Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Mother Teresa / Greg Watts / 192 sider
Forlaget Hovedland. ISBN 9788770702317
Anmeldt 24/11 2012, 17:46 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Hvem var Mother Teresa egentlig?


Hvem var Mother Teresa egentlig?

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Mother Teresa er en person de fleste har hørt om, men hvem var hun egentlig og hvad udrettede hun? Alt dette forsøger Watts, der er journalist og forfatter, at svare på i denne bog. Watts forklarer, at han oprindeligt ikke var interesseret i Mother Teresa, da hun virkede noget ensporet på ham, idet hun på sin vis personificerede fromhed. Men da han læste nogle af de breve, Mother Teresa skrev om sin følelse af at være tom og afvist af Gud, åbnede han øjnene for nonnen, Mother Teresa. Det er ifølge Watts også det, der adskiller denne bog fra andre bøger om hende, idet han har haft disse breve tilgængelige.

Hvem var Mother Teresa?
Mother Teresa bliver ofte identificeret i form af sin årelange tilknytning til Indien og det velgørenhedsarbejde, hun udførte der, men sandheden er, at hun blev født i Skopje, der i dag er hovedstaden i Makedonien. Hendes navn var Agnes Gonxha Bojaxhiu. På daværende tidspunkt var Skopje stadig under tyrkisk herredømme, men Agnes familie var katolikker. Agnes mistede sin far, da hun var otte år og moderen var nu eneforsørger. Agnes overvejede at blive nonne efter gymnasiet, men blev først uddannet skolelærer. I 1928 som 18-årig valgte hun dog at søge ind i Loreto-ordenen og kom til Indien, hvor hun blev nonne.

Vendepunktet i Mother Teresas liv var, da hun valgte at oprette Missionaries of Charity (Barmhjertighedens Missionærer). Mother Teresa ønskede at leve på fod med de fattige - ikke lukket inde i et kloster. Hun iførte sig ofte simple sarier i sympati med de fattige og lignende tiltag. Missionaries of Charity består i dag af over 4500 nonner, der er aktive i 133 lande.

En lille kvinde, der udførte store ting
Men hvad gjorde Mother Teresa speciel fra andre nonner? Det er svært at svare på, men hun synes at have haft en mission, ligesom det at en kvinde og slet ikke en nonne ofte ikke taler så åbent og direkte om sin mission. Missionen gik ud på at sprede Guds kærlighed gennem velgørenhedsarbejde og hun var villig til at rejse land og rige rundt for at sprede budskabet. Således fik Mother Teresa fat i de rigtige kontakter og verden lyttede til hendes budskab. Mother Teresa skelnede ligeledes ikke imellem folk, hun behandlede alle, der havde brug for hjælp, f.eks. oprettede hun en klinik, der tog sig af HIV-smittede i USA. Mother Teresa var en stærk modstander af abort og dette kendes også som en af hendes mærkesager. Ifølge hende skulle man ikke tage livet af et menneske (et foster), men hun opfordrede derimod snarere til adoption.

Mother Teresa er mest af alt kendt for sit velgørenhedsarbejde og hun modtog i 1979 Nobels Fredspris. I 2003, seks år efter hendes død, blev hun saligkåret af Pave Johannes Paul II.

En skyggeside
Mother Teresa var urokkelig i sin tro og spredte sin budskab til hele verden, men til trods for sine mange timer i bøn hver eneste dag, gav hun igennem flere breve udtryk for, at hun ikke kunne fornemme Guds nærvær, at hun følte en tomhed. Derudover gav hun udtryk for at hun, trods sin længsel efter Gud, ”følte sig uønsket af ham, at hun manglede troen, kærligheden, ildhuen, og at himlen intet sagde hende” (p. 60). Eftersom Mother Teresa ikke selv har talt om disse oplevelser offentligt, ved vi blot, hvad Watts opsummerer fra brevene i bogen. Hendes følelser af åndeligt fravær rykkede dog ikke ved hendes tro på Gud.

Fortællingen om en inspirerende kvinde
Hvad enten man er troende eller ej, er Mother Teresa en spændende figur med et godt budskab. Nemlig budskabet om kærlighed. Hendes mission var at sprede denne kærlighed igennem velgørenhedsarbejde med de fattige. I Markusevangeliet skrives der bl.a. historien om den rige, unge mand, der spørger Jesus, hvordan han kan arve evigt liv. Jesus svarer ham ”gå bort, sælg alt det, du har, og giv det til de fattige, så skal du have en skat i himmelen; og kom så og følg mig!” Den unge mand går dog bedrøvet væk, idet han ikke kan sælge sit gods. Mother Teresa fulgte dog dette budskab indtil sin dødsdag; hun valgte at leve på samme vilkår som de fattige og er derfor for mange i dag et symbol på netop dette.

Watts leverer historien om denne fascinerende kvinde og bogen er fyldt med illustrationer, der passer godt ind i bogens kapitler. Det er ikke en lang bog og er ikke uoverkommelig. Den giver et kort overblik over hendes liv, men går ikke i dybden med dette. Bogen skal læses af folk, der ikke har et indgående kendskab til Mother Teresa og gerne vil vide, hvem hun var og hvad hun stod for.

Søger man efter et dybere indblik i, hvad der inspirerede hende og hendes overbevisninger bør man dog søge andre, supplerende kilder, bl.a. er der en god litteraturfortegnelse i slutningen af bogen. Derudover behøver man ikke at være bibelkyndig for at forstå denne bog; bogen beskriver ikke Mother Teresas bibelske belæg for sit arbejde, men appellerer til en følelse, de fleste kender til; kærligheden, der var Mother Teresas primære drivkraft. Denne bog er således god til at give et overblik over hendes liv og hvem hun var uden at man skal investere længere tid til dette formål.

Forrige anmeldelse
« Kroppen husker – om krop og p... «
Næste anmeldelse
» Kognitiv terapi – nyeste udvi... »