Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Snelandet / Yasunari Kawabata / 150 sider
Forlaget Skjødt. ISBN 9788792064387
Anmeldt 9/11 2022, 10:38 af Martin R. H.

Den ømme kærlighed


Den ømme kærlighed

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Yasunari Kawabata (1899-1972) bliver anset for at være en af de helt store kanoner i Japan. En forfatter, som betager mangen en læser verden over.

Alle store japanske priser har han modtaget, og han har tilmed haft den ære og økonomiske fornøjelse at modtage Nobelprisen i litteratur også.

Det var med Snelandet, at han skrev sig ind i mange læseres bevidsthed, også i Nobelpriskomiteen, som følte sig motiverede af den til at give ham medaljen dér. Værket er ikke stort i antal sider, men mere i indhold, og det har hidtil ikke været muligt at opdrive på dansk.

Det har Forlaget Skjødt og Mette Holm (oversætter) rådet bod på, og jeg er fuld af beundring og taknemmelighed for den indsats.

Snelandet er fra 1948, så oversættelsen har været længe undervejs.

Historien er gribende i sig selv. Det er litteratur, når den er bedst.

Her tematiseres det, at mennesket kan have en stor angst for at leve, idet bekymringer og fortvivlelser kan slå ind og forstyrre essensen - det at leve livet.

Jeg er overbevist om, at Mette Holm atter har gjort et fortrinligt stykke arbejde med romanen her, for jeg hører sproget for mig, når jeg læser - denne poetiske nerve og det sanselige rum, der udfolder sig i løbet af læsningen.

Det er også dét, der kan gøre det svært at læse, for der foregår så meget mellem linjerne. Det er, som om de ikke altid hænger sammen, men at der er tale om en slags mosaik med sætninger spækket med mening, hvorfor jeg virkelig kan anbefale at læse romanen med ro og tid til langsom fordybelse. Derved vil detaljer træde frem.

Vi er ikke ret langt inde i fortællingen, faktisk befinder vi os i begyndelsen, da vi ankommer med hovedpersonen Shimamura via tog til den vestlige del af Japan. Der er sne allevegne. Så følelsen af at være afskåret fra resten af verden er prægnant.

Shimamura mangler ikke penge. Han bruger dem blot ikke, idet han holder verden ude i strakt arm og snarere bruger tid på at læse i stedet for at involvere sig i det levede liv. Men nu skal det være anderledes.

Han er ankommet til snelandet for at prøve noget nyt - at leve.

Det er en fornøjelse af følge med i, og jeg er fuld af glæde over denne udgivelse.


Forrige anmeldelse
« Til Paradis «
Næste anmeldelse
» Mit Abruzzo »


Flere prosaanmeldelser