Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Blod (Strain-trilogien, bind 1) / Guillermo Del Toro og Chuck Hogan / 420 sider
Hr. Ferdinand. ISBN 9788791746840
Anmeldt 23/3 2011, 17:04 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Første del af Del Toros bloddryppende vampyrtrilogi


Første del af Del Toros bloddryppende vampyrtrilogi

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Blod er første bind af Guillermo Del Toro og Chuck Hogans vampyr-trilogi, som derudover består af Mørke og Den Evige Nat, hvoraf sidstnævnte endnu ikke er udkommet. Del Toro er manden bag storfilmen Pans Labyrint, der har høstet anerkendelse verden over. Hogan er en anerkendt thrillerforfatter, som blandt andet har vundet en Hammett-award for bogen Prince of Thieves. Sig farvel til den romantiske vampyr, som er blevet populær indenfor de sidste år, især som følge af Twilight-bøgerne samt The Vampire Diaries, for i Del Toro og Hogans bøger er vampyrerne ikke andet end blodtørstige dæmoner.

Bogen starter i JFK lufthavnen i New York, hvor en Boing 777 just er ankommet og er på vej over landingsbanen, men pludselig stopper med nedtrukne gardiner og slukket lys, og hele flyet synes dødt. Terroralarmberedskaber sættes ind, og inde i flyet venter en overraskelse; alle passagerer er døde på nær tre samt en pilot, der alle er sårede. Det underlige ved ligene er, at de er fuldstændigt tappede for blod. Hertil kommer spørgsmålet; er der tale om terror eller et dødbringende virus? Professor Ephraim Goodweather, som er leder af en specialtrænet afdeling for biologiske trusler inden for CDC – Center for forebyggelse af sygdomsspredning, påkaldes sammen med Nora Martinez, en kollega. Herpå hører vi mere om Goodweathers familie, dvs. det der engang var en samlet familie, men ekskonen er skredet, og de kæmper nu bittert om forældremyndigheden over sønnen, Zack. Eph har gang på gang prioriteret arbejdet frem for familielivet og med den nye tragedie, der tager sit udspring i New York, står Eph over for et dilemma, skal han satse alt og kæmpe for byen eller stikke af med sønnen og rette fokus på ham.

Tingene udvikler sig hurtigt til en katastrofe. Ligene forrådnes ikke som normalt, og dagen efter er alle ligene på mystisk vis forsvundet og vender tilbage til familierne, men blot i en skal af sig selv, for nu er blodtørsten vigtigere end nogen som helst kærlighedsbånd fra det forrige liv. Eph møder her Abraham Setrakian, der er en ældre herre med bredt kendskab fra egenhåndshåndtering af vampyrer. Han og Eph danner en alliance, der går ud på at stoppe den trussel, vampyrerne har sat i gang.

Blod lægger således godt ud og er et godt alternativ til nutidens romantiske vampyrer. Vampyrer er mørkets skabninger, dvs. dæmoner, og som sådan passer Del Toro og Hogans beskrivelser bedre på denne opfattelse, altså vampyren som et blodtørstigt rovdyr. Endvidere fornemmer man tydeligt Del Toros erfaringer med filmskabelse. Bogen beskrives i et malende sprog, og man kan se filmen for sig, mens man læser; mon ikke Del Toro overvejer at filmatisere trilogien?!

Men, men, men… bogen har efter min mening mange mangler og punkter, hvorpå den ikke lever op til forfatternes anerkendte status. Bogen bygger simpelthen for meget på klichéer; den arbejdsorienterede familiefar, der må vælge mellem arbejde og familie; videnskabsmanden, der står over for problematikker, der ikke kan forklares gennem den videnskab, han har uddannet sig i. Den gamle, ”mystiske” ”guru”, der kommer og leverer al den information, videnskaben ikke kan levere.

Det ødelægger for mig idéen med bogen, når den spækkes med alt for brugte klichéer. Desuden bliver vampyren fremstillet som et monster, der minder alt for meget om Dawn of the Dead, med det mener jeg, at vampyrerne på ingen måde minder om tidligere beskrivelser, det eneste de har til sammenligning er blodtørsten, på alle andre måder er Del Toro og Hogans vampyrer blot virusramte zombier, der vil overtage verden. Alt i alt et skuffende resultat, der næppe var blevet udgivet i store oplag, hvis ikke Del Toros navn stod bag.


Forrige anmeldelse
« Fyrmesteren «
Næste anmeldelse
» Mørke (Strain-trilogien, bind ... »


Flere prosaanmeldelser