt parameter, så vil de udpenslede volsdscener med garanti ikke kunne chokere de der er vant til at se film som SAW, Hostel eller japanske torture-porn film.


Forrige anmeldelse
« Reykjavik Whale Watching Massac... «
Næste anmeldelse
» Melancholia »


Filmanmeldelser