Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Kontinuum / Søren Lind / 180 sider
Baggaardsbaroner. ISBN 788797346396
Anmeldt 12/8 2024, 09:00 af Torben Rølmer Bille

Limbo


Limbo

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Hvis du umiddelbart tænker, at overskriften refererer til en lettere lam selskabsleg, der involverer Chubby Checker på repeat, et kosteskaft og sædvanligvis urimelige mængder alkohol, så tro om igen. Ordet fra overskriften blev oprindeligt brugt som en betegnelse for det sted, som din udødelige sjæl kunne blive fanget i, hvis den hverken fortjente at fare til himmels eller til helvede efter døden. Et sted, der har mange lighedspunkter med det sted hovedpersonen i science-fictionromanen Kontinuum befinder sig i. Den største forskel er dog, at romanens ´mellem-rum´ befinder sig i en form for ekstrem realistisk virtuel reality-simulation, han er koblet op til.

Vor hovedperson Andreas Holm har sammen med en håndfuld andre computerspecialister, pengemænd og talentfulde forskere skabt en måde hvorpå terminalt syge patienter potentielt kan fortsætte deres liv, til trods for at de snart skal dø. I såvel utallige science fictiontekster, som i virkelighedens verden findes ideen om at din krop kan blive lagt i en form for stasis, i håb om at den i fremtiden igen vil kunne reanimeres, når videnskaben har fundet kuren for den sygdom, som har taget livet af dig.

I Kontinuum befinder personen sig til gengæld ikke i en regulær dvaletilstand, for hans bevidsthed holdes aktiv i en avanceret, hyperrealistisk simulation, som rekreerer både sanseindtryk, mennesker og steder fra virkeligheden. Hertil kommer at ens erindringer også er blevet lagret, så simulationen kan fodre dig med scener, lokationer og personer som du husker fra dit liv – også de muligvis ikke er i live længere.

Hovedperson Andreas har skabt teknologien men er også den allerførste dødeligt syge patient til at afprøve systemet. Det betyder selvsagt også at vores hovedperson konstant er klar over at han er en del af en konstruktion. En virkelighed som konstant opdateres, forbedres og finpudses af de, der arbejder videre på projektet. Samtidig nages Holm også af en tvivl om hvilke erindringer og erfaringer, som konkret har rod i hans fortid og hvilke der er skabt af dem der kontrollerer systemet.

Idet handlingen skrider frem og læseren bliver bekendt med dette noget abstrakte univers, dukker der også folk op fra Holms fortid. Nogle af dem kommer med afsløringer og nye indsigter i projektet, der gør at Holm begynder at tvivle på hvad der egentlig sker udenfor det sted hvor han bliver opbevaret. Muligvis er det projekt han selv har søsat på vej i en helt anden, bekymrende retning.

Der vil med garanti være en masse science-fictionfans, der kan genkende en masse troper og elementer i Kontinuum som de tidligere har stiftet bekendtskab med i både film, tegneserier og andre romaner. Dele af romanen vil nok få flere læsere til uvilkårligt at tænke på The Matrix eller en lang række tekster fra Phillip K. Dicks forfatterskab. At forfatter Søren Lind har ladet sig inspirere gør dog mindre, for bogen er både voldsomt velskrevet og byder på en fortælling, der i den grad engagerer sin læser, samtidig med at den også har noget på hjerte.

Søren Lind er især god til at formidle den tvivl som hovedpersonen konstant plages af. En tvivl der forstærkes af de scener der gentager sig og figurer som måske, måske ikke er dem de udgiver sig for. Dertil stiller han sig selv spørgsmål om hvad der sker udenfor hans enorme, men stadig isolerede univers. Er alle han møder monstro kunstigt skabt eller kan enkelte være avatarer, der bliver styret af virkelige mennesker der stadig er i live i verden udenfor? Både følelsen af rum og måske især hovedpersonens tidsfornemmelse sættes konstant under pres. Denne eksistentielle tvivl bliver til en af grundpillerne i bogen og til trods for at det måske lyder tungt og fortænkt, så bliver det ingen af delene.

Kontinuum udmærker sig ikke kun i og med at det er en dansk genreroman med international klasse, den er også vildt lækkert layoutet. Som tidligere nævnt i forbindelse med andre udgivelser fra Baggårdsbaroner https://kulturkapellet.dk/tegneserieanmeldelse.php?id=319, så gør forlaget en dyd ud af at skabe æstetisk indbydende, megalækre udgivelser som man dages af allerede inden første ord er blevet læst. Det er husgrafiker Onkel Hawaii der har skabt bogens omslag, mens de skitseagtige blyantstegninger som ledsager teksten er lavet af Jacob Kløcker.

Holder du af sci-fi eller har du blot lyst til at læse en god roman, der som al god ”blød” science fiction stiller spørgsmål om forholdet mellem bevidsthed og krop, sjæl og maskine og samtidig læse en historie der vil mere end blot at underholde, så har du ikke nødig at lede længere, for så skal du bare flytte dit digitale selv til forlagets hjemmeside og sikre dig et eksemplar af Kontinuum.


Forrige anmeldelse
« Herre og tjener «
Næste anmeldelse
» Spørg John »


Flere prosaanmeldelser