Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Min Kim / Eva Tind / 413 sider
Gyldendal. ISBN 9788702393866
Anmeldt 25/10 2024, 09:02 af Martin R. H.

Tilværelsens kort


Tilværelsens kort

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Nam Sook. Eller Eva Tind, som hun i dansk område kom til at hedde.

Vi flyves ind til en handling og en roman, som tager sit udgangspunkt i 1975, hvor 11 børn blev bragt til lufthavnen for at blive videreformidlet som små pakker fra et fragtflyt til spændt ventende adoptivforældre. Som en fødsel ud af et fly. Min Kim var navnet på hende, som Nam Sook knyttede de tætteste bånd til, og hun kom sidenhen til at bære navnet Gull-Mai.

Og her har vi det centrale anliggende for denne spændende roman, som er bygget op på en nytænkende måde, i al fald når det kommer til genrebetegnelsen roman, eftersom der optræder essaylignende tekst foruden kollageagtig form undervejs - hvilket klæder fortællingen her.

Det centrale, som jeg finder i spørgsmålet om, hvad det er, man bærer. I sit navn. Sig selv. Sæt man har to navne. To identiteter, to kulturer. Hvordan lander man bedst i tilværelsen?

Det synes at være dét, der her vækkes til live på en nyskabende måde - et anliggende og et antrit, Eva Ting også har haft med sine forudgående romaner.

Det, der slås fast her, er, at de to familier, som rummer de to piger, mødes en gang om året, og det udviklede sig også til, at de to piger etablerede kontakt via brev. Så egentlige pennevenner kan man jo sige, at de er. Eller var. For da Eva blev tolv, blev forbindelsen også brudt. Tredive år skulle da forløbe. År, som mærkede dem på hver sin måde. Særligt er det, at Gull-Mai står med voldsomme oplevelser, og Eva føler sig nødsaget til at skrive om det at blive til.

Vi følger denne formgivning af en pige, af to piger, igennem breve, samtaler og rejser, og det, der bliver helt tydeligt for læseren, er, at der er et særligt sug til stede. En særlig vigtighed. Det mærkes, og jeg forestiller mig, at det ikke har været en let bog at skrive.

Ikke desto mindre har Eva Tind vist, hvor bærende og smuk en beretning der kan komme ud af et krævende og til tider - tænker jeg - smertefuldt arbejde.

Det er rørende og smukt.

Det udvider mit blik på adoption.


Forrige anmeldelse
« Marie Min «
Næste anmeldelse
Ikke flere anmeldelser


Flere prosaanmeldelser