Diktatorsyndromet / Alaa al-Aswany / 198 sider
Gads forlag. ISBN 9788712063568
Anmeldt 4/12 2020, 16:22 af Else Knuth-Wintherfeldt
Magtens forførelse - forførerens magt
Magtens forførelse - forførerens magt
« TilbageEt syndrom er de symptomer, der tilsammen karakteriserer en sygdom. Det er denne synsvinkel, der gør det muligt for den ægyptiske forfatter Af Alaa al-Aswany, at lave en tilgængelig og tankevækkende analyse af diktaturets væsen.
Oftest beskrives et diktatur set ud fra historiens bagklogskab, hvor opbrud og økonomiske kriser skaber den sprække, hvorfra en diktator kan stige op. Det koncentrerer sig om det særlige, mens Al Aswany har valgt at beskrive det, der er fælles for en sådan udvikling på forskellige tidspunkter i den nyere historie.
Netop ved at se på de konstituerende fællestræk, der ligger i diktaturet – ikke mindst diktatorens overbevisende interaktion med en befolkning ¬¬- bliver denne bog en øjenåbner, der også peger på de træk, som ethvert demokrati bør være på vagt overfor, hvis det skal overleve.
Diktatorsyndromet tager udgangspunkt i Egyptens udvikling efter 1952, hvor det liberale engelske overherredømme, der sikrede fri presse og uddannelser, med fokus på kritisk tænkning, bliver omdannet til et diktatur under premierminister - og to år senere præsident Gamal Abdel Nasser.
Men hvordan sker denne accept af begrænsning af frihed? Og hvordan sikrer en diktator sig opbakning, hvor en befolkning godtager at friheden indskrænkes og kun diktatorens sandhed er sandheden?
Al Aswany belyser dette spørgsmål ad mange veje, så bogen samtidig bliver en oplysende rejse rundt i forskellige diktaturer i Mellemøsten, Sydamerika og Vesten. Uanset de forskellige omstændigheder er der klare fællestræk i diktatorens vigtige redskaber, hvor det overordnede er: ”Governing by Fear” med afsæt i en særlig situation: det være sig krig, økonomisk krise - og i dag kan man måske tilføje – en pandemi.
Det er netop referencen til denne ydre fjende, som diktatoren foregiver at være den eneste, der har løsningen på. Dermed stilles diktatoren i en position, hvor han – og som regel er det en han - kan gribe til handlemåder, der overskrider lovformelighed, styrer pressen og kan beordre politiet til at gøre ting der går mod loven. Alt sammen foregives at være til landets bedste, så der er ingen grund til kritik – og den tolereres heller ikke! Desuden opdrages en befolkning til at acceptere urimelige forhold for overleve, or ellers mister de job og avancementsmuligheder.
Al-Aswany kommer rundt om mange facetter fra religion til stammesamfund, fra psykoanalyse til historie, sociale og personlige forhold. Det hele dissekeres objektivt på spændende og saglig vis.
Det er en lærerig bog både på grund af sin metode og de velunderbyggede undersøgelser. Den er ikke mindst aktuel i disse tider, hvor det er vigtigt at være på vagt over for tegn på svækkelse af demokratiet. Diktatorsyndromet kommer på et historisk meget belejligt tidspunkt og burde være obligatorisk læsning. Den kan anbefales på det allervarmeste.