Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Udslettelse / Jeff VanderMeer / 224 sider
Rosinante & Co. ISBN
Anmeldt 21/4 2018, 11:42 af Martin R. H.

Ekspedition nummer 12


Ekspedition nummer 12

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Det er en veritabel sci-fi-thriller, der ruller hen over siderne her, og jeg er som læser deltager i forsøget på at forstå, hvad der er på færde.

Lad os opsummere sagerne: Fire kvinder sendes ud på en ekspedition til et mystisk og afskåret område, kendt som Område X, for vi vil som menneskeart meget gerne begribe, hvad det er, der foregår omkring os, vi vil være i kontrol.

Derfor huer det os ej heller, når noget er os umuligt at forstå.

Område X har i flere år været umuligt at fange, idet det er afskåret fra resten af kontinentet, og faktum er endda, at naturen dér har udryddet civilisationen.

Myndighederne arbejder på at forstå, hvad det er, der sker, og derfor er denne store magtinstans ikke bleg for løbende at sende ekspeditioner ind i området, dog er der den mishage, at ekspeditionen ikke sådan lige vender tilbage. Hvis nogle fra de forskellige ekspeditioner så alligevel ender med at returnere, er det ikke som de mennesker, vi kender, men som skyggesider af dem selv.

Vi følger ekspedition nummer tolv. Her er der tale om fire kvinder: en antropolog, en landmåler, en psykolog og en biolog. De skal tage prøver, tage dem med ud, og så skal vi forstå, forhåbentlig.

Det er så ganske frodigt, det landskab de møder, og de bevæger sig frem med sikkerhed og troen på, at dette kan være ekspeditionen, hvor det hele ender godt. Dog tager noget farefuldt og mystisk stille og roligt form. Det drejer sig om en bygning, der ikke er, som vi forventer, den skal være. Det er en bygning med dybde, og i dybet er svaret – det er grumt, det er meget ækelt.

Og jeg vil ønske dig held og lykke på læsefærden, for du kan sandt for dyden ende med at blive ganske mærket af det, kære læser. Det er sygdom og drab, der rammer ekspeditionen. Det går netop så vidt som til at skyde hinanden ned

. Jeff VanderMeer har skrevet denne roman, som egentlig er den første i en trilogi, som er braget igennem alt og alle i USA, og nu kommer den videre ud til de danske læsere. Trilogien har fået navnet ’Southern Reach’ hæftet på sig, og vi kan således forvente os mere gys og gru. Hans bøger er skrevet inden for genren ’new weird’, og det siger i mine øjne meget, for det er mærkværdigt, og jeg ved ikke helt, om jeg er så vild med skrivestilen og romanen her, men det er helt sikkert, at VanderMeer har fat i noget frygteligt.

Jeff VanderMeer blev tildelt den prestigefyldte Nebula-pris, der gives til vedkommende science-ficition-værker, så der er noget om snakken, når folk er oppe at ringe. Jeg er sikker på, at den henvender sig til de eskapistiske læsere derude. God læselyst.

Filmen baseret på bogen kan i øvrigt ses på Netflix . Alex Garland har instrueret, der her bærer den sin engelske titel Annihilation - red..


Forrige anmeldelse
« Om kærligheden «
Næste anmeldelse
» Exit West »


Flere prosaanmeldelser