Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Teeth (90 min.) Købsfilm / Midget Entertainment
Anmeldt 5/6 2009, 15:57 af Torben Rølmer Bille

Dawns underlige liv


Dawns underlige liv

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Det er svært at være teenagepige! Der bliver stillet store krav fra såvel forældre, lærerer, arbejde og venner. Når man så samtidig har en masse hormoner, der fræser rundt i ens krop og forvandler en fra pige til kvinde, så kan det godt være svært at overskue det hele. Især kan det være svært, hvis man som en af de eneste i klassen har besluttet sig for at gemme ens mødom til den man vil giftes med.

Den unge pige Dawn bærer som tegn på hendes afholdenhed en stor, rød ring. En ring der efter hendes eget udsagn skal skiftes ud med en vielsesring, før hendes mest dyrebare skat skal ofres på ægtesengens alter. Denne beslutning gør naturligvis Dawn meget udsat for drillerier og mobning i skolen, måske især fra hendes halvbror - en potrygende, slackertype, der ikke bestiller meget andet end at bolle piger og høre høj heavy metal.

Dawn er derfor meget anderledes end mange andre teenagepiger, men hvor forskellig hun virkelig er, er ikke gået op for hende endnu. Da hendes mor og stedfar hele livet har boet i skyggen af det lokale kernekraftværk, er Dawn fra naturens side blevet udstyret med en sikkerhedsforanstaltning, der - i ganske bogstavelig forstand – er i stand til at afvæbne de liderlige ungersvende, som forsøger at tiltvinge sig adgang til Dawns allerhelligste. For hendes underliv er udstyret med en række sylespidse tænder, som ikke er bange for at bide fra sig når Dawn føler sig utryg.

Teeth er helt klart en gyserkomedie af de bedre. Selv om filmens meget bogstavelige håndtering af vagina dentata tematikken, ved første øjekast kunne få hardcorefeminister til at mobilisere søstrene i fælles front mod en potentiel kvindefjendsk film, så er filmen faktisk hele vejen igennem på pigernes side. Selv om kastrationsangsten er en meget reel trussel her, så finder Dawn hurtigt ud af, at hendes kussetænder først går til angreb når de unge, brunstige mænd ikke kan kontrollere deres hormoner og derfor forsøger at forgribe sig på hende.

Ud over at spille på hele den usikkerhed og sårbarhed som er forbundet med ”den første gang”, så peger filmen også eksplicit tilbage til klassiske 50’er gysere, som eks. Them! hvor radioaktiv stråling fik almindelige myrer til at vokse sig enorme, eller et utal af andre film, der skabte mutanter ved hjælp af kernekraft. Filmen peger også i en enkelt scene på at naturen gennem mutationer udvælger de typer af individer, der på sigt kan klare sig. Underforstået er Dawns mutation måske en del af den naturlige udvikling og noget som alle fremtidens kvinder bliver udstyret med.

Teeth er muligvis ikke en af den slags komedier der vil få folk til at flække af grin, for den forsøger ikke bevidst at være morsom, eller leverer en række tåbelige situationer som Dawn og hendes bekendte ender i. Humoren ligger snarere i tematikken, der sikkert for de fleste forekommer så absurd at man ikke kan undgå at sidde med et skævt smil under store dele af filmen.

Den gør naturligvis tykt grin med unge amerikanske seksuelt forskrækkede teenagere og de tilbagestående kræfter der vil censurerer undervisningsmaterialet i seksualundervisning. Filmen benytter på én gang vagina dentata i traditionel forstand - som en metafor for den enorme magt kvinder besidder i kraft af deres seksualitet - men også som et udtryk for den tabuisering, der forekommer blandt mange amerikanske unge omkring den seksuelle debut og sex i al almindelighed. Selv om filmen er meget direkte i sin stil (idet den viser flere afhuggede lem) så dvæler filmen heldigvis ikke ved dette.

Filmen tager derimod fat i ret seriøse emner men gør det på en måde så man måske er mere fokuseret på Dawns usædvanlige fysiske problem, end på hvor forfærdeligt det i grunden kan være at være amerikansk teenager. Teeth er derfor en film, der med garanti vil få selv de sureste feminister til at trække lidt på smilebåndet og samtidig er det en enormt velspillet, besynderlig lille film om unge og sex.


Forrige anmeldelse
« Eureka «
Næste anmeldelse
» Super Mario Brothers »


Filmanmeldelser