Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Lykkelige Omstændigheder (97 min.) Biograffilm / Nordisk Film
Anmeldt 6/10 2022, 00:00 af Uffe Stormgaard

En folkekomedie med sjove replikker, bevægende øjeblikke - til tider næsten troværdig


En folkekomedie med sjove replikker, bevægende øjeblikke - til tider næsten troværdig

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Katrine lægger blomster ved sin mors grav. Et ansigt dukker op bag hækken. ”Kan du ikke huske mig?” Det er en tidligere klassekammerat, nu kirkegårdsgartner. ”Hvordan går det dig? Er det dig med den store flotte Mercedes?”. I løbet af få minutter får den nysgerrige skolekammerat udspurgt Katrine om hendes liv: den store villa på 340 kvadratmeter direkte ned til Kolding Fjord, med bro og motorbåd, gift med rig byggemarked direktør. Så kender vi hende!

Næste klip er til Karoline, der hygger sig i sengen med Ronny og en tyk fjertende buldog. En beskeden, beskidt, rodet lejlighed. Han freelance, hashrygende DJ, hun pt. arbejdsløs. Begge fattige og forgældede – men dybt forelskede i hinanden. Kort sagt De to søstre Katrine og Karoline er hinandens modsætninger.

Det er disse figurer skuespilleren Anders W. Berthelsens solodebutfilm Lykkelige omstændigheder handler om. For, som titlen antyder, bliver lillesøster, med kælenavnet Karo, gravid – hvilket først for alvor går op for hende, da hun besøger storesøsteren i superluksusvillaen, for nok en gang, at forsøge at låne penge, så de undgår at forlade deres ydmyge lejlighed.

Kontrasterne skærpes yderligere, i Kim Fupz Åkessons manuskript. Altid elegant og mundret, godt skruet sammen, med de nødvendige skabelonkarakterer og indbyggede konflikter – ikke helt ulig, hvad vi kender fra de danske folkekomedier. Men professionelt skrevet/instrueret, lige til at holde ud.

Vi forstår at velhaversøsteren, på trods af at have prøvet alle tænkelige metoder, ikke kan blive gravid. Det er derfor nærliggende, at foreslå en handel. 400.000 kr. er prisen for at Karoline gennemfører graviditeten. Hvorefter Katrine og husbonden Markus familieadopterer den nyfødte baby. Et ønskebarn, mener han, som vil give deres ægteskab fornyet og tiltrængt liv. Karo og Ronny er også enige. ”Barnet får det fedt og vi får en god start i livet”, samtykker DJ’en begejstret, ved udsigten til de mange penge. Ellers taler han mest i hashtåger og ved hjælp af citater fra strofer af Dylan og Lennon.

De næste mange graviditetsmåneder følger vi de to søstres fællesprojekt i en kærlig omsorg for fostrets udvikling. Den rigtige kost, ingen rygning, ingen spiritus. Katrine er den vagtsomme adoptivmor, mens adoptivfar bygger rutsjebane til det ny familiemedlem! Samværet er fyldt med muntre veldrejede konfrontationer, der appellerer til smil og medleven.

Helt efter den dramaturgiske håndbog slår Markus’ bror, hvis kone netop har forladt ham, sig ned i luksusvillaen, hvor Karo, med stor mave, har overtaget det allerede indrettede børneværelse. Et polsk, rapkæftet husfaktotum (Monika Mariotti) med hjerte og hænder på rette sted krydrer yderligere underholdningen.

Det er hovedelementerne, som Anders W. Berthelsen behændigt og kvikt får jongleret med, takket være fine skuespilpræstationer. De to søstre ikke mindst. Vi tror på Katrines (Sofie Torp) udvikling fra småfrustreret, lettere følelseskold, overklassefrue, til et følsomt og kærligt menneske. Også Karos (Roberta Reichardt) lidt roede, men charmerende romantiske karakter, er troværdig nok. Mere vanskeligt har vi det med deres mænd Markus (Espen Smed) og Ronny (Joachim Fjelstrup) hvis figurer er tættere på folkekomedien, end det psykologiske udviklingsdrama. For slet ikke at tale om bipersonerne, som den demente far og kirkegårdsgartneren.

Lykkelige omstændigheder er en folkekomedie af de bedre, med sjove replikker, bevægende øjeblikke, ja, til tider næsten troværdig – hvad kan man forlange mere?


Forrige anmeldelse
« Hvor flodkrebsene synger «
Næste anmeldelse
» Riget - EXODUS »


Filmanmeldelser