Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Lær din hund at tale / Christina Hunger / 272 sider
HarperCollins Nordic. ISBN 9788771919271
Anmeldt 18/7 2022, 22:50 af Birgitte Amalie Thorn

Nu kan du få din hunds tanker og følelser at høre
– hvis du tør


Nu kan du få din hunds tanker og følelser at høre
– hvis du tør

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Lær din hund at tale er en fascinerende bog. Det er dels en personlig beretning om, hvordan den 24-årige amerikanske talepædagog Christina Hunger lærte sin hundehvalp, Stella, at tale. Og det er dels en guidebog med konkrete tips til, hvordan du kan gøre det samme.

Begrebet ”tale” kræver nok en forklaring: Med Hungers metode kan hunden lære at kommunikere ved at trykke på nogle lydknapper med poten. Ejeren indtaler ord som ”udenfor” og ”mad” på knapperne. Disse kan købes flere steder på nettet.

Forklaringen på, hvorfor Christina Hunger fik så original en ide, skal findes i hendes faglige baggrund. Som talepædagog arbejder hun med børn, der grundet taleproblemer har lettere ved at kommunikere via en talemaskine. Typisk er det en tablet med ikoner, hvor hvert ikon er lig med et ord, som maskinen så kan sige højt. Denne form for talehjælpemiddel kaldes ASK (Alternativ og Supplerende Kommunikation)

. I bogen beskriver Hunger, hvordan hun fik lyst til at afprøve ASK-teknologien på sin hundehvalp. For når hunde forstår de ord, vi siger til dem, hvorfor skulle de så ikke også kunne sige ord til os? Over tid udviklede hun ideen, så alle Stellas lydknapper stod samlet på ét bræt centralt i huset. Da først Stella havde forstået konceptet, blev hun bedre og bedre. I dag kan hun både stille og besvare spørgsmål, udtrykke sine følelser og sammensætte ordforbindelser. Fx ”Christina kom lege elsker dig”, når Stella gerne vil invitere sin ejer til at lege på en kærlig måde.

Bogen er fuld af den slags eksempler, der enten får dig til at måbe eller grine. Mit yndlingseksempel er beskrivelsen af Stellas utilfredse svar, da Hunger en dag afslog at fodre hende, fordi det var for tidligt: Hunden trykkede på knapperne ”elsker dig nej!” og gik ind i soveværelset for at surmule. Pludselig virker tanken om, at vores hunde er tænkende, følende væsner med egne holdninger, ikke så eksotisk.

Bogen er fuld af forfatterens entusiastiske nørderi omkring sprogudvikling hos både børn og hunde, men det virker altid relevant i sammenhængen. Og de mange paralleller mellem mennesker og hunde er også med til at understrege en af bogens centrale pointer: At vi to arter faktisk er utroligt ens i vores måde at lære sprog på. Samtidig stråler Hungers store kærlighed til hunde og Stella i særdeleshed ud af siderne.

Hunger beskriver også, hvordan hun og Stella gik viralt, da hun omsider delte historien med resten af verden. I dag kan alle følge makkerparret på Hungerforwords.com og på Instagram. Og tendensen har bredt sig, for på netop Instagram kan du allerede finde flere andre hundeejere, der har taget knap-konceptet til sig.

I skrivende stund har jeg ikke afprøvet konceptet på min aldrende cavalier king charles spaniel Shakespeare endnu. Jeg har nægtet ham ekstra godbidder tilpas mange gange til, at jeg gruer for, hvad jeg ville få at høre… Men jeg tænker allerede nu, at min næste hund skal i sprogskole!

Forrige anmeldelse
« Lærerens pædagogiske lederska... «
Næste anmeldelse
» Normkritik i pædagogisk praksi... »