Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Gangster farmor / David Walliams / 304 sider
Harper Collins. ISBN 9788771914801
Anmeldt 17/8 2019, 09:58 af Torben Rølmer Bille

Ornli’ syg gangster


Ornli’ syg gangster

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Der er sikkert mange af Kapellets læsere, der tidligere har stiftet bekendtskab med den utroligt populære britte David Walliams. Muligvis har du ikke læst nogle af hans morsomme børnebøger, men så har du sikkert set ham optræde på adskillige engelske talk- og gameshows, som dommer i Britain’s Got Talent eller som den ene part af den utroligt populære satirieserie Little Britain.

Det er dog ganske mange år siden Walliams, sammen med kollegaen Matt Lucas, bragte deres mange skæve karakterer til tv-skærmene og siden 2008 er der kommet en række bøger, primært henvendt til børn og unge, fra hans hånd. Den danske afdeling af forlaget Harper Collins’ begyndte i 2018 at udsende Walliams’ bøger på dansk, hvilket giver mening, idet de har været på bestsellerlisterne både i hjemlandet og i flere af de lande, der efterfølgende har udsendt dem. Det kan også nævnes at bøgerne herhjemme ikke er udkommet helt i samme rækkefølge som originalerne, for den første bog på dansk er Gangster-farmor (org. Gangsta Granny), der var Walliams’ fjerde børnebog, der kom på engelsk i 2011.

Kapellet ved ikke, hvorfor forlaget ikke har valgt at udgive bøgerne kronologisk, men det er også lige meget, for fakta er, at Gangster farmor er vældig sjov læsning. Billernes yngste medanmelder, Carl (der mens dette skrives fylder 11 om en måned) har ind til videre læst tre af Walliams’ bøger i løbet af de sidste par måneder og er efter eget udsagn meget begejstret for dem. Ud fra denne meget spinkle markedsundersøgelse kan man i al fald sige, at bøgerne rammer målgruppen meget præcist, men som med alle gode fiktioner rettet mod børn, er bøgerne faktisk også ret sjove at læse for voksne, hvilket gør dem glimrende til højtlæsning til de poder, som er lidt for unge til selv at læse dem.

Gangster farmor handler om drengen Ben, hvis højeste ønske er at blive VVS-mand, når han bliver stor. Der er måske ikke megen prestige i det job, men han køber trofast ”Blikkenslagernyt” hver måned for at forberede sig så godt han kan. Drengens forældre er, som det er tilfældet både i virkeligheden og i særdeleshed i mange børnebøger, ikke opmærksomme på deres dreng, og hvad han vil med sit liv, de er mere optaget af deres egne interesser som i denne bogs tilfælde er en nærmest religiøs dyrkelse af Vild med dans.

Af samme grund bliver Ben hver fredag kørt hen til sin farmor, der i starten af bogen beskrives som en meget trist gammel kone, der tilsyneladende lever og ånder for at lave kålsuppe, kålkage og som resultat selvsagt render rundt og fimser, selv om hun ikke opdager dette selv. Alt som farmor har lyst til at lave er at spille kriblekryds, læse krimier og lave kålbaseret mad til sit barnebarn. Mad som han selvsagt ikke sætter særlig stor pris på.

Der er derfor mange gode grunde til at Ben er lidt småirriteret over tilværelsen, men denne irritation ændrer sig drastisk i løbet af bogen, for som titlen antyder så er bedstemor måske alligevel ikke helt lige så uskyldig, som hun udgiver sig for. Inden længe er Ben og hun i gang med at planlægge et virkeligt spektakulært kup i det centrale London.

Ud over at historien i Gangster-farmor er både hyggelig, sød - og mod dens slutning en smule sørgelig - er det alt i alt en opbyggelig fortælling om en barnebarn og dennes farmor, der i løbet af 300 sider knytter bånd til hinanden, som de ikke troede var mulige. Dertil kommer at bogen er fyldt med fine, skitseagtige illustrationer af Tony Ross, der gør at bogen vil virke indbydende på alle de børn, der nærmest per automatik spørger ”er der billeder i?”, når man står i boghandelen.

En af de allerbedste ting er dog, at bogen er oversat så vældigt godt af Kim Langer. Hr. Langer har eksempelvis valgt at benytte et af anmelders favoritskældsord ”Røvbanan” (s. 207, ff) som en af de eder Ben og farmor benytter. I det hele taget har oversætteren formået at omforme originalens sprøde, børnevenlige engelsk til et mindst lige så morsomt, læsevenligt dansk, og det er lidt af en bedrift.

Med alt dette in mente så er Gangster-farmor en rigtigt sjov børnebog, der med garanti vil vække læselysten hos familiens yngste og læse-højt-lysten hos de forældre, der er indehavere af unger, der er lidt for unge til at læse bogen selv. For det er skønt at kunne læse højt fra en bog, der bl.a. byder på kapiteloverskrifter som ”En vred og blodtørstig folkemængde i lycra” for bare at nævne et eksempel. Så er du på udkig efter noget nyt til reolen i børneværelset, så find Gangster-farmor hos din lokale bogpusher, du vil med garanti være godt underholdt.


Forrige anmeldelse
« Lejlighed til deling «
Næste anmeldelse
» Sku’ det være en anden gang »


Flere prosaanmeldelser