Call of Duty – Modern Warfare / Playstation 4
Infinity Ward / Activision
Anmeldt 28/11 2019, 16:00 af Torben Rølmer Bille
Krigens gru
Krigens gru
« TilbageDer har været en del debat på både sociale medier og i pressen om skydespillet Call of Duty. Kontroverserne startede allerede omkring Modern Warfare 2, der udkom til bl.a. Playstaion 3 tilbage i 2009. I en af de første missioner (kaldet ”No Russian”) havde den figur, som du styrede infiltreret en gruppe separatister, der gik ind i en større lufthavn og begyndte at skyde løs på alt, der bevægede sig. Sikkerhedspersonale, piloter, stewardesser, mænd, kvinder og børn. Kritikken gik naturligvis på, at det var amoralsk at sætte spilleren i dette sted, selv om spillets virkelighed godt nok eksplicit gjorde opmærksom på, at man befandt sig i en slags parallelverden til den, vi kender.
For at citere Simon Spies, så er dårlig omtale som bekendt bedre end slet ingen omtale. Det kan derfor diskuteres, hvorvidt at den massive debat og kritik ikke udelukkende var medvirkende til at gøre spillet til et af de bedst sælgende FPS-spil til dato? I al fald har spilserien stort set en gang om året leveret et nyt kapitel og har skabt fans verden over, især takket være spillenes multiplayerdel.
Børn og giftgas
I forbindelse med lanceringen af det nyeste spil i serien (hvis titel nok skal forvirre en del spillere, der måske mener, de allerede har spillet et spil med titlen) Call of Duty – Modern Warfare, har der også været masser af debat. Dette er sket flere steder på bla. internettet. Kritikken har mest af alt handlet om, hvorvidt det er rimeligt at spilfabrikanterne igen synes at skubbe til grænserne for hvor voldsom, grusom og realistisk, man bør være i inddragelsen af virkelighedens krigsrædselscenarier i, hvad der ret beset er interaktiv underholdning til masserne.
Der er primært en enkelt mission i denne del af spillet, der er blevet ivrigt diskuteret. Denne mission består af et længere, spilbart flashback, hvor man kastes ind i en af spillets centrale figurers traumatiske barndomsoplevelser. I denne sekvens spiller man en lille pige, der ikke alene ser sin far blive dødeligt såret af en fjendtlig soldat men herefter også skal forsøge at undgå at blive opdaget, mens hun og hendes bror forsøger at komme ud af en by, der er er blevet angrebet med giftgas. Selv om alle Kapellets læsere jo godt ved at børn ofte er en trist del af krig, så er det vist første gang, at man spiller et barn med våben i hånd.
Intens action
Selv om der måske kan være enkelte spillere, der finder ovenstående usmageligt eller ligefrem grund nok til at boykotte spillet, så er singleplayerdelen, til trods for at den kan gennemføres i løbet af et par timer, en meget vild oplevelse. Selv om det kan lyde som en kliché, så føles denne del af spillet ligesom at være med i en krigsfilm instrueret af Michael Bay eller Ridley Scott. Missionerne er meget afvekslende, udfordrende men uden at være umulige og så presses Playstationens grafikchip til det yderste. Selv om det lyder forkert, så ser krigens gru virkelig flot ud, selv på storskærm, når det er Call of Duty, der leverer den.
Flere at kæmpe imod
Som faste læsere af Kapellet vil vide, er undertegnede ikke den store fan af multiplayerdelen i Call of Duty, mest af alt fordi de andre spillere på banen er den midaldrende redaktør vildt overlegne. Til gengæld har Kapellet sat sine to akolytter Carl og Sebastian til at spille denne del af spillet og tilbagemeldingen er, at den fungerer lige så godt som hidtil, og at selv det nye tiltag kendt som ”Domination” også er rigtigt fedt. Der er masser af forskellige baner og typer af missioner at vælge mellem, så holder man af multiplayer, er der masser af udfordringer. Som vanligt bliver man også sat overfor spillere, der har omtrent det samme niveau som en selv, hvilket gør disse kampe ganske jævnbyrdige.
Spildesignerne har også sørget for at designe denne del af spillet, så det er blevet muligt med ”cross platform gaming”. Det vil på dansk sige, at de der vælger at spille spillet på enten X-Box One eller PC kan møde spillere på Playstation. Dette virker ifølge Carl Bille også upåklageligt, selv om det i sagens natur er svært at se om man kæmper mod andre PS4-spillere eller spillere udefra.
Kapellets medaljer
Selv om Call of Duty – Modern Warfare muligvis hverken byder på den mest originale singleplayermission, eller revolutionerer multiplayergaming, så er det en virkeligt solidt, gennemarbejdet kvalitetsspil, som med garanti vil kunne tilfredsstille selv den mest hærdede spillers blodtørst. Samtidig byder singleplayerdelen af spillet også på en fortælling der paradoksalt nok minder meget om et antikrigsspil. Det virker jo som en modsætning, at når spilmekanikken primært handler om at nedlægge fjender, hvordan kan det så være at spilleren også på enkelte steder føler afsky.