Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Captain Marvel (123 min.) Købefilm / Disney / Marvel
Anmeldt 26/7 2019, 18:22 af Torben Rølmer Bille

Nyt blod til oprindelsesfortællingen


Nyt blod til oprindelsesfortællingen

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Som nævnt gentagne gange, kan det indimellem være en smule trættende at se superheltefilm, der fokuserer på historien om hvordan vores hovedperson gik fra at være helt almindelig til den ikoniske heltefigur der pryder plakaten. Især de franchises der er startet forfra igen og igen (ja, vi peger anklagende på jer, Batman og Spiderman!) kan blive ret triste i længden. Heldigvis findes der også undtagelser til disse såkaldte origin-film. Et godt eksempel er Captain Marvel der, mens anmelder taster løs hér, er dukket op på bl.a. BluRay, 4K og streaming. Det er nemlig en film, der formår at vende denne oprindelseshistorie lidt på hovedet.

Uden at afsløre for meget, så starter filmen in medias res. Vores heltinde er en del af Kree-imperiet, hvor hun hører til blandt deres elitesoldater. De ligger i en lagstrakt krig mode de ondskabsfulde Skrull-imperium. Skrullerne er nogle virkeligt onde aliens, der er i stand til at skifte form, så de kan ligne alle mulige andre, hvilket giver den en naturlig fordel i forhold til bl.a. spionage og anden krigsførelse.

Da vi møder Vers, som vor heltinde hedder, bliver hun sendt på mission på en planet, hvor Skrullerne har overtaget. Selv om Vers’ team er godt forberedt, så lokkes de i et baghold og Vers tages til fange. På Skrullernes rumfartøj, forsøger de med deres teknologi at dykke ind i Vers’ hukommelse. Tidligt i filmen har vi set en række korte blink, der tydeligvis er fragmenter af hendes minder, men det lykkes Skrullerne, at dykke dybere ind i disse. Vers har dog held til at flygte og da hun vender tilbage til hjemplaneten, bliver det besluttet at hun bør tage til Jorden, for det var der brudstykkeren af hendes hukommelse pegede hen. Her skal hun være først til at finde den person, som Skrullerne nu også er på sporet af.

Som anmelder forsøger at antyde i ovenstående, så er fortællingen i Captain Marvel konstrueret på en måde, der er ret anderledes end mange andre lignende oprindelsesfortællinger. Jagten på Vers’ sande identitet og kvindens fortid er i hovedsædet, i stedet for at lave en mere traditionel oprindelseshistorie med en mere ligefrem kronologi. Det lykkes virkelig i denne film at gøre tilskueren nysgerrig på, hvordan det hele hænger sammen.

Selv om denne kapellan anser sig selv som en der har ret godt styr på tegneserier og superhelte i al almindelighed, er figuren Captain Marvel ikke en som optræder andet end som gæst i de serier der står på hylderne i hjemmet. Måske netop fordi figuren er langt fra så velkendt som andre superhelte, gjorde det også at paraderne var nede da filmen blev set, for der var jo ikke rigtigt noget man kunne sammenligne hverken figuren eller fortællingen med. Til gengæld gjorde filmen så godt et indtryk, at der i nærmeste fremtid med garanti vil blive føjet et par TPBs med Captain Marvel til husets permanente tegneseriesamling, for hun virker som et virkeligt interessant bekendtskab.

Captain Marvel er, set i forhold til den seneste bølge af film i det såkaldte Marvel Extended Universe en film, der kiler sig ind umiddelbart før Avengers: Endgame hvilket også kan ses i både den ekstra scene, der ligger lige efter de første rulletekster og den korte scene, der ligger til allersidst. Det er dog ikke blot en parentetisk film, for den formår effektivt at fortælle sin helt egen, fine historie. Som et kuriosum, eller som en slags teaser for filmen, finder man også i Captain Marvel ud af hvordan det gik til da Nick Fury, der i øvrigt spiller en ganske stor rolle i filmen, mistede synet på det ene øje.

Disney var så venlige at sende en 3D-Blu Ray til Kapellet, for selv om formatets dage muligvis er talte, så er det ingen hemmelighed at denne anmelder altid har været ret pjattet med 3D-effekten i ramasjangfilm som disse. Da der er masser af scener med rumskibe og helte der flyver rundt, er den som skabt til 3D. Effekten er også virkelig god, samtidig med at både farver og kontraster står fint. Så har du muligheden for selv at opleve Captain Marvel i 3D så kan dette klart anbefales, selv om filmen også sagtens kan nydes uden 3D. Der er som altid fra Disney/Marvel også inkluderet en almindelig BluRay disc med i 3D-udgaven, og på den anden disc, er det muligt at finde en masse ekstramateriale, du kan dykke ned i.

Før Captain Marvel fik biografpremiere, var der masser af internetfjolser, der brokkede sig over at det var en kvinde der indtog hovedrollen, for oprindeligt var seriefiguren en mand. Det er dog 110% lamt, for Brie Larson gør det rigtigt godt i hovedrollen og så er det fedt at se flere kvindelige superhelte. I Stan Lees ånd, så handler de mange figurer i Marvels univers netop om at alle kan finde én, de kan spejle sig i, uanset køn og etnicitet. Det er også sikkert, at har disse brokrøve faktisk set filmen, så må de også indse, at deres indledende kritik var helt ubegrundet. Det er nemlig en virkelig fed superheltefilm!

Selv om der er enkelte småting i filmen, som måske godt kan føles irriterende, er det overordnede indtryk rigtigt godt. De der frygtede at Disneys opkøb af Marvel ville være frygteligt, kan godt stikke piben ind – for det er lykkedes folkene bag at skabe superhelteunderholdning af allerbedste skuffe. Man lægger nærmest ikke mærke til at der går to timer i selskab med den superseje ”Vers” og alle de intergalaktiske stridigheder, og det er da en bedrift i sig selv.


Forrige anmeldelse
« Spider-Man: Far from Home «
Næste anmeldelse
» Happy Death Day 2 U »


Filmanmeldelser