Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Når sløret revner / Gulshan Esther / 227 sider
Logos Media. ISBN 978-87-7425-725
Anmeldt 27/2 2011, 20:34 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Gulshans møde med Jesus Kristus


Gulshans møde med Jesus Kristus

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Gulshan Esther blev født i en meget konservativ muslimsk familie i Pakistan. Hun bor nu i England og rejser over hele verden og fortæller åbent om sin kristne tro. Når sløret revner blev udgivet for første gang i 1984 og er en international bestseller solgt i over 200.000 eksemplarer.

Gulshan Esther lever med to handicap: For det første er hun var lam i den ene side af kroppen efter, at hun seks måneder gammel blev ramt af tyfus, og for det andet var hun en pige! Hun lærer hurtigt, at der er forskellige roller til de to køn, og hun tilbringer de første mange år af sit liv i purdah – dvs. aflukkethed, fri fra mændenes blikke. Gulshans mor døde, da hun var meget ung, men faderen lovede moderen på hendes dødsleje, at han aldrig ville gifte sig igen – et løfte, som han holder.

Gulshans far er en rettroende og velstillet mand, der elsker sine børn utrolig højt – især Gulshan, som han tilbringer meget tid med, og som har store drømme for. Af denne grund får hun en rimelig god uddannelse. Gulshans familie er Sayed, dvs. deres slægtslinje kan føres tilbage til Profeten Muhammed, og der hviler derfor et ansvar på hele familien til at efterleve religionens regler. Gulshans far lærer hurtigt Gulshan om Islam, og de håber begge på, at hvis ikke medicinske tiltag kan kurere Gulshan, så vil et besøg til Mekka i hvert fald.

Gulshan rejser derfor med sin far både til Mekka, Medina og Jerusalem, men intet sker, og Gulshans trolovelse med hendes fætter ophæves derfor, da man som handicappet kvinde i Pakistan ikke er en ønsket ægtefælle. Kort efter dør Gulshans far og alle er i sorg, men Gulshan får en betydelig del af arven, noget usædvanligt for en kvinde i Pakistan. Gulshan bliver mere og mere desperat, da hun nu er uden sin elskede far og stadig er handicappet, men så åbenbarer Jesus Kristus sig for hende – et møde, der ændrer hendes liv radikalt.

Gulshan kureres, og er overbevist om, at Jesus har gjort dette for hende, og hun konverterer til kristendommen, hvilket familien udstøder hende for. Gulshan begynder at arbejde forskellige steder, men oplever megen modgang pga. hendes nye tro. Hendes familie prøver flere gange at overtale hende til at vende tilbage til Islam, og tager imod hende i deres hjem. Gulshans søster konverterer selv til Kristendommen efter en nærdødsoplevelse, men hun holder dog sin tro skjult for familien indtil sin død. Senere rejser Gulshan til England, hvor hun bor i dag og fortæller verden om sin kristne tro.

Når sløret revner giver et indblik i en kvindes liv i Pakistan og i et muslimsk samfund. Derudover giver den et indblik i de forhold, konvertitter lever under i disse konservative samfund, og især hvilke konsekvenser, det kan have for ens familieforhold. Bogen er skrevet i et letlæseligt sprog, og der er en ordforklaring bagerst i bogen, således at fremmedord (der især er knyttet til Islam og pakistansk levevis) forstås.

Der er dog også nogle minusser ved bogen. For det første beskriver den Gulshans familie som ”meget konservativ”, men i forhold til mange andre beretninger, man hører om konvertitter i lignende lande, kan Gulshans familie tværtimod opfattes som meget accepterende. At konvertere fra Islam er ifølge religionen den største synd, man kan begå, og dette straffes som regel med døden, men Gulshans familie prøver gang på gang at tage hende tilbage, mens hendes egen søster endda konverterer til den samme religion. At familien ikke accepterer hendes nye religion, er sandsynligvis noget enhver familie ville kunne identificere sig med: Langt de fleste (kristne) danske forældre ville nok heller ikke være særlig glade for, at deres søn eller datter konverterede til Islam. Det synes derfor, at Gulshans historie er mere spændende i og med, at familien faktisk ikke reagerede mere, end de gjorde, og det ville have været interessant at høre hvorfor.

Et andet kritikpunkt er, hvorvidt selve historien er sandsynlig, selvom den er autentisk. Igennem bogen beskriver Gulshan, at hun gang på gang snakker med Jesus Kristus, at han viser sig for hende, og at han helede hende. Det er ikke op til læseren, at kritisere tro, men de færreste vil nok tro på sandfærdigheden i Gulshans så konkrete møde med Jesus. At hun har fundet Kristendommen og det smukke heri er én ting, at ”hallucinere” er en anden. Alt i alt synes denne bog ikke at være andet end et vidnesbyrd fra en kvinde, der modigt nok har konverteret, men som enten underligt nok tror på, eller blot pynter på, sit rationale for sin konvertering.

Forrige anmeldelse
« Den spørgende lærer «
Næste anmeldelse
» Sovjet bag forhænget »