Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Closed Circuit (96 min.) Købsfilm / Universal
Anmeldt 22/7 2014, 15:13 af Torben Rølmer Bille

Paranoia i London


Paranoia i London

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Det er meget typisk, her i skyggen af Snowden og Julian Assanges afsløringer af fordækte aktiviteter, orkestreret af regeringsfolk og militærfolk verden over, at der skabes fiktioner der dels italesætter dette. Ej heller er det et under at der er fokus på en nogenlunde realistisk skildring af det overvågningssamfund, som vi må indse er blevet en realitet. Disse to elementer udgør fundamentet for filmen Closed Circuit, der i skrivende stund er kommet på Bluray & DVD herhjemme.

Filmen starter med at seeren konfronteres med først et, derefter to, så fire, så mange billeder fra et travlt marked i London. En hvid varevogn kører, til nogle af de handelsdrivendes store irritation, ind blandt de mange boder og i næste nu sørger en eksplosion for at slukke alle overvågningsbillederne.

Inden længe er en mistænkt blevet anholdt og den besværlige opgave med at forsvare ham får de to advokater Claire og Martin, der er forhenværende kærester. Idet de hver for sig begynder at gå sagsakterne igennem, får de mistanke om, at der er noget galt med sagen. Det virker som at den anklagede ikke kun var kendt af regeringen, men muligvis havde en mere direkte forbindelse til forskellige instanser i den engelske efterretningstjeneste. En sådan viden er naturligvis farlig og inden længe oplever advokaterne selv at være jagtet vildt.

Filmens titel henviser naturligvis til de mange overvågningskameraer, som eksisterer overalt i London og at disse både kan være med til at fange formodede gerningsmænd, men i de gale hænder være med til at krænke individer, spore uskyldige og ikke mindst underminere retssikkerheden.

Closed Circuit er en ganske glimrende, engelsk thriller, der giver seeren det som man måske forventer sig af genren, men så heller ikke mere, for det er ikke en film der hverken fornyer eller overrasker voldsomt, i hvert fald ikke hvis man hører til de seere, der holder af denne slags film.

Det er helt hyggeligt, at opleve Eric Bana med en overbevisende britisk accent og på den positive side er skuespilpræstationerne i denne film ganske gode. Til gengæld er filmen også en anelse forudsigelig. Eksempelvis kan seeren, uden de helt store problemer, gætte hvad mon sker med de kilder der giver vore advokater informationer om sagen, som de der har orkestreret begivenhederne helst ikke vil have ser dagens lys.

Idet det er en britisk produktion, er der rent teknisk ikke så meget at sætte fingeren på. Billedsiden er fin, musikken stemningsfuld, den er godt instrueret og filmen er flere steder ganske stramt klippet. Det der godt kunne have været arbejdet med, var at gøre fortællingen endnu mere spændende end tilfældet er. Closed Circuit er, set i dette lys, ikke en af den slags film, der hensætter sin seer i åndeløs spænding, eller som får en til neglebidende at rykke helt ud på kanten af sofaen. Ikke sagt at filmen er decideret kedelig, eller mangler fremdrift, men den kunne måske godt have forsøgt at være lidt mere effektiv i sin brug af alle sine delelementer, især når nu både plottet og skuespillerne er på plads.

Er man fan af spændingsfilm er dette ikke et dårligt bud på en sådan, men den vil næppe heller være en af de første film man kommer til at tænke på, når snakken falder på thrillers, for den kommer aldrig helt op i det tempo man kunne forvente og desuden er der for mange klicheer (så som det uddøde romantiske forhold mellem vore to protagonister der naturligvis får fornyet energi takket være den farlige situation de pludselig befinder sig i) der trækker ned i den samlede bedømmelse. Closed Circuit er altså ganske underholdende mens man ser den, men det er ikke en film med har særlig stor gensyns-kvalitet.


Forrige anmeldelse
« Abernes planet - Revolutionen «
Næste anmeldelse
» Tokarev »


Filmanmeldelser