Verdens vigtigste bog / Kristian Leth / 306 sider
Lindhardt og Ringhof. ISBN 9788727145945
Anmeldt 27/9 2024, 16:34 af Torben Rølmer Bille
Ærlig, nøgtern og fascinerende
Ærlig, nøgtern og fascinerende
« Tilbage“Man må forstå”, skriver Kristian Leth i sin seneste udgivelse” at kristendommen er meget mere end kirken eller Bibelen. Og i højere og højere grad har kirkens indflydelse fortaget sig, mens kristendommens ideer har flyttet sig til andre dele af vores begrebsverden.” (s. 238) Dette citat er udtryk for en af de helt centrale ideer Verdens vigtigste bog, der på et klart og velargumenteret dansk, forsøger at påvise i hvor høj grad kristendommens filosofiske tanker og ideer uløseligt hænger sammen med det blik vi har på hinanden, vores kultur og samtid.
For de der hører til kernelytterne af det fremragende radioprogram Bibelen Leth fortalt vil mange af de synspunkter, fortællinger og religionshistoriske pointer som bogen præsenter sikkert være ganske velkendte, men til trods for det, vil den nye bog sikkert også være en øjenåbner for en del læsere.
Leth starter i sin introduktion med at tage en masse forbehold i forhold til det ret omfattende emne han har sat sig for at dække. Selv om han i efterordet skriver at han aldrig tog en universitetsuddannelse, så minder disse mange gendrivelser og forsigtighedsprincipper i argumentationen meget om god, grundig akademisk praksis og på samme vis finder man til sidst i bogen en liste over værker, der har inspireret forfatteren til indholdet.
Som Leth så rigtigt skriver, så er kristendommen i 2023 - til trods for at den danske Folkekirke måske kæmper med et konstant dalende medlemstal - den hurtigst voksende religion i verden. Det kan muligvis undre mange i en tid, hvor man måske troede at det var Islam eller ateismen. Men kristendommens enorme succes kan dog primært tilskrives, siger Leth, at kristendommen i form af Pinsebevægelsen, en række frikirker gennem de senere år har været en bragende succes i eksempelvis Afrika. Kristian Leth har ikke sat sig for at undersøge, hvordan dette kan være, men i stedet koncentrerer han sig om sig om hvorfor kristendommen er blevet så enorm succesfuld som ideologi og ikke mindst hvordan man kan spore kristne idealer og tankegange i stort set alle afskygninger af vores ellers så sekulariserede kultur og daglige liv.
Leth er ikke ude på at missionere (en ting, som han i øvrigt ser som en af de vigtigste elementer for kristendommens succes) for som han siger, så betragter han ikke just sig selv som kristen, men primært som nysgerrig på både de åndelige og kulturelle spor som kristendommen har sat sig i vort samfund.
Bogen er inddelt i tolv kapitler (er dette mon tilfældigt? – red.) der alle har spørgende titler. Vi starter med Hvad er kristendommen? og fortsætter med at undersøge, Biblen, Gud, Jesus, Paulus, tro, missionen, Djævelen, frelse, det sekulære, Dommedag og så stiller den slut spørgsmålet Hvad er kristendommen nu?. Det er noget af en bedrift at komme rundt om alle disse emner på 300 sider, men som forfatteren selv skriver, så ved han også godt, at han ingenlunde kommer ned i alle detaljer af 2000 års bibel-, idé- og kultur-historie. I stedet lykkes det ham at få tegne en mere overordnet skitse af sit emne - og det gør han rigtigt overbevisende!
Kristian Leth er ikke alene en blændende dygtig formidler, der klar i mælet er stand til at opbygge fornuftige og indsigtsfulde argumenter for sin sag. Det bliver også hurtigt klart for læseren, at forfatteren er usandsynligt godt inde i sit stof. Selv om han i sin efterskrift får takket en række teologer og forskere for at komme med kommentarer og rettelser til hans bog, er det i den grad Leths fortjeneste, at alle disse vigtigste og fascinerende informationer er samlet på et sted, foruden at kommenterer på de ofte ganske komplekse og selvmodsigende informationer man kan finde i Bibelen.
Det vil naturligvis være en god idé at have et grundlæggende kendskab til bogen det hele handler om, evangelierne og de figurer der optræder i Bibelen, men som en af pointerne også er, så er mange af de fortællinger og figurer der optræder gennem årenes løb blevet til en form for fælleseje hvilket gør at mange af os kender dem uden at tænke nærmere over deres oprindelse. Så denne kapellan vil påstå at selv hvis du aldrig har læst Bibelen så vil du sagtens kunne få et fint udbytte af at læse Verdens vigtigste bog.
Leths evne til at trække tråde fra de animistiske, før-kristne religioner, historiske begivenheder, foruden mytologier fra en række andre kulturer og påvise hvordan disse har haft indflydelse eller deler fællestræk med det som er endt med at være kristendommens dogmer, er i denne anmelders optik noget af det mest imponerende ved bogen. I mindre kyndige hænder ville dette med garanti være endt med at være en uigennemskuelig rodebunke af informationer, men som allerede nævnt er afsender en ustyrligt dreven formidler, hvilket gør at bogen ender med at være både utrolig indsigtsfuld og meget spændende.
Så går du rundt og bekymrer dig over om at klimaforandringerne fremskynder den totale ødelæggelse af vores planet, ser du Putin og fundamentale muslimske terrorister som onde, eller opfatter du dig selv som ateist, så kan Kristian Leth faktisk ret så overbevisende fortælle dig, at alle disse ideer kan spores tilbage til Verdens vigtigste bog. Derfor får udgivelsen selvsagt også Kapellers allervarmeste anbefalinger.
Ikke flere anmeldelser