Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Fjendskab, Venskab, Ægteskab / Alice Munro / 374 sider
Gyldendal. ISBN 9788702104035
Anmeldt 5/1 2012, 18:09 af Christina Aabo Mikkelsen

Kvindeliv med uforløste drømme


Kvindeliv med uforløste drømme

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Fjendskab, Venskab, Ægteskab er den canadiske forfatter Alice Munros novellesamling fra 2001, som nu er blevet oversat til dansk af Ida Jessen og Gudrun Jessen. Handlingen i de ni lange noveller foregår i Canada og beskriver provinsbylivet fra 1950’erne til nutiden. Novellernes omdrejningspunkt er kvinderne og deres valgmuligheder, som er begrænsede af traditioner og konventioner. Kvinderne forventes at påtage sig den traditionelle husmoderrolle, og de kvinder, som vælger noget andet, bliver mødt med misbilligelse og fordømmelse af familien og det omgivende samfund. De kvinder, som oplever en indre frihedstrang, har enten ikke modet til at frigøre sig eller også skammer de sig over, at de gerne vil have mere ud af livet end blot at gå derhjemme og ryste pyntepuderne i sofaen.

I den første novelle Fjendskab, Venskab, Ægteskab bliver den midaldrende husbestyrerinde Johanna udsat for en grov spøg af to teenagepiger. Johanna siger sit job op og rejser ud for at møde en mand, som hun tror, hun har haft en brevudveksling med, og som hun hemmeligt drømmer om at blive gift med. Faktisk køber hun brudekjolen, før hun stiger på toget for at møde ham!

Frigjort kvinde forarger
I novellen Familiens møbler beretter en ung kvinde om, hvordan familietraditioner og familiemiddage virker som en spændetrøje. Men når faderens frigjorte kusine Alfrida kommer på familiebesøg, bliver det underholdende, for Alfrida er som en eksotisk fugl i en andedam. Hun er ugift, en karrierekvinde, et bymenneske, skriver for en avis, ryger ciggibobber og virker i det hele taget som en provokation for resten af familien. Den unge fortæller beundrer hemmeligt Alfrida og oplever, at der opstår en slags frirum, når Alfrida er på besøg. Den unge fortæller får senere et stipendium og uddanner sig på college, men forventningerne til hende er stadig, at hun bør gifte sig og få børn, for det er dét, som tæller.

Lyst uden skyldfølelse
Stort set ingen af kvinderne handler ud fra deres egne lyster. I hvert fald ikke uden skyldfølelse. De to eneste, der ufortrødent lader sig rive med, er Jinny og Fiona, og måske skyldes det, at de begge er så tæt på døden, at de ikke længere har så meget at miste. I Flydebroen kysser den døende kræftsyge kvinde Jinny en ung mand og føler et øjeblik livslysten vende tilbage. I Bjørnen gik over bjergets top må manden Grant sende sin kone Fiona på plejehjem, fordi hun lider af Alzheimers. På plejehjemmet forelsker Fiona sig i en anden mand, Aubrey, mens Grant nærmest bliver udvisket fra hendes hukommelse.

Stor novellekunst
Alice Munros noveller rummer en livsklogskab, et blik for kvinders livsmuligheder samt en fint registrerende fornemmelse for det sagte og det usagte i relationerne mellem mennesker. Alice Munro vandt Man Booker International Prize i 2009, og hendes noveller har også inspireret yngre forfattere, eksempelvis den tyske forfatter Judith Hermann, som har skrevet novellesamlingen Alice (dansk 2010). På dansk udkom i 2010 Alice Munros novellesamling Væk. Efter at have læst Fjendskab, Venskab, Ægteskab er jeg glad for, at jeg endnu har Væk til gode, og jeg har høje forventninger.


Forrige anmeldelse
« Flokdyr. Et storbyeventyr. «
Næste anmeldelse
» Edderkoppen »


Flere prosaanmeldelser