Lydsyn Højspændt
Bad Afro Records, LP / CD / digital download 38 min.
Anmeldt 25/10 2024, 00:00 af Torben Rølmer Bille

Rå rockbangers


Rå rockbangers

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Kapellet anbefaler at du skruer helt op til Motörhead-niveau når du sætter Lydsyns anden udgivelse Højspændt på dit anlæg. Bandet med Uffe Lorenzen som frontmand har endnu engang lavet en håndfuld sange, der nærmest skriger på at blive spillet live.

Selv om det virker dovent som anmelder bare at henvise til pressematerialet, så har fortælles det hér, at der på dette andet album er skruet en del ned for de psykedeliske indspark for i stedet at give plads til den mere tromlende rock´n´roll, med tunge basgrooves, fængende omkvæd og en smækker livelyd. Dette skyldes muligvis at de øvrige medlemmer af bandet i større grad har fået indflydelse på pladen, end da det første album kom. Det er stadig Uffes tekster, men mange af numrene er tydeligvis blevet til i et tættere samarbejde de enkelte bandmedlemmer imellem.

Du finder 10 numre på den nye udgivelse og vanen tro er et af disse en sang, som Lydsyn ikke selv har lavet. Den femte skæring Nørrebro blev oprindeligt indspillet i 1978 af Tommy Bas Band, men selv om nummeret egentlig blev lavet i forbindelse med at Den Sorte Firkant blev ryddet af politiet, så forekommer teksten overordentlig aktuel i dag. Som en fed detalje har netop dette nummer fået fint besøg af guitaristen fra førnævnte orkester, som får lov til at kaste sig ud i en guitarsolo.

Når vi taler om tekster, så byder pladen også på en del gode af slagsen. Det er ikke fordi Hr. Lorenzens tekstunivers er enormt ordrigt eller komplekst, men til gengæld er det heller ikke nødvendigt, når musikken først spiller. Når der eksempelvis i åbningsnummeret, der har fået den mundrette titel Musik er nummer 1 synges: ”Beatet er min master / og dansen er min gud / for musik er nummer 1” så er det vanskeligt ikke at forestille sig alle vågne gæster på Roskildefestival 2025 skråle med den smule stemme de har tilbage. En oplagt rockhymne.

Der er også tekster, der er af mere drømmende karakter, om de skæve eksistenser (måske mest tydelig i Hejremanden, der er lidt af en lokal legende i København https://da.wikipedia.org/wiki/Hejremanden) og i det hele taget er der flere af sangene der hylder de folk, der bevidst træder ud af hamsterhjulet. Endelig forefindes der også en sang, der er en slet skjult kritik af streaming og moderne teknologi i Du vil have mere. Så selv om der blot er ti sange, er der masser at komme efter.

Det er et velkendt trick at man, selv i disse streamingtider, starter sit album med det stærkeste, mest iørefaldende nummer, for har man først fået krogen i lytteren, så spræller denne gerne frydefuldt med til pladen er slut. Selvom ovennævnte åbningsnummer opfylder alle kravene, er langt de fleste numre virkelig gode, rockede bidrag. Numre der både drøner deruda´ og har noget på hjerte, eksempelvis Opråb og Du vil have mere. Det er numre som det er svært at sidde helt stille til.

Disse optempo numre kontrasteres af lidt mere tilbagelænede numre som Byens værste hotel, UFO eller Den sidste sommer, allesammen numre, der aldrig forfalder til det banale, bliver kedelige, men som trods deres drømmende tempi bibeholder en kerne af ren, rar, groovy og lyrisk guitarrock.

Hvis du som anmelder knuselsker 70´er bands som eksempelvis T-Rex, Deep Purple, guitarbåren bluesrock, tonstunge basgange, fede riffs og catchy omkvæd, så vil du med garanti føle dig virkelig godt behandlet af Højspændt.

Pladen er helt tydeligt skabt af erfarne, superdygtige musikere, der synes at have en fælles vision for Lydsyn. At det så også er selveste Flemming ”Metallica” Rasmussen, der har mixet pladen i Sweet Silence studiet trækker jo heller ikke ned, for det er en skive der emmer af spilleglæde og en sound, der netop virker som om den er blevet indspillet i et hug, live i studiet.

Så hvad enten du kan lide nogle af Uffes andre projekter ( f.eks. Spids Nøgenhat, Baby Woodrose), blot er glad for tung, gungrende rockmusik, hvor der tilfældigvis synges på dansk, eller du ganske enkelt blot har en forkærlighed for rytmisk musik, så bør du gøre dig selv den tjeneste at anskaffe dig Højspændt for det er i al fald en skive der har været sat på repeat hos anmelder siden den landede, og ikke alene fordi der skulle forfattes en omtale af den.

Når Lydsyn forhåbentlig inden længe kigger forbi din by og giver koncert, så køb straks en billet, for bliver koncerten bare halvt så fed som pladen, så garanterer Kapellets anmelder at du får en forrygende aften.


Forrige anmeldelse
« Nielsen, Carl - The Symphonies ... «
Næste anmeldelse
Ikke flere anmeldelser


Flere musikanmeldelser...