Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Ordbog Ordbog / Peter Adolphsen / 144 sider
Cobolt. ISBN 9788775881000
Anmeldt 11/11 2024, 18:04 af Torben Rølmer Bille

Gyldendals røde Dada-ABC


Gyldendals røde Dada-ABC

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Før man åbner Ordbog ordbog er det vanskeligt at se forskel på denne nye bog og en af de mange klassiske røde ordbøger fra Gyldendal. Langt de fleste af vi, der er født et godt stykke før årtusindskiftet har på et eller andet tidspunkt enten haft et eksemplar af en dansk-engelsk-, Retskrivnings- eller etymologisk ordbog i nærheden, når der skulle skrives opgave eller lignende. Før internettets mange muligheder for at få straksoversat sine tekster var de røde ordbøger et uvurderligt værktøj.

Idet man åbner coveret til Ordbog Ordbog forventer man måske af samme grund at blive mødt med tætskrevne sider opdelt i to spalter, hvor det ord man lede efter står fremhævet med fed, hvorefter der kommer en uddybende forklaring på hvordan dette ord anvendes, gerne med et citat fra eller henvisning til en given tekst hvor ordet optræder. Det sker dog ikke hér.

I stedet består hver side af et enkelt ord på venstre side, med tilhørende forklaring. På modsatte side finder du en helsidesillustration af ordet. Ordene er alle nogle du kender i forvejen (anmelder kan i flæng nævne ´Agurk´, ´dufte´ eller ´nisse´) men definitionen af deres betydning og den tilhørende visualisering er filtreret gennem et form for alternativ virkeligheds dadaisme/surrealisme-generator. Eksempelvis får du et billede af en behåret banan under opslaget ´nisse´ - og her kommer endnu et eksempel. Finder du ordet ´bus´ så bliver du mødt af følgende tekst;

B - bus

-sen, -ser, -serne; [´bus]
en traktor der har slugt en flyvemaskine;
[]bussen hostede let, bukkede og mod-
tog sin applaus, hvorpå den fløj sin vej

ThSchw21

Sat overfor denne tekst er der et billede af hvad der ved første øjekast ligner en DSB-plakat fra 50´erne, hvor man ser en blå bus fra selskabet ”Adolphsens trafik” på en rød baggrund, flyve lodret op i luften. Det er meget stilrent og lækkert lavet. Slår man herefter ”Flyvemaskine” og ”Traktor” op, så får man lignende forklaringer, der netop refererer til ovenstående ordforklaring.

Ordbog Ordbog benytter sig på den vis af en form for kognitiv dissonans, hvor det der burde være forklaringer på ting vi burde kende, men disse forklaringer er radikalt anderledes end dem vi har lært i skolen. Ordforklaringerne forvirrer bevidst mere end de hjælper på ens konkrete opfattelse ordet, samtidig er layoutet et der mest af alt om barndommens ABC, end om en ordbog i klassisk forstand. Der er ganske enkelt ikke ord i ordbogen for den med rette kan betegne sig som en ordbog, til trods for at det netop er det den gør.

At lege med ordbogsformatet på denne måde er ikke nyt. I 1983 udkom Douglas Adam og John Lloyds The Meaning of Liff i England. En bog hvor Adams havde samlet en lang række obskure bynavne og føjet sin egen betydning til disse. Forfatternes baggrund var, at de synes det var så trist at disse mange stednavne udelukkende skulle benyttes til at betegne lokaliteter, så de håbede på at deres bog ville kunne gøre at bynavnene blev benyttet oftere. Eksempelvis blev navnet ”Woking” i deres optik ordet der beskrev følelsen af ”at stå i køkkenet og undre sig over hvorfor man gik derind”. Med andre så genanvendes bynavnene som betegnelser for situationer, ting eller handlinger vi allesammen kender til fra dagligdagen. På dansk har man også tidligere set Madsens Æ Ø Å, der er Anders Lund Madsens forsøg på at gå Adams og Lloyd lidt i bedene.

Ordbog Ordbog er en sjov gimmickbog, der selvfølgelig både er en sær størrelse, men som anmelder også ser som en metakommentar til den måde sprog bliver brugt på. Som mange sprogforskere har sagt, så fungerer kommunikation kun fordi vi laver en fælles aftale om hvad det enkelte ord betyder. Det synes denne bog at være et oprør mod. Hvorfor skal et ord være begrænset til kun at betyde én ting? Hvorfor ikke som her lege med sproget? I yderste konsekvens vil denne tilgang til ord og begreber betyde at verden kastes ud i en ny Babelstårnlignende situation hvor det nærmest kun er mig selv der forstår det sprog jeg har lavet.

Ordbog Ordbog er en fin, men mærkværdig størrelse, der med garanti vil være en sjov gave til en der i det daglige beskæftiger sig med ord og sprog. Morten Voigts helsidesillustrationer er samtidig virkelig fine og ofte ganske surreelle skildringer af det som beskrives. Som nævnt er de stilrene, flot eksekveret og kunne sagtens tåle at blive blæst op til plakatstørrelse for at pryde væggene i ethvert hjem.

O - Ordbog Ordbog
br> -en, ordbøger ordbøger, ordbøgerne ordbøgerne [´årdbov]

En slags mystisk gevækst på din reol, der minder om noget
du har set før, men som alligevel er forskelligt fra dette
[] Han så på forfærdelse at hans reol havde fået
et slemt tilfælde af ordbog ordbog lige ved siden
af Necronomicon

LvCrft666


Forrige anmeldelse
« Insula «
Næste anmeldelse
» Friedrichs farver »


Flere prosaanmeldelser