Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Marvellous Fantasy / Jørgen Riber Christensen (red.) / 296 sider
Aalborg Universitetsforlag. ISBN
Anmeldt 5/3 2010, 18:02 af Birgitte Amalie Thorn

Fantasy som populærkulturelt udtryk


Fantasy som populærkulturelt udtryk

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Med udgivelsen Marvellous Fantasy fra 2009 har Aalborg Universitet leveret sit bidrag til studiet af fantasy, et studieområde der i de senere år har været i rivende udvikling. Fantasy som litteratur har aldrig nydt den store anerkendelse i akademiske kredse, men det boom i popularitet, som især Harry Potter-bøgerne og filmatiseringen af disse samt af Ringenes Herre og Narnia har medført i de seneste cirka ti år, har gjort, at fantasygenren nu er ved at vinde indpas. Studiet af fantasy er ganske vist ikke noget nyt i sig selv, men studiet af det som populærkulturelt udtryk er.

Marvellous Fantasy er en samling essays skrevet af forskere og undervisere med tilknytning til Aalborg Universitet, og bogen har som mål at udforske fantasygenrens mange populærkulturelle udformninger. Således kan man finde essays om alt lige fra musikken i fantasyfilm til Harry Potter som kulturelt fænomen. Dette er ikke noget oversigtsværk, men i stedet dykker det veloplagt ned i konkrete emner og værker for at komme med nye vinkler og tolkninger, ligesom et åbnings-essay af redaktør Jørgen Riber Christensen binder det hele sammen. Af konkrete essays kan nævnes Lene Yding Pedersens ”Harry Potter and the Endings Hallows”, Jørgen Riber Christensens ”Peter Pan from Barrie to Disney” and Torben Rølmer Billes ”Sword & Sorcery The Barbarian Archetype and the Conan Tales of Robert E. Howard.”

Udover at forsøge at komme med nye iagttagelser beskæftiger værket sig også med flere af de kendte begreber inden for fantasystudier såsom primære og sekundære verdener, subversion og betydningen af den evigt dragende og vigende horisont. Lejlighedsvis diskuteres også flere af ’de store’ inden for fantasystudier som Rosemary Jackson og Tzvetan Todorov; eksempelvis når Steen Christiansen anvender Jacksons subversionsbegreb til at diskutere, hvorvidt China Miévilles King Rat kan karakteriseres som subversiv litteratur.

Værket henvender sig primært til dem, der allerede har en vis viden om fantasy og studiet af denne vidt forgrenede genre. Det er generelt velskrevet og til tider underholdende, og da det er en samling essays uafhængige af hinanden, behøver man selvsagt ikke læse det i sin helhed, men kan plukke ud efter behov og interesse.

Forrige anmeldelse
« Claras krig – en piges dramat... «
Næste anmeldelse
» Che Guevara – biografien om m... »