Mest læste
[Spilanmeldelse]

1 - Spilanmeldelse
Bloodborne
2 - Spilanmeldelse
Ratchett & Clank – Tools of Destruction
3 - Spilanmeldelse
Assassin’s Creed IV – Black Flag
4 - Spilanmeldelse
Knack
5 - Spilanmeldelse
Assassins Creed - Brotherhood
6 - Spilanmeldelse
The Last of Us
7 - Spilanmeldelse
Far Cry 3
8 - Spilanmeldelse
South Park: Stick of Truth
9 - Spilanmeldelse
SpaceChem
10 - Spilanmeldelse
Back to Bed

M-Classic - hardwareanmeldelse / diverse
Marseille Inc. / Marseille Inc.
Anmeldt 22/1 2024, 08:49 af Torben Rølmer Bille

Nyt liv til gamle spil


Nyt liv til gamle spil

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Normalt beskæftiger vi os på Kulturkapellet, som vores faste læsere ved, med en lang række kulturprodukter, som primært bedømmes på deres indhold, stil, udseende, mm. Kun meget sjældent har vi anmeldere kastet os over at vurdere teknologi og hardware, altså dimser, hvis fysiske indhold ikke kan bedømmes, med mindre man har en længere uddannelse som elektronikingeniør på sit CV.

Til gengæld blev undertegnede alligevel fascineret, da der dukkede en mail op fra firmaet Marseille Inc. De er et selskab, der har specialiseret sig at at udvikle hardwareløsninger til både spil- og filmelskere. Eksempelvis har de opfundet et HDMI-kabel med indbygget hardwareacceleration til filmentusiasten, der potentielt er i stand til at opskalere dit videosignal, så det tager sig endnu bedre ud på dit HD tv.

I samme ånd firmaet også lavet en dingenot, som gør at du kan få endnu større glæde af dine gamle konsoller og selv på din Nintendo Switch, kan du i visse tilfælde opleve at grafikken og afviklingen af spillene du spiller bliver endnu bedre. Nærmere bestemt så er ”M-Classic”, en lille klods, der er lidt større end et almindeligt USB-stik, der hurtigt og nemt kan tilsluttes din konsol, for på den måde at optimere videosignalet til dit fladskærms-tv eller monitor.

Selv om det næppe kan påstås at Kapellets anmelder har meget forstand på teknik, så sendes konsollens signal direkte til M-Classic, der så optimerer billedet til HD takket være den grafikchip Marseille Inc. har udviklet. Herefter sendes det forbedrede billede videre til dit tv. Firmaet lover at M-Classic optimerer både selve billedet og samtidig sørger for at grafikken i de spil du spiller ikke ´lagger´- altså hakker eller laver frame-tearing, som det kaldes. Selvfølgelig afhænger det også til dels af de spiludviklere, der har lavet spillet, men konkret handler det altså om at du med M-Classic får mulighed for at opskalere dit videosignal til en højere opløsning, end din konsol oprindeligt understøtter.

På siden af M-Classic findes en lille knap, der har tre indstillinger. Du kan vælge helt at slukke for M-Classic og på den vis bare sende det ufiltrerede signal direkte videre. Hvis du er tilhænger af denne indstilling, er der ingen grund til at få fat i M-Classic, for det er jo det samme signal som du vil opleve ved bare at benytte et traditionelt HDMI-kabel. Du kan dernæst vælge at sætte den på optimeringsfunktionen (så lyser knappen grønt) for at benytte hardwareaccelerationen. Endelig kan du også benytte den ”blå”-indstilling. Firmaet kalder det for ”retro mode”, og den skal du bruge hvis du spiller på konsoller, der benytter sig af det gamle 3:4-format

Spørgsmålet er så, hvorvidt M-Classic gør hvad den lover?

Svaret afhænger lidt af hvilke maskiner og måske hvilke skærme du benytter dig af. Er du til retrospil og holder du netop af, at de har et ”oprindeligt” look, med alle de fejl og mangler der måtte være, eller har du ikke et tv eller en monitor der understøtter HD og 4K (altså en opløsning på 1440p) så fortsæt endelig som du plejer. Spiler du til gengæld på en meget stor skærm og ønsker du at give dine gamle konsoller og spil nyt liv, så bør du klart overveje at se nærmere på hvad M-Classic kan tilbyde dig. Herunder er et skema der viser hvilke optimeringsindstillinger som M-Classic tilbyder:


Skema over hvilke billedformater m-Classic understøtter og optimerer

Selv om Kapellets anmelder primært har benyttet M-Classic på hjemmets Nintendo Switch, så kan man i mange forskellige anmeldelser rundt omkring på nettet finde belæg for at M-Classic faktisk gør den forskel som reklamer for produktet lover. Selv på Switch, som maskinens størrelse taget i betragtning har et ret imponerende grafisk output, kan man godt ane at de forskellige konturer omkring figurerne står flottere, skarpere, er mindre pixellerede og at farverne bliver dybere og mere levende. Til gengæld skal man enten sidde ret tæt på skærmen eller blæse billedet op i stort format, for at kunne se denne forskel tydeligt.

Vil du vide mere om de tekniske detaljer vil Kapellet anbefale at du kigger på denne meget grundige og teknisk mere indsigtsfulde anmeldelse på YouTube hvor M-Classic også afprøves på en række forskellige konsoller bl.a. PS3, X-Box 360 og flere . Her konkluderes det at M-Classic rent faktisk gør en positiv forskel for din visuelle spiloplevelse, såfremt de konsoller du kobler til den altså er nogle som blev udsendt efter Dreamcast i 1998. Dette har altså noget at gøre med den måde disse konsollers grafiske output genereres på i de respektive maskiner.

I det hele taget, så er det faktisk vanskeligt at finde brugere, der har meget negativt at sige om M-Classic, ud over, at prisen måske ligger lidt i den høje ende. Det er utroligt nemt at tilslutte M-Classic til din spillekonsol, det er vitterligt plug-and-play, brugervenligheden er på den måde i top, for du har ikke nødig at skille dine gamle maskiner af for at benytte teknologien.

Før du skynder dig ud for at få fat i denne smarte gadget, så vil Kapellet dog anbefale at du gør dig klart hvilke konkrete behov du har. Som nævnt så er hardwareaccelerationen mere tydelig at spore på nogle retro-maskiner frem for andre, ligesom nødvendigheden af at anskaffe sig en helt klart afhænger af det hardware du bruger samt hvilken type af skærm du anvender.

Der findes flere hardwareløsninger på markedet helt aktuelt, der godt kan minde om M-Classic , så fra Kapellets side råder vi dig til at lave en grundig research før du køber . Du kan ved en ret enkel Google-søgning finde en hel del videoanmeldelser af M-Classic forskellige steder på nettet. Nærstudér en eller flere af disse og som nævnt så sørg for at du gør dig dit behov klart, før du putter M-Classic i din virtuelle indkøbskurv.

Har du til gengæld en skærm der understøtter 1440p og spiller du spil, der oprindeligt blev afviklet i 720p på en konsol med HDMI-udgang, så er der al mulig grund til at overveje at få fat i en M-Classic. For selv om du selvfølgelig ikke pludselig kan komme til at opleve dine PS2 spil med lige så mange detaljer, som var det et nyt PS5-spil, så sørger denne lille smarte dims, alligevel for at optimere din spiloplevelse ganske betydeligt.

Forrige anmeldelse
« Modern Warfare III «
Næste anmeldelse
» Last of Us pt. II - Remastered »