Kærlighed og had i La Liga / Sid Lowe / 428 sider
Turbine Forlag. ISBN 978-87-7141-768-5
Anmeldt 18/9 2014, 08:16 af Michael Agerbo Mørch
Kærlighed og had i La Liga
Kærlighed og had i La Liga
« TilbageAllerede forsiden afsløres det. I stedet for de klassiske billeder af stjerner i et sejrsbrøl eller en sej dribling, ser vi stirrende, næsten sukkende, udgaver af Christiano Ronaldo og Lionel Messi. Sid Lowes bog om den evige duel mellem fodboldverdens to største klubber, Real Madrid og FC Barcelona, bliver allerede på coveret afsløret som en tænksom bog. Niveauet er ganske enkelt højt! Derfor kræver det heller ikke mange linjer at udbasunere denne anmeldelses konklusion: bogen er fremragende! Mere besværligt behøver det ikke at være at skrive kortfattet om bogen. Men her kommer lige et par begrundelser.
I de senere år har en række bøger om El Clasico ramt bogmarkedet. Flere af dem er bemærkelsesværdigt gode. Der er Madridismo af medieforskeren Bo Kampmann Walther, som fokuserer på hovedstadsklubben; der er Den våbenløse hær af Tonny Vorm og Martin Tønner, som undersøger Cataloniens stolthed. Desuden er der den velskrevne introduktion til spansk fodbold generelt Futbolmania af antropologen Kasper Kloch. Går man internationalt har vi set superudgivelser fra Philip Ball (White Storm: 100 years of Real Madrid) og Graham Hunter (Barca: The Making of the Greatest Team in the World). På trods af disse kvalificerede værker virker det berettiget at oversætte og udgive The Guardian-journalisten, Sid Lowes, magnum opus. Lowe er bredt anerkendt som den fremmeste kender af spansk fodbold med sit mangeårige virke i Spanien, sit brede netværk, sine skrivefærdigheder og sin politiske, kulturelle og sproglige sans. Alle disse ingredienser bliver stykket sammen i Kærlighed og had i La Liga, så enhver fodboldfan frydefuldt bladrer igennem bogens over 400 sider.
Det virker naturstridigt, men man læser denne medrivende moppedreng og tænker, at den faktisk blot er et tour de force over de to fodboldmastodonters trækasserier. Kun det vigtigste er taget med, simpelthen. Vi får så også alle fikspunkterne i en kronologisk strøm, dog startende fra borgerkrigens udspring i 1936, og ikke fra klubbernes reelle start i henholdsvis 1899 og 1902. Alt i alt er bogen 100 års politisk kulturhistorie formidlet på godt 400 sider!
Er man ikke inde i nyere spansk historie, så kommer man det ved læsningen. Real og Barcas historie er nemlig spundet så tæt sammen med de politiske omvæltninger, at de uundgåeligt tager farve af kontroverserne i det splittede land. Real Madrid var Francos klub. FC Barcelona er de catalonske separatisters klub. Sådan er i hvert fald den oftest fortalte historie. Men Sid Lowe viser med sikker hånd, at det er partiske indlæsninger i en langt mere kompliceret fortælling. Hverken Real eller Barca har nogen entydig historie, men har været kastet rundt mellem magthaverne og deres lunefuldhed. Jovist, Franco havde et godt øje til Real Madrid. Men som Lowe skriver, så skyldes det, at Real bare var for suveræne til, at Franco kunne undlade at knytte til ved dem. På den anden side: I de år hvor Barca havde succes under caudillo’en (Francos kaldenavn), var det FC Barcelona, som havde Francos opmærksomhed. Måske ikke så intens som under Madrids succes, men den var der.
Nuvel, som Sid Lowe også skriver, så afhænger de fleste fortolkninger af, om man er culé (Barca-tilhænger) eller om man er madridista (Real-supporter). Sid Lowe er ingen af delene, han holder nemlig med Real Oviedo. Man at han har sympati for både Real og Barca er tydeligt. Hans begejstring over at arbejde med dette vanskelige emne skinner igennem. Og det er tydeligt, at han virkelig anser Real vs. Barca som den kulturelle verdens mest interessante hanekamp. Det lyser ligefrem ud af siderne, at han ser sit arbejde som et stort privilegium. Det er fedt at mærke.
Enkelte steder undrer jeg mig over, at Sid Lowe ikke uddyber historien. Fx.: Det er en kendt sag, at flere af FC Barcelonas gode spillere har taget turen til hovedstadsklubben. De kendteste eksempler er nok Bernd Schuster, Michael Laudrup og Luis Figo. Cules har altid råbt højt over dette, for de ser det som et frafald at tage denne tur. Flere af disse spilleres første optræden på Nou Camp (FC Barcelonas hjemmebane) er beskrevet detaljeret og følelsesfuldt. Men spillere, der har taget den omvendte tur, fx Luis Enrique, er ikke beskrevet, hvilket ellers havde været ekstremt interessant, når man tænker på, at Enrique i dag er træner for blaugrana fra Catalonien. Det kan jo skyldes, at Real reelt er ligeglade - eller i hvert fald prøver at ignorere det - men det havde styrket at få en vurdering fra Lowes side, fordi det ville fuldende denne del af historien.
En anden lille - meget lille - ting: Bogens oprindelige titel er Fear and Loathing in La Liga, som jo spiller på vanvidsfortællingen Fear and Loathing in Las Vegas af gonzo-journalisten Hunter S. Thompson. Denne sjove gimmick forsvinder jo på dansk. Kunne man ikke godt have fastholdt titlen, og dermed haft tillid til, at læserne nok kan klare en engelsk titel?
Nå, det er småting. Bogen er fuld af sjove deltaljer, underholdende historier, vanvittig megalomani, der bliver afdækket og udstillet, indsigtsfulde interviews, flotte billeder og store mængder velfortalt data. Hele herligheden er sikkert oversat af FC Midtjyllands udviklingsdirektør, Hans Krabbe. Real Madrid og FC Barcelona har givet fodboldelskere nogle af de mest intense og interessante fodboldopgør i de sidste 100 år. Intet tyder på, at det har, eller snarligt vil få, en ende. Men Kærlighed og had i La Liga er et fuldendt og frygtindgydende flot værk om den hidtidige El Clasico-historie.