Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Troldmanden fra Jordhavet / Atuans grave / Den yderste kyst / Ursula K. Le Guin / 600 i alt sider
A Mock Book. ISBN 9788793895386
Anmeldt 13/7 2022, 16:56 af Martin Rytter Handberg

Gæt en troldmand


Gæt en troldmand

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Ursula K. Le Guin – en amerikansk forfatter, som forherligede fantasygenren med sine fortællinger om Jordhavet. En fortælling, der strækker sig over fire bind, og nu har vi på dansk fået de første tre bind i en glimrende version.

Der er al mulig grund til at gå i dybden med disse bøger – for de er gjort af et stof, kun få indeholder. Det er ikke en overraskelse, at det siges, at selveste J. K. Rowling er stor fan og decideret inspireret af Le Guin.

I første bind, som slet og ret hedder Troldmanden fra Jordhavet, møder vi drengen Gæt, som vokser op og oplæres i troldmændenes mysterier og koglernes hemmeligheder. Det sker, efter at han på mærkværdig vis har erfaret, at han har evner, som han ikke ser hos andre.

Han bor på øen Gont i øriget Jordhavet. Han er kendt som Spurvehøg, og han ernærer sig som bronzesmed i en forudsigelig og stille livsførelse. Han kan dog noget, andre ikke kan, og det er en evne, der kommer landsbyen til gode en dag. Og det fører ham til troldmændene, for evnen kan bruges.

Alt er fryd og gammen, og på troldmandsskolen udviser Gæt forbilledlige evner, hvilket jo lover godt, problemet er blot, at han kommer for skade at anvende dem med hoven tilgang, og så åbnes en port ind til skyggernes verden, og det onde er på færde.

Her tager bind to, Atuans grave, fat. Her zoomes ind på Tenar, som fødes som den enbårne Præstinde på øen Atuan, og hun vogter, og hun får besøg en dag, af en – ja, gæt hvem! Pludselig er de to, der er på en mission, og det onde er lige i hælene på dem.

Det er klart, at det er en opdeling mellem det onde og det gode, det mørke og det lyse, der er på færde her i trilogien, og jeg vil vove den påstand at melde, at det for så vidt egentlig er en ungdomsroman – en, jeg ved Karl Ove Knausgård slugte råt, da han var ung. Den har samtidig elementer og særdeles autentiske karakterer, som gør, at jeg finder den venligt indstillet over for en voksen læser, der således kan få en ganske god del ud af den.

I tredje bind, som hedder Den yderste kyst, er der optræk til konflikt og kamp. Det onde vinder frem, og Gæt finder frem til Arren, som har dårlige nyheder. Gæt drager med Arren af sted for at finde oprindelsen til den onde kraft, som skaber uligevægt i verden. Det er i sagens natur en ganske farlig færd, og det er en rejse, et quest, der koster, men som også danner de rejsende.

Jeg vil gerne bringe en anbefaling til Rob Hobbs univers, her tænker jeg særligt på Farseer-trilogien, som også iscenesætter en ung mand, der skal finde sig selv og sig til rette med evner, der er særlige, og som kan bruges mod det onde.


Forrige anmeldelse
« Fede Frelser, Inc. «
Næste anmeldelse
» Architecture Zero »


Flere prosaanmeldelser