Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

En jægers optegnelser / Ivan Turgenev / 470 sider
Turbine. ISBN 9788740676693
Anmeldt 11/10 2022, 16:38 af Martin R. H.

Bang – du er død!


Bang – du er død!

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Ivan Turgenev var en af de store russiske forfattere, men det er, som om han er blevet undermineret og overhalet af andre. Her tænker jeg især på Fjodor Dostojevskij og Leo Tolstoj.

Han har dog i sandhed noget at byde på. I særdeleshed her med En jægers dagbog, som Turbine Forlaget har sendt ud i en ny oversættelse (klædeligt), som Marie Tetzlaff har varetaget og udført så smukt og klingende.

Vi følger i denne roman, eller mosaik af stemmer fra jagende herrer, en jæger, som rejser rundt i Rusland og sigter mod en forståelse af landets mange kulturer og identiteter. Der er tale om 20 afsnit, hvor jægeren, som fortæller ganske beskrivende og sanseligt registrerende, møder bønder og herremænd, soldater og andre jægere, rige og fattige, kvinder og mænd, og alle har noget at berette. Det er historier om deres liv, der vokser frem, og læseren får således et meget autentisk indblik i, hvordan det var at leve, at have et liv, i Rusland på denne tid.

Det er i 1852.

Så det er en historisk rejse vi er ude på.

Man får som læser virkelig et godt indblik i livet i denne periode, og jeg finder det ganske troværdigt, for beskrivelserne varierer og går lige på, fornemmer jeg.

Portrætteringen af de mennesker, jeg-fortælleren stifter bekendtskab med, søger at favne mennesket, og jeg synes at se mennesket for mig, når jeg læser.

Det er barske løjer, og jeg kan da undre mig over, at værket fandt vej ud til læsere i Rusland, ganske forbi censuren, for det er ikke behageligt at læse om de genvordigheder og de mange forsøg på at tilrane sig rettigheder i et system, der er ganske firkantet og hierarkisk struktureret.

Jeg tænker blot på, at Dostojevskij fik en dødsdom på nakken, da han udgave sine romaner, som tematisk har samme akse at dreje om.

Turgenev havde ganske tidligt i sit liv sigtekornet indstillet på forfattergerningen. Det var dét, han ville, dét, han brændte for Og han lykkedes med det. Vi kender ham også fra Fædre og sønner, som går som en af de store romaner i Rusland.

Jeg kan anbefale at dykke ned i denne optegnelse.


Forrige anmeldelse
« Hobbitten «
Næste anmeldelse
» 11% »


Flere prosaanmeldelser