Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Doktor Z – Den mystiske bog / Kasper Hoff & Jan Solheim (ill.) / 139 sider
Gyldendal. ISBN 978-87-02-14304-1
Anmeldt 18/10 2013, 21:00 af Torben Rølmer Bille

Palimpsest over Skatteøen


Palimpsest over Skatteøen

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Det kan muligvis være mærkværdigt at kapellets selvbestaltede ungdomsredaktion (bestyret af en halvtyk, gråhåret mandsperson i starten af fyrrene – læs: undertegnede) vælger at kaste sig over en anmeldelse af den sjette bog i serien om Doktor Z i stedet for at starte med den første. Svaret skal dog findes i, at de fem første bøger i serien er blevet skamrost af hjemmets virkelige ekspert udi ungdomslitteraturen, som har læst de øvrige bøger i serien med både stor glæde og hastighed. Derfor blev Den mystiske bog valgt som et fælles far/søn-projekt og godnatlæsningen er netop overstået. Spørgsmålet er så om sekseren kan leve op til de andre bøger?

Lige som de andre bøger i serien, handler også denne om de to drenge Viggo og Mylle, der er venner med den excentriske Doktor Zakarov. Han opfinder konstant en masse interessante ting og kaster dem takket være opfindelserne ud på eventyr. Denne gang er den gode Doktor dog ikke så meget med, for fortællingen starter et helt andet sted, nemlig med at Viggo og Mylle skal skrive en anmeldelse af en bog til deres dansklærer. (Det er nærmest metatekstuelt når en voksen dreng forfatter en anmeldelse om en fortælling om nogle drenge, der skal skrive anmeldelser, men metalaget stopper ikke her:)

Den bog Viktor og Mylle ved et tilfælde får fat i hedder Piraternes Ø og den er skrevet af en vis Robert L. Steffensen, men da drengene begynder at diskutere indholdet efter at have læst den bliver de vildt uenige. Viggo synes nemlig at kunne huske en masse forskellige detaljer fra bogen som Mylle ikke kan genkende. Bogen synes at ændre sig hele tiden og så viser det sig, da de graver lidt i sagerne, at bogens forfatter forsvandt på mystisk vis for otte år siden. Måske har Steffensens forsvinden noget at gøre med bogens foranderlige natur? De rådspørger naturligvis straks Dr. Z som foreslår at Viggo og Mylle prøver hans nye opfindelse: et par læsebriller, der gør læseren i stand til at blive en del af de bøger som de læser.

Doktor Z 6 - Den mystiske bog er ifølge denne anmelders husekspert en af de bedste bøger i serien. Den er i al fald langt bedre end den femte bog, som han synes er lidt mere langsom end de andre. Det eneste kritikpunkt fra den unge læser var, at Dr. Z ikke fik lov til at være så meget med som i de andre bøge. Til gengæld er både eventyrerne Viggo og Mylle blev sendt på i bogen og rammefortællingen virkelig sjove og interessante.

Det er ikke første gang Kasper Hoff lader sig inspirere af verdenslitteraturen, for hvor det i femte bog var Frankensteins monster, der blandede sig i løjerne, er fortællingen denne gang, som den opmærksomme læser nok allerede har gættet, voldsomt inspireret af Skatteøen. For slet ikke at tale om en række højkulturelle, postmoderne eller moderne litterære værker, hvor læseren eller figurerne i fortællingen ligeledes er på jagt efter forfatteren. Det hele er naturligvis peppet en del mere op og skrevet på et letlæseligt, moderne dansk og dertil kommer, at handlingen er sat i scene takket være en række fine tegninger af Jan Solheim. Dem kan man kan blive lige så begejstret over som over selve fortællingen.

Kort sagt fungerer Den Mystiske Bog også, selv hvis man ikke har læst de andre bøger i serien (det er denne skribent i al fald garant for), det mest ærgerlige er at den er hurtigt læst, men så har man naturligvis mulighed for, som der også skrives, at læse de andre bøger i serien igen. Det er muligvis ikke verdenslitteratur eller en børnebog, som alle skal læse, men det er en virkelig sjov bog for alle raske drenge omkring tiårsalderen.


Forrige anmeldelse
« Mit år med Freya «
Næste anmeldelse
» Lobotomisten »


Flere prosaanmeldelser