Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Spørg John / Susan Knorrenborg / 392 sider
Lindhardt og Ringhof. ISBN 9788727023823
Anmeldt 17/8 2024, 08:26 af Betina Christiansen

Når provinsen og storbyen støder sammen


Når provinsen og storbyen støder sammen

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

I Spørg John følger vi de to kusiner Katrine og Tina. De er vokset op sammen i den lille by Fensmark, der ligger uden for Næstved. Udover at være kusiner er de også bedste veninder. I hvert fald indtil Katrine flytter til København for at studere.

Herfra glider de to kvinder mere og mere i hver sin retning. Katrine bliver kærester med Frederik, der kommer fra Virum, og hvis forældre er en del mere dannede end Katrines familie. Tina bliver boende i Fensmark, hvor hun må nøjes med både dårligere jobs og kærester.

Gennem fortællingen indtager Katrine i høj grad en moderrolle for Tina. Katrine føler et stort behov for at fikse Tinas liv, som ifølge Katrine ikke er godt nok. Tina er derimod træt af Katrines moralprædiken – særligt fordi Katrines liv heller ikke altid er liv og glade dage. Vi får et sjovt indblik i de to kvinders følelser og tanker gennem den lokale brevkasse, hvor de spørger John til råds.

Da jeg læste Spørg John, fik jeg associationer til Thomas Korsgaards trilogi om Tue, hvor forskellen mellem provinsen og storbyen også bliver sat på spidsen. Katrine forsøger virkelig hårdt at passe ind i sit nye københavnerliv, men det viser sig at være ret svært, når ens familie stadig lever i Fensmark-ånden.

Jeg blev meget fanget af fortællingen i den første halvdel af bogen. Dog synes jeg, at fortællingen tog en lidt overraskende drejning, da der kom så stort fokus på Katrine og Frederiks problemer med at blive gravide.

Med Spørg John formår Susan Knorrenborg dog at give et godt indblik i klassesammenstød i vores samfund. Hun understreger med sin fortælling, at begge ender af spektret kan hjælpe hinanden. Samtidig sætter hun fokus på, at man skal lære at acceptere sit ophav og ikke mindst de forskellige veje, man tager i livet. Tina virker måske som et nul, men hun er tilfreds med sit liv og kan hjælpe Katrine på rette spor, når Katrine glemmer, hvem hun er.


Forrige anmeldelse
« Kontinuum «
Næste anmeldelse
» Død i Persien »


Flere prosaanmeldelser