Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Urhistorien / Det Danske Bibelselskab / 122 sider
Tekst: Peter Madsen, ill: Peter Madsen
Anmeldt 30/11 2021, 17:48 af Torben Rølmer Bille

I begyndelsen…


I begyndelsen…

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

…skabte Gud himmelen og jorden.” Det er vist de færreste, der ikke kender til disse ord – de allerførste i Biblen. De første dele af denne bog (som inkluderer skabelsesberetningen, Adam og Eva der kastes ud af paradis, Moses der bygger sin ark og ikke mindst historien om opførslen af Babelstårnet) der slutter med 11. Mosebog, kaldes også for Urhistorien og det er disse fortællinger som den danske tegneserietegner, Peter Madsen, har valgt at omdanne til en meget flot tegneserie.

Ud over at være landskendt for sine tegneserier om nordisk mytologi har Madsen tidligere kastet sig over bibelfortællinger. Mest kendt er nok Menneskesønnen, der giver læseren en visuel fortolkning af historien om Jesu liv og død, men han har også på fineste vis genfortalt Historien om Job. Alle albums er udgivet af Det Danske Bibelselskab.

Her på Kapellets sider har vi tidligere set en lignende tegneserieudgave af de første Mosebøger, nærmere bestemt tegnet og genfortalt af det amerikanske koryfæ Robert Crumb . Madsens version af samme kildemateriale er dog væsentligt forskelligt fra Crumbs. Ikke alene fordi Urhistorien er i fuldfarve, men også fordi Madsen bevidst har tilstræbt sig at arbejde med de enkelte kapitler i Mosebøgerne så de hver især har deres eget helt specielle look og er fyldt med referencer og symboler, der gør det til en visuel helhedsoplevelse. Når det er sagt så kan denne tilgang til materialet måske være vanskelig for det utrænede øje at spotte – men mest tydelig bliver denne bevidst grafiske tilpasning i forhold til materialet tydelig i fortællingen om Kain og Abel, samt tegneseriens sidste del om Babelstårnet.

Ud over selve tegneserien bør det i øvrigt nævnes, at der både er kommet en fysisk og en gratis digital ledsager til tegneserien med titlen Noter til Urhstorien. Her fortæller Peter Madsen om sit arbejde med at omdanne kildematerialet til denne tegneserie. Man kan sagtens læse Urhistorien uden denne tekstlige ’director’s commentary’, men har man tænkt sig at benytte tegneserien i f.eks. undervisningssituationer eller er man bare interesseret i at nørde ud i den ret så omfattende proces med at omforme bibeltekster til en sådan tegneserie, er der virkelig mange interessante ting at hente. Madsen er (hvilket næppe kommer som en overraskelse) en virkelig dygtig formidler også når han fortæller om sit virke.

Urhistorien er en virkelig smuk udgivelse, der kan nydes af en bred læserskare - uanset om man evner at fange alle de symboler og elementer som Madsen fortæller om i noterne. Han formår at omsætte en fortælling som langt de fleste kender i forvejen til en ganske helstøbt oplevelse i billeder og tekst, samtidig med at han får sat sit helt egent præg på disse fortællinger.

For mange år siden, da kunstneren kiggede forbi en lokal boghandel i Aalborg for at møde sine læsere, spurgte undertegnede ham om, hvordan det kunne være, at når han nu havde tacklet både nordisk mytologi i Valhalla og Bibelhistorier, at han så ikke kastede sig over de righoldige fortællinger i andre religioner som eksempelvis Hinduismen eller Budismen? Til det svarede han, at dette primært var fordi at han havde et helt personligt forhold til kristendommen og asetroen og han i stedet mente at det var op til tegnere, der havde et personligt forhold til de religioner jeg nævnte at arbejde kreativt med at formidle disse. Et svar der giver rigtig fin mening, selv om anmelder da gerne havde set hans sikre og labre streg formidle dette materiale.

Urhistorien er både en virkeligt smukt tegnet, interessant og velformidlet udgave af de første dele af Biblen. Det ville være en skam hvis denne tegneserie udelukkende fandt vej til de læsere, der er til konfirmationsforberedelse eller af de der samler på kristne skrifter. Selvsagt tager Urhistorien fat i de første fem historier i Biblen og ud over at fortælle læseren om skabelsen, syndefaldet og Guds straf over dem, der handler imod hans ønske – så er det ganske enkelt en virkelig flot tegneserie, der både vinder ved genlæsning og som kan nydes af alle, uanset religiøs baggrund, der besidder en æstetisk sans.

Forrige anmeldelse
« Blueberry – De samlede eventy... «
Næste anmeldelse
» Den store Asterix 7 »