Irans skarpe sværd / Kasra Naji / 344 sider
Gads forlag. ISBN
Anmeldt 25/6 2009, 22:18 af Mie Poulsgaard Jørgensen
Ahmadinejad: historien om den radikale iranske præsident
Ahmadinejad: historien om den radikale iranske præsident
« TilbageKasra Naji er journalist og har arbejdet for CNN, BBC, Financial Times, Guardian, Los Angeles Times, The Economist og ABC. Han boede i mange år i Iran og dækkede udviklingen i landet for CNN. Denne bog – der bærer undertitlen Aahmadinejad – vestens udfordrer
– bygger på dybtgående research i Iran og giver et billede af Ahmadinejads liv og politiske oprejsning og især hvilke kræfter, der har støttet hans vej til præsidentposten. Denne bog er højaktuel i disse dage, hvor Ahmadinejad er blevet genvalgt – ifølge mange via svindel – og tusindvis af iranere demonstrerer verden over.
Ahmadinejad er præsidenten, som Vesten frygter – han er fundamentalist, og han hader Vesten! Han hører til Irans allerstrengeste islamistiske højrefløj, er besat af tanken om shiamuslimernes 12. imam Mahdis tilbagevenden, benægter Holocaust, vil have Israel udslettet fra verdenskortet og er i gang med at gøre Iran til en atommagt, hvilket er bekymrende i sig selv grundet hans mange verbale trusler mod Israel, USA og hele den vestlige verden. Men hvor kom han egentlig fra? Det er dette Kasra Naji afklarer i denne bog.
Mahmud Ahmadinejad blev født i en lille provinsby til Teheran, der hedder Aradan,. Han er smedesøn og den fjerde i en række af syv børn. Ahmadinejads familie hørte til arbejderklassen, altså den fattigere del af den iranske befolkning. Senere flyttede familien til et andet sted i Teheran i et håb om at sikre familien bedre vilkår. Ahmadinejad begyndte i skole og klarede sig godt, så godt, at han blev sikret en plads på universitetet, hvor han læste videre til civilingeniør. Under sit uddannelsesforløb begyndte Ahmadinejad at interessere sig for politik og var en trofast støtter af den Islamiske Revolution under ayatollah Khomeini i 1979, der afsatte shahen. Der har været megen debat om Ahmadinejads nøjagtige aktiviteter under revolutionen, f.eks. mener nogle, at han var med under den 444 dage lange gidseltagning af amerikanske diplomater, mens andre mener, at han var en af bødlerne ved det berygtede Evin-fængsel, ja endda at han var den, der henrettede de indsatte. Der er dog en del kontrovers omkring disse påstande.
Igennem revolutionen skabte Ahmadinejad sig nogle trofaste støtter i den iranske magtelite, som senere skulle sikre ham topposter – først som Teherans borgmester og senere som den iranske præsident, som ingen tog seriøst under valgkampagnen. Ahmadinejad har vundet stemmer på sin appel til Irans fattige befolkning, som han identificerer sig med og endvidere i den ultrareligiøse del af befolkningen. Dog har hans tiltrædelse ført til større afstandtagen til resten af verdenen (på nær andre ultrareligiøse samfund i Mellemøsten) og et utal af sanktioner fra omverdenen samt større ulighed mellem kønnene og en økonomi i stor inflation.
Bogen afdækker den Iranske revolution, Ahmadinejads liv, hvordan han blev præsident, og de kontroverser han har skabt i hjemlandet samt i hele den vestlige verden. Bogen går i dybden, og det kan være svært at holde den røde tråd, da Naji kommer omkring så mange emner – der sikkert er relevante – men som kræver et af læseren mere indgående kendskab til den iranske historie. Bogen er ikke hyggelæsning med action og spænding, men en faktabog om Ahmadinejads liv og de fænomener, der har spillet ind i udviklingen af hans radikale holdninger. Naji formår at integrere en betydelig sum detaljer i en relativ kort bog, som er relevante, men ikke for hvem som helst. Bogen er dog ikke objektiv i sine beskrivelser, hvilket en historisk bog – et tidsbillede af den iranske præsident – burde være, man fornemmer tydeligt en afstandtagen fra Najis side til den iranske præsident – hvilket jeg, og størstedelen af den vestlige verden sikkert vil støtte op omkring. Men det er nu igen set med vores kulturelle briller.
Bogen kan ikke være mere aktuel end nu, hvor den iranske befolkning demonstrerer i tusindvis mod genvalget af Ahmadinejad som præsident – et genvalg, som mange mener, er grundet valgfusk – en tese som Naji helt sikkert vil støtte op omkring, da især Basij-militsen og den øverste leder Khamene’i støtter op omkring præsidenten. Bogen vil her hjælpe dig til at forstå, hvorfor den iranske befolkning, i deres fulde ret, demonstrerer mod et forkvaklet regime, der er præget af konstant censur og manglende menneskerettigheder.
Iranernes nuværende demonstrationer for frihed har kostet utallige menneskeliv, og hver dag indbringer flere tabte sjæle. Især en kvindes død har vakt sorg og opstand. Neda Soltani var en ung studerende, der deltog i demonstrationerne i Teheran, da hun blev skudt ned af Basij-militsen og døde på gaden. Hendes død blev filmet og lagt ud på nettet, hvor den bragte sorg og forargelse med sig. Jeg må indrømme at videoen berørte mig så dybt, at jeg fældede mere end blot en tåre. Neda Soltani er blevet symbolet på den iranske befolknings kamp for frihed. Neda betyder ”stemme” eller ”kald” på persisk, og hun er i disse tider blevet ”Irans stemme” – iranernes råb om et friere og bedre Iran.
Bogen er superaktuel og vil hjælpe dig til at forstå iranernes råb om hjælp. Læs den, hvis du interesserer dig for den iranske historie eller vil have et mere nuanceret billede af Ahmadinejad og de politiske synspunkter, han er i besiddelse af eller de demonstrationer, der i øjeblikket er i gang verden over mod bogens hovedperson, Ahmadinejad.