Mugge og Super Happy / Wulffmorgenthaler - aka. Anders Morgenthaler & Michael Wulff / 256 sider
Politikens forlag. ISBN 9788740096088
Anmeldt 5/4 2025, 08:58 af Torben Rølmer Bille
Mugge i VR
Mugge i VR
« Tilbage





Faste læsere vil vide, at anmelder altid har haft svært ved at modstå charmen ved Wullfmorgenthalers skæve universer, hvad enten det drejer sig om deres avisstriber eller om de børnebøger de har lagt navn til. Dette skyldes både Anders Morgenthalers bizart sjove tegninger og den meget bramfi og morsomme tekst, som er sjov for alle, uanset alder.
Her den 4. april 2025 udkom den tredje bog om Mugge samtidig med at en spritny animationsfilm har premiere i en lang række biografer landet over. Derfor kan du lige nu både læse og se Mugges tredje eventyr, en historie der bærer titlen Mugge og Super Happy.
Historierne om den evigglade dreng med det lilla hår er på overfladen gakkede fortællinger om de mange børn og voksne, der bor side om side på Düsseldorf Allé i Basserup. Derudover byder alle tre bøger på en måske lidt overraskende, men alligevel opbyggelig morale. I første bog Mugge og vejfesten handlede denne om at få voksne til at i være fælles om et projekt der gavner dem alle. Mugge og hans mærkelige hjerne var en bog om at passe ind, selv om man ikke passer ned i de rammer systemet normalt bedømmer folk udefra og den seneste fortælling handler om vores (over)forbrug af digitale medier.
Mugges er vild med computerspillet KONSTRUCT, så vild at han nærmest tilsidesætter alt andet. KONSTRUCT er Wullfmorgenthalers version af Minecraft idet det beskrives som et spilunivers, hvor de der deltager kan bygge alt hvad de har lyst til ved hjælp at digitale klosser. Mugge er især vild med at skabe de vildeste ruchebaner.
Mugges forældre er dog lidt kede af at drengen bruger så meget tid foran computeren, så efter en skuffende omgang gule ærter beslutter Mugges lettere håbløse far at træde i karakter. Han overbeviser flere på vejen om, at de vil være en fremragende idé at tage ungerne ud i naturen på overlevelsestur. Få noget frisk luft og bo i telt, selv om Mugges far ingenting ved om naturen.
Samtidig har Mugges bedste veninde Sofia faget ´Innovation og design´ i skolen og i forbindelse med faget bygger hun en VR-brille, som kan scanne brugerens øjne og på den måde tilpasse brillen til den enkelte bruger. Hun når netop at blive færdig med dem, da de bliver stjålet.
Umiddelbart efter tyveriet dukker der en masse lignende briller op overalt i byen. De bærer navnet ´Super Happy´ og ifører man sig et par af disse briller, føres brugeren ikke ind i en Virtual Reality udgave af KONSTRUCT som ellers var meningen. I stedet viser de dig alle de ting, som gør dig allermest glad. Af samme grund bliver alle forældrene i Basserup øjeblikkeligt dybt afhængige af brillerne, så afhængige at de ikke har lyst til andet end at være Super Happy. Spørgsmålet er blot hvad Mugge, Sofia og alle deres venner kan gøre - og ikke mindst hvem det er der har stjålet Sofias opfindelse?
Bogen er meget hurtigt læst og er lige som de øvrige i serien også virkelig velegnet til højtlæsning (især hvis du er godt til at lave stemmer – red.). Til trods for at mange af de ting der beskrives undervejs synes at være henvendt til en yngre målgruppe, så er der også steder undervejs, der virker som om de er skrevet til voksne læsere. Prøv eksempelvis bare at læse denne beskrivelse af Mugges skoleleder Connie:
”Det som Mugge og Sofia ikke var klar over, var, at Connie var det, der hedder en DJØF´er. DJØF´ere er voksne, der har taget en lang uddannelse, og som kun føler de lever, hvis de meget meget ofte er på kurser. DJØF´ere er eminent gode til at tale længe og meget kompliceret om simple ting og lave søjlediagrammer, men hvis du kaster en bold til dem, aner de ikke, hvordan man griber den, og får den tit lige i ansigtet og taber deres kontaktlinser”
Ud over selve historien, så er bogen som de tidligere gennemillustreret af Morgenthaler. Tegningerne skildrer ofte de mest ekstreme situationer fra bogen, og dem er der mange af. Illustrationerne er farvestrålende og fremstår mindst lige så gakkede som teksten.
Den tredje bog om Mugge er mindst lige så sjov og vedkommende som de to første. Så uanset om du i forvejen er pjattet med Mugge, med Wullfmorgenthaler eller bare med hyggelige, muntre og velskrevne børnebøger, der ikke nødvendigvis opfylder kravene om at være politisk korrekt, eller bare korrekt i nogen gængs forstand, så skynd dig ned i din lokale boghandel – og hvis du lige som Kulturkapellet knuselsker bogen, så skynd dig ind og se filmen umiddelbart bagefter.