Store forventninger i Europa 2000-2020 / Geert Mak / 605 sider
Epilog Forlag . ISBN 978-87-93844-07-0
Anmeldt 3/8 2021, 10:09 af Michael Agerbo Mørch
Europas temperaturer
Europas temperaturer
« TilbageDen hollandske historiker og journalist, Geert Mak, er tilbage med et stort epos om de sidste tyve års Europahistorie. Han blev berømt med sit store værk om forrige århundrede, da han ved årtusindskiftet udgav Europa – en rejse gennem det 20. århundrede. Mak har gjort det til sin metier at rejse kontinentet tyndt, og han kombinerer et stort læsepensum med talrige interviews.
Det gode ved Mak er, at han er nysgerrig og opmærksom, og de egenskaber retter han mod høj og lav. Han er både engageret i samtaler med intellektuelle, politikere, forskere og journalister, men han taler også med manden på torvet, kvinden ved brønden, den rige, den fattige, kvinden, manden og mange flere. Det giver en stor mosaik af betydningsfulde stemmer, som samlet set tegner et overbevisende portræt af Europas historie de sidste tyve år.
Efter et stærkt 20. århundrede, som på trods af kriser og krige gennemgik en enorm udvikling i levestandard og politisk samarbejde, blev det 21. århundrede skudt i gang med 9/11 og en verden i brand. Mak har blik for de politiske kringelkroge, de økonomiske udviklinger og sågar de epidemiske storme, der stadig hærger med Covid-19. Måske har læseren allerede glemt det, men Covid-19 er blot den seneste af en lang række potentielle pandemi-virusser, som verden har set siden år 2000.
Mak virker til at været blevet mere pessimistisk på Europas vegne, blandt andet når han beskriver udviklingerne i storbyernes demografiske sammensætning, eksemplificeret ved hans egen hjemby i Amsterdam, eller når han redegør for den stigende nationalisme, som truer med at kvæle det unikke frisind, som Europa har stået som historisk garant for.
Mak må vel betegnes som en supereuropæer, og det er tydeligt, at han er dybt engageret i Unionens fremtid. Han forstår Brexit bedre end mange, men han anerkender ikke begrundelsen – han trækker bukserne ned om anklerne på Boris Johnson og Nigel Farage og viser, hvor udsigtsløst og egoistisk deres projekt er. Turen til Wigan i kapitel 12, som var en af de stærkeste ’Leave’-centre i England, er særligt ømt. Det viser, at Brexit ikke først og fremmest er et nej til Europa, men et skrig om forandring, en forandring som ifølge Mak burde komme fra øget samarbejde og nationale tiltag, og ikke fra isolationistiske drømmerier.
Desuden vil jeg fremhæve det interessante besøg i Kirkenes i Nordnorge på grænsen til Rusland. Her er et lille samfund på knap 4000 indbyggere, der agerer indgangsport til Vesten for russerne, og et potentielt vindue til Europa fra Singapore (verdens største havn), når isen ved polarcirklen smelter. Klimaforandringer, globalisering, samhandel og spændinger mellem Øst og Vest mødes i det lille samfund mod Nord.
Det er svært at finde gode fremstillinger af den aktuelle samtid, for der kræves ofte historisk distance for at kunne give mere nøgterne beskrivelser, men Mak er eminent til at øjne detaljen i det store og perspektivet i det små. Det er en velskrevet rejsefælle til at engagere sig i vores fælles europæiske nutid. Absolut anbefalelsesværdig.