Ny dansk-tysk film om et sort og glemt kapitel

- interview med skuespilleren Mikkel Boe Følsgaard

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Næsten 1000 (*) tyske krigsfanger blev - ifølge den seneste forskning - efter Anden Verdenskrig dræbt eller lemlæstet, da den danske stat tvang dem til at rydde miner langs den jyske vestkyst - med de allieredes billigelse.

Det var i strid med Genévekonventionen, der regulerer, hvordan krigsførende lande skal gebærde sig under og efter en krig. Allerede i 1929 blev det i erklæringen forbudt at bruge krigsfanger til farlige eller usunde arbejder.

Stemningen i Danmark i 1945 var, at »tyskerne jo selv havde lagt minerne«. Dengang var man tilbøjelig til at sætte lighedstegn mellem tysker og nazist. Og samtidig havde Danmark et behov for at vise, at man skam stod på de allieredes side. Landets ry var jo lidt blakket. Derfor gjorde danskerne ingen indvendinger, da briterne stillede med tyske soldater som mineryddere, der i realiteten var kanonføde.

Den historiske forskning i dette efterkrigskapitel har været sparsom. I 2015 kommer dog en dansk film om emnet: Under sandet hedder filmen, der produceres af Nordisk Film og har både tyske og danske medvirkende.

Jeg mødte den unge danske skuespiller Mikkel Boe Følsgaard på det lukkede kaserneområde i den lille by Leck i Nordfrisland (Slesvig-Holsten), hvor det dansk-tyske filmhold indspillede nogle af scenerne til filmen.

Mikkel Boe Følsgaard har rollen som kaptajn Ebbe Jensen, der koster rundt med de tyske krigsfanger ved den jyske vestkyst.

- De unge tyske soldater kravlede på maven gennem sandet, bankede med træstave og gravede minerne ud med de bare næver. Jeg kendte slet ikke den del af danmarkshistorien. Det er jo ikke et kapitel, vi har hørt om i skolen, siger han. Mikkel Boe Følsgaard er overrasket over, at den ulovlige brug af tyske krigsfanger som mineryddere ikke fylder mere i den danske bevidsthed.

Der blev ikke skelnet
- Det har formentlig ikke været noget, man i Danmark har ønsket at tale om eller have i erindringen. Det siger noget om, hvor relevant en film om temaet er. Der blev ikke skelnet mellem, om de menneskelige mineryddere var unge eller gamle. Ofte var det jo blot teenagere, der var blevet tvunget ind i den tyske hær i de sidste dage, siger Mikkel Boe Følsgaard.

Juristen og historikeren Helge Hagemann er en af de få, der har beskæftiget sig med de tyskere, der blev tvunget til at gå og kravle gennem sandet for at afmontere miner - hvis de da ikke nåede at eksplodere inden.

Helge Hagemann dokumenterer i bogen Under tvang (Akademisk Forlag, 1998), at det tyske mandskab enten var alt for ringe eller slet ikke uddannet til opgaven. Og at det arbejdede under et umenneskeligt tids- og nervepres.

Kunne ikke et kuk tysk
Mikkel Boe Følsgaard har ikke tidligere medvirket i film, der handler om besættelsen eller Anden Verdenskrig. Én historisk film vil mange dog allerede huske ham for: Han spiller den sindssyge konge Christian den Syvende i filmen En kongelige affære om livlægen Struensee. En rolle, der indbragte ham både en Bodil og en Robert samt en sølvbjørn ved filmfestivalen i Berlin for den bedste mandlige hovedrolle.

I tv-serien Arvingerne medvirker han som Emil Grønnegaard, der lever livet som charlatan og bringer sig i grumme vanskeligheder i Thailand.

Mikkel Boe Følsgaard har aldrig lært tysk i skolen. Ikke desto mindre er mange af hans replikker i filmen på tysk.

- Og det er ikke blot tysk hverdagssprog, men med indviklede termer og teknisk sprog. Det er lidt af en udfordring for mig, det indrømmer jeg gerne. Jeg har haft en tysklærer på som støtte, før vi gik i gang med optagelserne. Min kæreste har boet i Berlin, og hun har også været en stor hjælp for mig, når jeg skulle lære teksterne, siger han.

Filmen er inspireret af autentiske historiske hændelser. Man regner med, at over 2000 uniformerede tyske soldater blev tvunget ud som mineryddere ved den danske vestkyst, hvoraf altså halvdelen omkom.

En anden vinkel
- Jeg er jo vokset op med krigsfilm, hvor tyskerne som oftest blev fremstillet som skurke. Denne film er interessant at være med i, for den viser en anden vinkel og et andet billede af tyskerne. De drenge og unge mænd, der blev sendt ud for at rydde miner, var jo ofre for de voksnes beskidte krigsspil. De blev gjort til skurke i en hel nations øjne og måtte bøde for alle krigens ugerninger, trods det at de blot var børn og teenagere, da krigen brød ud, siger Mikkel Boe Følsgaard.

Filmens afsæt er maj 1945 i dagene efter Anden Verdenskrigs afslutning. Tyskland har kapituleret, fem års tysk besættelse af Danmark er ovre, og regnskabets time er netop indledt. En engelsk konvoj bevæger sig over den dansk-tyske grænse og ombord på flere af køretøjerne sidder unge tyske krigsfanger. De er ikke på vej hjem, men udleveres til de danske myndigheder og anbringes under skarp bevogtning på en dansk kaserne et sted i Sønderjylland. Her skal de i løbet af tre dage lære at desarmere landminer.

Under sandet instrueres af Martin Zandvliet, og på rollelisten findes foruden Mikkel Boe Følsgaard også Roland Møller, Laura Bro og de unge tyske skuespillere Louis Hofmann, Joel Basman, Oskar Bökelmann, Leon Seidel, samt tvillingerne Emil og Oskar Buschow.

Roland Møller har sin første hovedrolle som den danske sergent Carl Leopold Rasmussen, der lader al sin vrede regne ned over de tyske krigsfanger, indtil en tragisk hændelse får ham til at ændre sit syn på fjenden. Men på det tidspunkt har mange allerede mistet livet.

- Filmen er ikke et forsøg på at pege fingre eller skabe en kollektiv dårlig samvittighed 70 år efter krigens afslutning, siger filmens instruktør Martin Zandvliet, der også er manuskriptforfatter.

- Det er mere et ønske om at vise, hvordan en befolknings had og fjendebilleder skabte frygt og rædsel blandt en gruppe unge drenge, der i virkeligheden blot havde ét eneste ønske i livet; at komme hjem til deres mor og far, siger Martin Zandvliet.

Ud over kasernen ved Læk er også Blåvand og store dele af Oksbøllejren ved Varde blevet brugt som locations.

Mikkel Boe Følsgaard er fascineret af det internationale samarbejde med primært tyske skuespillere.

- Det er et langt større hold end det, jeg er vant til fra Danmark. Det hele er stort sat op med jeeps, flyvere og nogle fantastiske sets - og det føles lidt som Hollywood, siger han. Under sandet er en coproduktion mellem Nordisk Film og den offentlige tyske tv-kanal Zweites Deutsches Fernsehen.

(*) Tallet er i Helge Hagemanns bog Under tvang (1998) sat til minimum 500 omkomne. Martin Zandvliets research bekræfter dog nærmere tallet 1000.

pil op
Forrige essay
« Tilbage til tvende tinder «