´

Mest læste
[Udstillingsanmeldelse]

1 - Udstillingsanmeldelse
Emil Nolde og Danmark
2 - Udstillingsanmeldelse
Emil Nolde – maler mellem Seebüll og Berlin
3 - Udstillingsanmeldelse
Off Location
4 - Udstillingsanmeldelse
25 år Ib Braase - Oh no, that shit again
5 - Udstillingsanmeldelse
Carlo Wognsen – i krig og fred
6 - Udstillingsanmeldelse
Grænseegn
7 - Udstillingsanmeldelse
Et stykke forelsket Danmark
8 - Udstillingsanmeldelse
Dialog
9 - Udstillingsanmeldelse
Spatial Relations
10 - Udstillingsanmeldelse
Sommerudstilling på Mikkelberg

Anna Syberg: Øjeblikkets Skønhed Anna Syberg
Den Hirschsprungske Samling 11. januar – 23. maj 2023
Anmeldt 22/1 2023, 16:53 af Else Knuth-Winterfelt

Blomsternes hemmelige liv


Blomsternes hemmelige liv

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Europa gennemgik store forandringer gennem hele 1800-tallet. Krige, økonomiske kriser og industrialiseringen skubbede til nybrud i den sociale orden og vante strukturer.

I malerkunsten afspejles denne udvikling i en centralisering af motiver, der vender blikket mod sjælfulde landskaber og familien – gerne inden døre, hvor hjemmet får en helt særlig betydning som familiens faste holdepunkt.

Mod slutningen af århundredet sætter Jugendstilen en ny dagsorden inden for møbelkunst, arkitektur og maleri. Det er en stil, der ligger langt fra den nuværende forkærlighed for lige linjer samt farverne hvid og sort – højest krydret med en dristig grå.

Hjemmets indretning var farverig, Der er møbler med udskæringer. Man pyntede ikke mindst med blomster indendøre - de var en meget vigtig del af hele indretningen og den stod kvinderne for! Vejen til en offentlig karriere lempedes takket være en ihærdig indsats i slutningen af århundredet med hjælp fra bl. a. Fredrik Bajer og Dansk Kvindesamfund. Den kongelige Porcelænsfabrik ansatte kvindelige malere og her malede Anna Syberg porcelæn i to år, inden hun blev gift med maleren Fritz Syberg i 1894.

Ét er at male smukke blomster – et andet er at give dem et kunstnerisk liv, der når ud over øjeblikket. Her viser den fynske maler Anna Syberg en helt særlig evne til at søge ind i planternes forunderlige liv og gengive det med en suveræn teknisk kunnen.

Det er mestendels hjemmets planter i tidstypiske urtepotter, krukker og vaser, der er genstand for hendes interesse. Men de gengives ikke blot – de rummer den lille gåde, der kendetegner al god kunst og gør, at man hele tiden ser noget nyt i hendes malerier.

Der er akvareller, der leder tanken hen på franske tapeter og der er oliemalerier. Hun behersker begge malerteknikker. Der er blomster, der udgør et helt junglelandskab, men der er også badende børn, der skal tage sig sammen for at vove sig ud i det kolde vand.

Der er en lydhørhed i billederne, der gør denne udstilling helt særlig og billederne er ophængt, så man netop oplever maleriernes intensitet.

Det kan varmt anbefales at gå på opdagelse denne udstillings hemmelige liv.

Forrige anmeldelse
« Hans Christian Andersen Literat... «
Næste anmeldelse
» Welt und Heimat »