Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Game of Thrones - sæson 7 (457 min.) Købefilm / 20th Century Fox Home Entertainment / Paramount / HBO
Anmeldt 17/12 2017, 16:21 af Torben Rølmer Bille

Ventetiden er ubærlig


Ventetiden er ubærlig

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Hvis man, lige som Kapellets skribent, ikke streamer serier, men derimod venter på at de kommer på fysiske medier, er en af de største udfordringer at undgå spoilers. Dette kunne være irriterende nok i forhold til enkelte obskure serier, men nærmest en umulighed når det handler om de serier som ALLE følger med i – eksempelvis Game of Thrones. Man kan ikke åbne sin browser, eller gå på et socialt medie, uden at der er en eller anden klaptorsk, der kommer til at skrive noget man bagefter hader sig selv for at have læst. Faktisk blev dette så ulideligt, at anmelder i forbindelse med sæson 6 brød med sit eget credo og anmodede om en gratis prøveperiode på HBO Nordic, da alle afsnit af Game of Thrones var blevegt tilgængelige.

Selskabet bag netop denne serie havde også en ”smart” markedsføringsstrategi. Deres DVD- og BluRay-bokse blev nemlig udsendt umiddelbart før den nye sæson gik i gang, hvilket også betød at undertegnede førhen har måttet forlade lokaler eller holde sig for ørerne og begynde at nynne, hver gang medarbejdersnakken faldt på netop Game of Thrones. En praksis der stod på i næsten 11 måneder. Der er sikkert andre filmsamlere, der har haft det – eller stadig har det - på nøjagtig samme måde.

Derfor lover Kapellet ikke at afsløre noget væsentligt i denne omtale af seriens syvende sæson. Vanen tro er den udkommet lige i tid til at fans kan få julemanden til at smide et eksemplar ind under juletræet. Når man som Kapellet lover ikke at spoile (ja, det er faktisk anerkendt som et dansk ord) så bliver man selvsagt nødt til at indse, at det bliver meget svært at forfatte en egentlig anmeldelse, det skal ikke betyde, at forsøget ikke vil blive gjort.

Game of Thrones har i de sidste par sæsoner været reelt overraskende for både de der i forvejen har tygget sig gennem George R. R. Martins bogserie og for de der udelukkende har fulgt med i tv-serien. Tv-serien har før lavet flere ændringer i forhold til bøgerne, ved eksempelvis at kombinere flere af romanseriens figurer til enkeltindivider, eller at ændre på andre plotmæssige detaljer. Det er der heller ikke noget galt i, for film og tekst er jo to forskellige medier, med hver deres dynamik.

Da 6. sæson af tv-serien startede var det med materiale, der ikke foreligger i bogform endnu. George R.R. Martin har ganske enkelt ikke nået at skrive slutningen af hans romanserie, før tv-serien indhentede forlægget. Forfatteren fungerer fortsat som den primære idémand til serien, der dikterer seriens skabere, hvad han synes der skal komme til at ske fremadrettet, men seriens forfattere har altså ikke en reel tekst og Martins dialoger at læne sig op ad.

En af de mange aspekter der har gjort Game of Thrones så utrolig populær, er bl.a. at fans ikke har kunnet gennemskue, hvilke figurer, der fik lov til at leve og hvilke som blev dræbt, myrdet, ændrede holdninger eller faldt i unåde hos tidligere allierede. Uforudsigeligheden er også til stede i denne 7. sæson, for Kapellet kan godt garantere for, at mange vil sidde med underkæben på knæene idet sæson 7. når sit dramatiske klimaks.

Det er dog ikke kun seriens afslutning der imponerer og overrasker. Vanen tro består hvert afsnit ofte af flere forskellige karakterers fortællinger der udvikler sig og krydser hverandres spor. Umiddelbart er denne multiplotstruktur kendetegnende for rigtigt mange aktuelle serier, men det fantastiske ved Game of Thrones er at såvel protagonisters som antagonisters fortællinger er mindst lige interessante at følge med i. Der er ganske vist – igen uden at spoile – nogle enkelte plotelementer, som mange sikkert godt kunne have forudset, eller håbet på ville ske, men som tidligere udmærker også sæson 7. sig ved at overraske og tage fortællingen i en anden retning end man muligvis havde troet.

Det forlyder at den 8. sæson bliver den uigenkaldeligt sidste (selv om skaberne bag serien allerede har planlagt en række spin-off serier) og derfor kan man godt se sæson 7, som den endelige optakt til det opgør som venter os. Som titlen antyder handler det om hvem der i sidste ende bliver den enevældige konge over Westeros og kommer til at sidde på den trone, som er smedet af antikke sværd fra fordums tid. I løbet af flere sæsoner har tronen skiftet ejermænd, men om den ender med at tilhøre sin nuværende ejer, er meget tvivlsomt.

Serien udmærker sig også ved at fokusere meget mere på magtkampe, intriger og dobbeltspil ved hoffet, frem for magi, overnaturlige skabninger og sligt, selv om disse elementer i løbet af de sidste par sæsoner er kommet til at spille en større og større rolle. Dette aspekt og så at serien rent visuelt ligner en vildt dyr Hollywoodproduktion (hvilket den ret beset også er) har sikkert også været medvirkende til dens enorme succes.

I det hele taget er det svært at finde noget som helst at udsætte på denne serie. Den er fyldt med glimrende skuespillere, der får mulighed for at spille komplekse, nuancerede figurer der gør dem troværdige og nærværende. (Enkelte af dem er endda danske!) Effekterne er formidable, imponerende og fungerer selv hvis man vælger at se serien på et stort lærred. Selv om Martin ikke skriver replikkerne direkte, er der også masser af memorable citater selv fra sæson 7 og dertil kommer de nærmest obligatoriske mængder af vold, blod og nøgenhed (selv om der godt kunne være mere af det sidste).

Bluray-udgaven af den aktuelle sæson er endvidere proppet til randen med en masse ekstramateriale, som fans kan dykke ned i, mens de venter på afslutningen. Dette materiale består både af en række film, der går bag om kameraet og produktionen af serien, men også af en masse kommentarspor til de enkelte episoder, som man kan vælge at lytte med på. Billedet står knivskarpt og man skal ikke indimellem vente på at streamingtjenesten opdaterer frameraten. Det eneste – gentager eneste minus ved denne 7. sæson af Game of Thrones er at det er blevet kundgjort, at vi fans bliver nødt til at vente helt til 2019 på den sidste vilde kamp mellem mennesker, white walkers, drager og hvem ved hvilke andre fantastiske aktører der kan nå at blande sig i det endelige slag om magten. Om denne serie så først bliver tilgængelig på BluRay i 2020 kan man blot håbe på ikke er tilfældet!


Forrige anmeldelse
« War for the Planet of the Apes «
Næste anmeldelse
» Fargo - Year 3 »


Filmanmeldelser